ОБА ударила на слободу медија

Дарко Момић
ОБА ударила на слободу медија

Бањалука - Извршни обавјештајни одбор који чине предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и његови замјеници Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда тренутно је једини надлежан за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и једини може да провјери да ли су тачне тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ОБА прислушкује медије у БиХ.

Додик је прије два дана узбуркао јавност када је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија, којим је, како је рекао, наложено праћење и усмјеравање медија у БиХ, које хоће да ставе у функцију медијске сатанизације политичких противника и код Бошњака и Хрвата и Републике Српске. Он је рекао да је у налогу наведено да се води обрада РТРС-а, “Дневног аваза”, “Дневног листа”, “Вечерњих новости”, “Вечерњег листа”, “Национала”, “Курира” и “Информера”, те портала “поскок.инфо” и “дневно.ба”.

С друге стране, из ОБА су категорично одбацили тврдње да прате и прислушкују одређене медије и кажу да су то чисте будалаштине, које немају никакве везе са реалношћу.

- Оно што је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао да се одређени медији прате како би се одређени људи сатанизовали је извод из “прес клипинга” који ради свака озбиљна институција, а који је њему неко накарадно протумачио. Дакле, ријеч је о извјештајима медија који се односе на одређене ствари из области безбједности и није ријеч ни о каквом обавјештајном праћењу одређених медија - рекли су за “Глас Српске” из ОБА.

Бивши високи функционер Службе државне безбједности СФРЈ и каснији шеф Државне безбједности РС Средоје Новић каже да је проблем недостатак контроле над ОБА, због чега свако може да вјерује у оно шта хоће.

- ОБА БиХ је скоро пуне двије године без праве парламентарне контроле, зато што не функционише Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБА. Пошто послије избора нису конституисане парламентарне комисије, у овом тренутку само Извршни обавјештајни одбор има надлежност да од ОБА тражи информацију да ли је пратила и прислушкивала медије. Волио бих да видим да ли ће то урадити - каже Новић.

Представници новинарских удружења и медија које је навео Додик јуче су бурно реаговали на његове тврдње да су под присмотром ОБА. Управни одбор Савјета за штампу у БиХ изразио је велику забринутост због Додикових навода и затражио хитну истрагу и провјеру ове информације од Тужилаштва БиХ.

- Прислушкивање и надзирање медија, с намјером манипулисања новинарима, тешко је угрожавање слободе медијског извјештавања, гушење слободе ријечи и застрашивање новинара - саопштено је из УО Савјета за штампу у БиХ.

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТРС-а Синиша Михаиловић рекао је да га уопште не изненађује информација коју је изнио Милорад Додик, те истакао да је само потврђено оно што се већ знало.

- Потпуно сам сигуран да је та информација тачна. Интересантан је списак медија и разлог да се прате. На том списку нема чувеног “Журнала”, медија који је близак тој екипи, а на списку су РТРС и “Дневни аваз” и јасно је зашто су ту - рекао је Михаиловић.

Главни и одговорни уредник “Дневног аваза” Кенан Кешмер истакао је да ће, ако се Додикова изјава испостави као тачна, то бити јасан доказ да је ОБА, умјесто демократских, прихватила праксе диктаторских режима. - Ако се испостави да је ово тачно, а у прилог иде и број протокола одлуке ОБА, биће то још један доказ да је БиХ потребна озбиљна и корјенита реформа обавјештајног сектора - оцијенио је Кешмер.

Главни и одговорни уредник “Вечерњег листа” Јозо Павковић очекује да до краја буде истражена ова информација.

- Ако буде утврђено да је тачна, затражићемо и заштиту међународних медијских удружења, али и кажњавање одговорних за покушај гушења слободе ријечи - поручио је Павковић.

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да судска власт у БиХ без одгађања саопшти да ли је, ко и зашто издао налог ОБА за прислушкивање медија, међу којима су из Србије “Вечерње новости” и “Информер”.

Вучелић: Имам сазнања о томе

 

 

Главни и одговорни уредник београдских “Вечерњих новости” Милорад Вучелић изјавио је за Срну да има вјеродостојна сазнања о прислушкивању медија у БиХ и региону које спроводи ОБА БиХ. Он је нагласио да из новинарских разлога не може да каже каква сазнања има, али је истакао да вјерује Милораду Додику, пошто је то документовао.

- Нисам ја ништа проверавао што је Додик рекао, него једноставно имам додатна сазнања да је то пракса. Мени је то мало изненађујуће да се на тај начин злоупотребљава систем безбедности који има много пречих послова у самој БиХ - рекао је Вучелић.

Главни уредник “Информера” Драган Ј. Вучићевић захвалио је Милораду Додику што је изнио у јавност, како је рекао, шокантне информације о “медијском удару који спроводи екстремистички режим Бакира Изетбеговића”.

 

Хитна истрага

 

Потпредсједник Удружења новинара Републике Српске (УНРС) Данијел Симић рекао је да су информације да било ко неовлашћено прислушкује новинаре или било ког грађанина алармантне и буде забринутост.

- С друге стране, још већу забринутост буди то што члан Предсједништва БиХ износи податке о агенцији БиХ која би требало да буде под контролом органа БиХ. Очекујемо што хитнију истрагу надлежних органа и што хитније оглашавање како ОБА тако и других полуга које су дужне да се огласе у вези са овим случајем - рекао је Симић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана