Након овога никада више нећете ољуштити јабуку

Magazin.net.hr
Након овога никада више нећете ољуштити јабуку

Оно што чини јабуку честом ужином је и чињеница да ју је врло лако конзумирати. Све што треба да урадите јесте да је оперете и поједете. Они избирљиви ће пак, ољуштити кору, а то је најгора ствар коју можете урадити. Ево и зашто!

Већина влакана је у кори

Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре остаје само 2,1 грам, што није довољно да би се јабука назвала "добрим извором влакана".

У кори је и већина витамина

Јабука с кором има 8,4 милиграма витамина Ц и 98 међународних јединица (IU) витамина А. Без коре остаје само 6,4 милиграма витамина Ц и 61 IU витамина А.

Јабука ублажава проблеме с дисањем

Али само ако је једете с кором. Спој који утиче на дисање назива се кверцетин и налази се углавном у кори јабуке. Једно истраживање показало је да људи који једу пет или више јабука недjељно имају боље функције плућа захваљујући ефекту кверцетина.

Кверцетин утиче и на памћење

Студија која је спроведена 2004. године показала је како се антиоксиданс бори против оштећења ткива у мозгу које се повезује с Алцхајмеровом болешћу и другим дегенеративним проблемима.

Борац против рака

Током истраживања које је спроведено 2007. године на Корнел Универзитету, утврђено је како се у кори јабуке налази прегршт спојева названих тритерпеноиди. Они могу спречити или убити ћелије рака у лабораторијским културама, а то се посебно односи на јетру, дебело цријево и ћелије рака дојке.

Одржава витку фигуру

Урсолична киселина (састојак коре јабуке) помаже изградњи мишића и сагоревању калорија. Једна јабука с кором дневно смањује ризик од гојазности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана