На Косову мирно, али напето

РТС
На Косову мирно, али напето

Косовска Митровица - Послије јучерашњег упада специјалних јединца косовске полиције, ситуација на сјеверу Косова и Метохије је мирна, али и даље постоји извјесна напетост. За данас у подне заказан је протест у центру Косовске Митровице.

Специјалне јединице РОСУ упале су у уторак ујутро на територију све четири општине са српском већином на сјеверу Косова и Метохије. Ухапшено је 11 полицајаца српске националности и девет цивила из Зубиног Потока.

Приведена су и два службеника УНМИК-а, од којих је један, руски држављанин, пуштен и збринут у КБЦ Косовска Митровица.

У истој здравственој установи збринуто је више повријеђених из Зубиног Потока, на којима су специјалци примијенили прекомјерну силу. Међу њима је био и Развигор Цветић (66), глувонијема особа, који је повријеђен када је кренуо у продавницу. Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Златан Елек, шутиран чизмама у предјелу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у предјелу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.

Послије пет сати полиција се повукла, а приштинске власти су акцију правдале борбом против корупције и криминала.

Предсједник Србије Александар Вучић је наредио стављање свих јединица Војске и полиције Србије у стање пуне борбене готовости.

Западне силе су оцијениле да је ријеч о прекорачењу мјера, навели су медији у Србији.

Представници Срба са сјевера и Канцеларије за Косово и Метохију истакли су синоћ да ни посљедња брутална акција Приштине неће отјерати Србе из Покрајине и пренијели поруку да ће их Србија заштитити.

Градоначелник сјеверног дијела Косовске Митровице Горан Ракић позвао је грађане све четири општине на сјеверу Космета да што масовније дођу на миран протест, данас у подне у центар Косовске Митровице, одакле ће, како каже, сви заједно послати поруку “да се нисмо уплашили, да нећемо отићи, јер одавде нема назад”.

(РТС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана