Комеморација у Поточарима

РТРС, фото: Срна
Комеморација у Поточарима

Сребреница - У Меморијалном центру у Поточарима одржана је комеморација Бошњацима настрадалим у јулу 1995. године након чега ће бити укопани посмртни остаци 127 ексхумираних и идентификованих жртава.

Након вјерског обреда, услиједио је укоп 127 ексхумираних и идентификованих бошњачких жртава. Посмртни остаци индентификованих, довезени у суботу у Поточаре, сахрањени су данас.

У Сребреницу су, од раних јутарњих часова пристизале колоне аутомобила и аутобуси из свих крајева БиХ али и из окружења. Скуп, који је протекао без инцидената, безбјеђивали су припадници МУП-а Републике Српске уз подршку свих безбједоносних структура БиХ.

Осим начелника општине Сребреница, Ћамила Дураковића, на комеморацији су говорили садашњи и бивши предсједници Хашког трибунала Кармел Агиус и Теодор Мерон, министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу, представник породица жртава и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

И ове године, на скупу су биле примјетне заставе тзв. Армије БиХ.

Комеморацији у Сребреници није присуствовао државни врх Србије јер га је Организациони одбор за обиљежавање страдања Бошњака прогласио непожељним али ни представници Владе Републике Српске. Ипак, у Поточаре је дошао Чедомир Јовановић, предсједник Либерално- демократске партије Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана