Јусић: Никада није издата фетва против Дједа Мраза

Срна
Јусић: Никада није издата фетва против Дједа Мраза

Сарајево - Исламска заједница у БиХ никада није издала фетву којом је забрањен Дјед Мраз или обиљежавање Нове године, с обзиром да та питања не сматра вјерским, рекао је Срни портпарол ове вјерске заједнице Мухамед Јусић.

Он је додао да је то ствар избора појединца, те нагласио да Исламска заједница у БиХ има свој каледар празника и церемонија које обиљежава и само се тиме бави.


Јусић је нагласио да о том питању није било ниједног званичног става Исламске заједнице у БиХ, а да је могуће да су поједини имами и муфтије давали одређене сугестије и одговарали на питања вјерника.

Говорећи о празничним честиткама другим вјерским конфесијама, Јусић је рекао да јутрошња честитка поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића упућена митрополиту дабробосанском Хритистому најбоље одсликава став Исламске заједице.

"То је код нас традиционално. Зна се какви су били обичаји код нас на овим просторима и та нека ригидна тумачења ислама су нова и нама непозната на овим просторима", додао је Јусић.

У федералном Сарајеву се већ годинама проблематизује питање прослављања Нове године и додјељивања новогодишњих пакетића у обдаништима.

Као и протеклих година друштвене мреже и форуми препуни су протеста родитеља - муслимана који не желе да њихова дјеца приме пакетић од Дједа Мраза.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана