Још се не зна вриједност ни тачан број комада оружја под контролом ОС БиХ

ATV
Још се не зна вриједност ни тачан број комада оружја под контролом ОС БиХ

Још се не зна укупна вриједност ни тачан број комада оружја које је под контролом Оружаних снага БиХ, иако је регистрација обавезна већ 12 година, подсјећа на то дугогодишњи члан Комисије за одбрану и безбједност, Душанка Мајкић.

Остаје нада да ће то коначно бити урађено, након што је са Амбасадом Њемачке у БиХ  потписан уговор о додјели 370 500 марака за регистрацију наоружања. Још алармантније је, тврди Мајкићева, што се  Министарство одбране није ријешило ни на десетине хиљада тона вишка експлозива и  наоружања у складиштима Оружаних снага БиХ, па ни оног које су им предале ентитетске војске. 

“Друго је неперспективна имовина, која је требала на бошњачки политичари покушавају на све начине да опструишу нарочито продају муниције и оружја, које је непотребно Оружаним снага, зато што 80% тих средстава требало би да иде владама ентитета, а 20% само Министарству одбране. То је разлог због којег они опструишу, и зато могу да пријете да производе и имају оружје “за не дај Боже”, каже Душанка Мајкић, Комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Из Министарства одбране данас нема ни одговора на питање зашто Оружане снаге БиХ, ни након 12 година од усвајања Закона о одбрани не знају колико имају оружја. Не одговорају ни зашто није уништено неперспективно оружје из складишта Оружаних снага. 

Република Српска нема проблем са збрајањем оружја, али БиХ се очигледно не бави тим питањем – поручује предсједник Милорад Додик. 

“Углавном, у Републици Српској постоје институти који се баве тим и они су задужени за провођење закона, дакле да се региструје свако оружје, оно које није регистровано да се одузме и мислим да то наша полиција ради”, рекао је Додик.

Министратсво одбране БиХ, стратегијом се обавезало да ће лако наоружање обиљежити до 2020. године. За пројекат обиљежавања оружја, Њемачка је и прошле године БиХ донилала скоро 300 000 марака.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана