Изетбеговић преко дијаспоре јуриша на СНСД

Дарко Момић
Изетбеговић преко дијаспоре јуриша на СНСД

Бањалука - Најјача бошњачка партија, СДА, у оквиру припрема за страначки конгрес, који треба да буде одржан у септембру ове године, увелико ради на укључивању бошњачке дијаспоре у свој рад тако што ради на успостављању страначких организација у иностранству, прије свега у скандинавским земљама, гдје је бошњачка дијаспора најмасовнија.

Према сазнањима нашег листа, основни циљ ових активности, које је иницирао актуелни лидер СДА Бакир Изетбеговић, јесте да парира СНСД-у и властима у Републици Српској које су за посљедње двије године организовале два Форума дијаспоре у Бањалуци и анимирале српску дијаспору да се укључи у друштвене и политичке токове у РС.

Члан Предсједништва СДА и посланик ове странке у Народној скупштини РС Един Рамић потврдио је за “Глас Српске” да је унутар СДА до сада функционисала Комисија за дијаспору, која је била задужена за везе с иностранством.

- У току су измјене страначког статута, али у овом тренутку не могу да вам кажем да ли ће се оне и у којој мјери односити и на питања дијаспоре јер је све тек у форми приједлога. Све је до сада рађено преко Комисије за дијаспору, али није искључено да ће то убудуће бити рађено на другачији начин и у некој другој организационој форми, само што тренутно не могу ништа више да вам кажем. Знам да су до сада неке земље чак имале квоту у Главном одбору, али генерално сматрам да укљученост дијаспоре у политички живот БиХ није на задовољавајућем нивоу - рекао је за наш лист Рамић.

Ипак, да у овој странци, али и цијелом бошњачком политичком корпусу већ дуже вријеме озбиљно раде на масовнијем укључивању бошњачке дијаспоре у политички живот и изборне процесе у БиХ с циљем да промијене власт у Српској потврдио је Бакир Изетбеговић још половином прошле године. Он је тада на Конгресу Свјетског савеза дијаспоре БиХ оцијенио да “постоје и процеси који трају само један дан, нагли преокрети који могу надокнадити изгубљене године”.

- Седмог октобра ове године дијаспора може показати своју снагу и промијенити политичке балансе у БиХ, нарочито у РС - поручио је Изетбеговић.

Иако његов тадашњи позив није дао резултате јер је СДА од укупно 600.000 бирача из иностранства путем поште добила свега око 4.200 гласова, Изетбеговић не одустаје од анимирања дијаспоре, па је прије свега неколико дана поручио да је “дијаспора успавани див који може промијенити стање у БиХ у једном дану - дану неких будућих избора”.

- Потребно нам је да само десет одсто бирача у дијаспори изађе и правилно гласа. И на томе се ради, али треба прописати обавезе и дефинисати организацију - рекао је Изетбеговић.

С друге стране, СНСД је кренуо у формирање страначке организације у иностранству, али како кажу у овој странци, не да би некоме нанијели штету, већ због интересовања дијаспоре за очување РС. Лидер СНСД-а Милорад Додик недавно је рекао да постоји велики број људи са правом гласа у Српској који тренутно живе изван РС, а који желе да буду организовани и у интересу СНСД-а и РС. Послије тога је портпарол ове странке Радован Ковачевић за “Глас Српске” потврдио да је донесена одлука да се ти људе организационо укључе у рад СНСД-а.

Дураковић

 

За разлику од лидера СДА Бакира Изетбеговића, који увијено каже да је циљ организовања бошњачке дијаспоре да буде промијењена власт у Српској, бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић то је рекао потпуно отворено.

- Провјерите своја документа, региструјте се на вријеме и испуните своју грађанску дужност. Гласови из дијаспоре могу означити крај владавине СНСД-а - поручио је Дураковић, позивајући сународнике да се региструју за прошлогодишње октобарске изборе, на којима је он био неуспјешан кандидат за предсједника РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана