Изетбеговић из буџета финансира аутора увреда на рачун Срба

Горан Маунага
Изетбеговић из буџета финансира аутора увреда на рачун Срба

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић дао је из буџетске резерве 10.000 марака аутору скандалозног "Рјечника босанског језика" Џеваду Јахићу, који је у свом "дјелу" изнио најцрње увреде на рачун Срба.

Изетбеговић је Јахићу дао новац за подршку изради осмог тома рјечника. У седмом тому тог "дјела" који је представљен у октобру прошле године наведен је низ објашњења појединих ријечи и израза која вријеђају припаднике српског народа православне вјероисповијести. На Јахићевој листи скандалозних ријечи, између осталих, је и "ђикан" за коју је у рјечнику навео тумачење - "сељачина, неотесани младић, обично православац брђанин, сточар, чобанин, босански православац четничког поријекла који је генетски четник". Како би објаснио ријеч, Јахић је употријебио на примјеру "поклаше нас ђикани".

Изетбеговић је одлуку о коришћењу новца текуће резерве из буџета институција БиХ, која би по правилу требало да служи за ванредне ситуације и непредвиђене трошкове, донио прошлог мјесеца. Она је прије неколико дана објављена у "Службеном листу БиХ" чиме је ступила на снагу. Изетбеговићев савјетник за односе с медијима Ирхам Чечо јуче није одговорио на постављена питања.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је скандалозно да новац из буџета који пуне и грађани РС одлази за промовисање увреда српског народа.

- Лоше је и што се чланови Предсједништва БиХ један другоме не мијешају у посао кад је у питању расподјела буџетске резерве. Било би логично да сваки од тих захтјева потписују сва тројица због међусобне контроле. Пошто тога нема, онда се одмах мора рачунати на злоупотребе јер има много ствари због којих се може ставити замјерка на употребу буџетске резерве. Било би нормално да члан Предсједништва из РС зна у коју намјену иду та средства - каже Мајкићева.

Она каже да треба покренути питање забране скандалозног рјечника.

- То су требали да покрену српски представници у Савјету министара, а на овај скандал мора да реагује и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић - истакла је Мајкићева.

Иванић каже да о интервентном коришћењу средстава буџетске резерве одлучује сваки члан Предсједништва засебно и да он нема начин ни механизам да на то утиче.

- Тај рјечник је најниже могуће дно које постоји. Изетбеговић мора да каже зашто је дао новац том човјеку. Такви потези сигурно не доприносе помирењу у БиХ, али нажалост институционално нема механизма да се то спријечи - каже Иванић.

Лингвиста Милош Ковачевић каже да се поставља питање да ли Изетбеговић подршком аутору рјечника подржава однос према Србима у БиХ као неравноправном народу.

- То је логично питање ако се зна да рјечник чији је аутор Јахић има негативан однос према српској култури и историји и да на потпуно искривљен и саркастичан начин приказује поједине појмове који немају никакве везе са језиком, али имају са језиком мржње. Поставља се и питање да ли Изетбеговић стоји и иза ставова и односа исказаних у том рјечнику. То је континуитет политике затирања српских идентитетских црта. На то треба да реагују институције БиХ и РС, јер се преко тога не смије прећи - истакао је Ковачевић.

Јахић је раније изјавио да је јавност изманипулисана и да он не разумије о каквом се проблему ради. Издавач рјечника је сам аутор, покровитељи су Академија наука и умјетности БиХ и Центар за лексикологију и лексикографију, а суиздавач Бошњачка асоцијација 33. Најављено је да ће рјечник имати 12 томова.

Јахић на Филозофском факултету у Сарајеву предаје предмете Историјска граматика и Историја босанског књижевног језика, а његова лингвистичка објашњења и тумачења већ годинама изазивају контроверзе. Студенти Филозофског факултета у Сарајеву упутили су прије четири године петицију деканату за смјену Јахића тврдећи да поједини студенти код њега имају протекцију због бошњачког национализма и приватних познанстава.

Ревизија

Канцеларија за ревизију институција БиХ упозорила је у годишњем извјештају за 2015. да новац из буџетске резерве треба користити само у изузетним случајевима.

- Све остале грантове и трансфере требало би планирати у буџет институција уз пуну транспарентност - навели су ревизори и упозорили да нема јасних правила и критеријума за подјелу новца из резерве на шта имају право чланови Предсједништва, предсједавајући Савјета министара и његова двојица замјеника.

Нека од скандалозних објашњења у Јахићевом рјечнику

Ђикан - сељачина, босански православац четничког поријекла који је генетски четник

Балванград - насеља попут Сокоца, Хан Пијеска, Пала и Рогатице, а придјев "балванградски" користи се за менталитет "сиров, динарски, углавном православни рурални у Босни"

Балванградски интелектуалци - Караџићи, Остојићи, Младићи

Четник - припадник српске војске која је кроз историју починила велике злочине над бошњачким становништвом

Четникуша - припадница српске војске, али и Српкиња у Босни склона националној мржњи и нетрпељивости

Џихад - рат за одбрану вјере

Гранатирати - четници су гранатирали читаву Босну, мучки, злочиначки, да томе злочину нема премца у новијој историји

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана