Изетбеговић: Вучићеве изјаве коректе, али гдје су границе Додикових игара?

klix.ba
Изетбеговић: Вучићеве изјаве коректе, али гдје су границе Додикових игара?

Сарајево - Бакир Изетбеговић изјавио је да су изјаве Александра Вучића о БиХ углавном коректне и да он никада не доводи у питање територијални интегритет БиХ.

Међутим, како је рекао, суверенитет не помиње и ничим се не ограђује од све отворенијих сепаратистичких изјава Милорада Додика.

Изетбеговић је то рекао на свечаној седници ГО СДА, поводом 29 година од оснивања странке, наводећи да су Вучић и Додик често “заједно, насмијани и загрљени”, преноси Кликс.

“Чему онда вјеровати - вербалној подршци територијалном интегритету БиХ, или невербалној и конкретној подршци човјеку који тај интегритет свакодневно доводи у питање? И Република Српска се милитаризује, мимо Устава и закона. Уводи се резервни састав полиције, набављају се војне пушке за полицију, праве се вјежбе заједно са српском полицијом при чему се прелази државна граница”, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је додао и како министар одбране Србије Александар Вулин даје изјаве како “РС нема војску, али има српски народ”, као и да Милорад Додик црта неке нове карте Балкана, РС назива “Западном Србијом” и не одустаје од “глорификовања Караџића и других пресуђених ратних злочинаца”.

“Не санкционише четнике који пјевају пјесме о томе како ће поново тећи крвава Дрина, праве четничке паркове по РС-у, подижу споменике Дражи Михаиловићу”, рекао је Изетбеговић.

Он је за Додика рекао да се доласком на власт постепено претворио од социјалдемократе у агресивног националисту, наводећи да већ деценију опструира витално важне процесе за земљу и њене грађане, попут процеса помирења, интеграцију у ЕУ, интеграцију у НАТО.

“Поставља се неизбежно питање: Гдје су границе Додикових игара? Хоће ли Додик једнога дана прећи са ријечи на дјела, и заиста покушати да доврши оно што је Караџић почео прије 27 година? И шта треба да буде наш одговор на све то?”, казао је Изетбеговић.

Говорећи о Русији, он је рекао да је та земља све присутнија у региону и да све пристрасније стаје на страну Срба у Србији и БиХ, али и да САД, упркос политици коју води предсједник Доналд Трамп, не одустаје од утицаја на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана