Џаред Израел, амерички писац и публициста: Једини геноцид у бившој Југославији починила Хрватска

Дарко Момић
Џаред Израел, амерички писац и публициста: Једини геноцид у бившој Југославији починила Хрватска

Бањалука - Тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид послије Другог свјетског рата су срамотне зато што тамо није почињен геноцид. Прави геноцид у којем је убијено око 2.000, а протјерано 250.000 људи почињен је у Републици Српској Крајини, каже у интервјуу за “Глас Српске” амерички писац и публициста из Бостона Џаред Израел.

Он каже да је на позив пензионисаног генерала Војске Републике Српске и предсједника Организације старјешина ВРС  Милована Милутиновића дошао у Бањалуку, гдје је ће данас и сутра учествовати у раду међународне конференције “Сребреница, стварност и манипулације”.

- За дешавања на овим просторима сам се заинтересовао још 1991. године и пратио сам све. Видио сам да медији у Америци углавном објављују једностране извјештаје о свему и зато сам почео да се студиозније бавим дешавањима и схватио сам да је најважније питање у ствари питање Сребренице - каже Израел.

ГЛАС: На основу чега сте то закључили?

ИЗРАЕЛ: Сви свјетски медији, па тако и у Америци, сваке године направе поплаву вијести о Сребреници. Сваке године се појављују нови свједоци који причају своје наводно страшне приче и говоре о ономе што се њима наводно догодило и износе своје виђење онога што се догодило у Сребреници, а практично нико критички не посматра све то што објављују.

ГЛАС: То Вас је и понукало да почнете да се бавите питањем Сребренице?

ИЗРАЕЛ: Тако је. Студирао сам девет година изјаве свједока пред Хашким трибуналом и нашао гомилу лажи. То је немогуће шта су свједоци говорили. Ту је било страшних прича, као рецимо како је стари човјек носио двоје дјеце, а онда га је зауставио српски војник, рекао му да спусти дјецу и убио их. То су страшне приче, а најстрашније је што су лажне.

ГЛАС: Али, на Западу су наилазиле на плодно тло. Зашто су људи на Западу вјеровали у те лажи?

ИЗРАЕЛ: Зато што тим свједоцима нико није смио да каже да лажу. Њих сви третирају као свете жртве и нико њихов статус није смио ни случајно да доводи у питање. Чак су и поједини српски адвокати то прихватали здраво за готово и снисходљиво се понашали према лажним жртвама, говорећи им да разумију њихов бол јер знају кроз шта су прошли.

ГЛАС: Колико је имало одјека у Америци и свјетској јавности то што сте Ви урадили на раскринкавању тих лажних прича и свједочења?

ИЗРАЕЛ: Било би нескромно да говорим колико је мој рад промијенио свијест код људи, али више од милион људи је посјетило мој сајт, што је свакако пристојан одјек. Врло је важно да се све то шири јер је срамота да када на “Гуглу” укуцате Сребреница добијете вишеструко више појмова него кад укуцате Јасеновац.

ГЛАС: Зашто сте упоредили Сребреницу и Јасеновац?

ИЗРАЕЛ: Не поредим ја, већ желим да кажем да Сребреницом покушава да се замијени Јасеновац на начин да се каже “усташе су биле лоше, али, ево, видите да су Срби много гори”. То је недопустиво и зато сам то споменуо.

Конференција

 

Међународна конференција “Сребреница, стварност и манипулације”, на којој учествује и Џаред Израел, биће одржана данас и сутра у просторијама Академије наука и умјетности РС, а организатори скупа су Организација старјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.

Предсједник Организације старјешина ВРС, генерал Милован Милутиновић, рекао је да је у току штампање зборника радова који има 800 страница и 48 реферата које су писала 52 аутора, те да ће на скупу учествовати еминентни стручњаци из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана