Државни затвор мора да почне с радом 1. јануара

ATV
Државни затвор мора да почне с радом 1. јануара

Државни затвор мора да буде отворен 1. јануара наредне године. Уложићемо додатне напоре да се то оствари – поручује министар правде БиХ, Јосип Грубеша, и то након што су те двије тачке скинуте с дневног реда посљедње сједнице Савјета министара.

На тој сједници требало је да буде утврђен тачан датум почетка рада затвора, чија је изградња завршена, а у коме ће бити смјештено 348 притворених и осуђених лица, и да буде донесена одлука о престанку рада Јединице за изградњу затвора. 

“Имамо још неких додатних грађевинских радова везаних уз затвор. Тако да морамо видјети како и када ћемо све то изводити, ко ће то радити, на кога ће све то прећи, овласти, јер немојмо заборавити да гашењем Јединице не предстају све обавезе јединице, које је она имала”, истакао је Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Дванаестогодишња прича о првом државном затвору требало је да буде завршена у октобру ове године, али је тај рок помјерен на сами почетак наредне. Иако је планирано, не мора да значи да ће се баш тада лица која је осудио Суд БиХ пребацити из ентитетских казнено-поправних завода. 

Технички пријем је готов, али је још доста посла остало недовршено. Министарство правде БиХ казнено-поправним заводима у Републици Српској и Федерацији годишње дозначи четири милиона марака за служење казни. Што се тиче Републике Српске, тренутно је попуњено 60 одсто капацитета, а када буде отворен, у нови затвор требало би да буде пребачено 150 затвореника које је осудио Суд БиХ. 

Из Минстарства правде Српске поручују да је тешко да ће затвор прорадити од Нове године.

“Министар правде БиХ изјавио је да ће државни затвор почети с радом 1. јануара. Ја, из искуства свог знам да сигурно нећемо почети с радом 1. јануара. Још увијек није примљен ниједан радник, што се тиче држаног затвора, није именован ни директор. Тако да сам циклус односно процес расписивања конкурса за пријем радника, обука радника који буду примљени изискује много више времена”, истакао је Перо Дуњић, помоћник министра правде Републике Српске. 

Затворски комплекс, који се простире на 24 хиљаде квадратних метара, чини десет објеката, а у три ће бити смјештени притвореници и затвореници које је осудио Суд БиХ. Вриједност пројекта процијењена је на 40 милиона евра. Дио се финансирао из буџета БиХ, док је највећи донатор била Европска унија, са уложених више од 10 милиона евра. Камен темељац постављен је 2006. године, а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак, први конкретни радови почели су тек прије четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана