Драган Човић: Бошњаци су покушали да изаберу и српског члана Предсједништва

Дарко Гавриловић
Драган Човић: Бошњаци су покушали да изаберу и српског члана Предсједништва

Изборни резултати веома јасно показују да се жеља Бошњака да утичу на избор чланова Предсједништва БиХ није манифестовала само у Федерацији БиХ, већ се та тежња пренијела и на Републику Српску, односно избор српског члана Предсједништва БиХ.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

- Бројеви су немилосрдни, види се из којих подручја долазе гласови и како се слажу исто као и у случају Хрвата. Aко неко жели на такав бруталан начин да злоупотријеби основу Дејтона онда шаље врло јасну поруку - каже Човић.

* ГЛAС: У изборној ноћи поново сте актуелизовали тезу да је једино рјешење за Хрвате у БиХ формирање федералне јединице са већинским хрватским становништвом и сједиштем у Мостару. На који начин намјеравате да остварите тај циљ?

ЧОВИЋ: То нисам казао у афекту у изборној ноћи него сам само нагласио још једном, јер глас о томе шта се дешава хрватском народу у ФБиХ и БиХ углавном ниједан медиј из Сарајева неће пренијети. Казао сам оно што ми већ говоримо и о чему расправљамо бар четири године. То није била само тема за преговарачким столом када сједе Хрвати, већ смо о томе разговарали и са представницима српског и бошњачког народа, јер морамо наћи рјешење које ће бити по мјери БиХ, а да удовољимо и уважавање грађана из сва три народа. Вјерујем да је то једно од могућих рјешења или једно од рјешења које ће бити најлакше остварити, јер постоје и други модели, који би нам омогућили равноправност са друга два народа. Размишљања српског народа су малтене избалансирана са ставом 90 одсто хрватског народа око потребе формирања једне федералне јединице са хрватском већином. Вјерујем да смо међу Бошњацима у једном тренутку имали завидан ниво разумијевања према овом ставу. На тај начин бисмо добили рационалнију државу и избрисали за сва времена страх да ће неко други злоупотријебити којекакве уставне могућности као што чинимо овај пут кроз избор хрватског члана Предсједништва БиХ.

* ГЛAС: То је компромис који је постигнут у Пруду?

ЧОВИЋ: Предлагали смо тада тражење компромиса између оног што заговарају три народа и ми смо свјесни реалности РС. Вјерујем да је концепт са три федералне јединице прихватљив, с тим да смо ми предлагали да Сарајево буде посебно уређен дистрикт. То је нешто за шта дубоко вјерујем да може да придобије подршку међународне заједнице, која је у комплету подржала Прудски споразум, који смо потписали Додик, Тихић и ја. Увјерен сам да је то могуће реализовати у сљедећих годину. То је неопходно, јер изборни резултати веома јасно показују да се жеља Бошњака да утичу на избор чланова Предсједништва није манифестовала само у ФБиХ, већ и на РС, односно избор српског члана Предсједништва БиХ.

* ГЛAС: Хоћете рећи да су и Иванића подржали Бошњаци?

ЧОВИЋ: Aко збројите гласове све је јасно. Нећу ја то казати, нека то раде аналитичари у РС. Међутим, бројеви су немилосрдни и јасно се види из којих подручја долазе гласови и како се слажу исто као и у случају Хрвата. Када кажем да је за Комшића гласало 99 одсто Бошњака то се врло лако може провјерити када се погледају гласачка мјеста у оним подручјима гдје су Хрвати у већини. Свега два одсто Бошњака није гласало за Комшића. И то је онда једна јасна порука. Aко неко жели на такав бруталан начин да злоупотријеби основу Дејтона онда шаље врло јасну поруку.

* ГЛAС: Шта за Хрвате у БиХ значи избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака?

ЧОВИЋ: Немам ништа против Комшића, али имам против хрватског члана Предсједништва БиХ Комшића. Мени не би сметало да су Бошњаци изабрали Комшића за свог члана Предсједништва и у том случају ми бисмо врло радо с њим сарађивали, будући да би тек тада био уистину вјеродостојан. Он се не осјећа Хрватом и то човјек и не крије. Сада имамо апсурд да Бошњаци са 300 хиљада гласова бирају хрватског члана Предсједништва, а са 150 хиљада гласова бошњачког члана. Они овако формално имају два члана Предсједништва и то је опасност не само за Хрвате већ прије свега за БиХ.

* ГЛAС: Да ли је побједа Комшића на неки начин засјенила успјех ХДЗ-а БиХ на територији са већинским хрватским народом гдје сте убједљиво побиједили?

ЧОВИЋ: Обрнуто. Мислим да бисмо ми имали проблем да је рецимо Комшић добио 130 хиљада гласова, јер би нам тада сви говорили да смо могли добити свог члана Предсједништва БиХ да смо имали једног кандидата. Овако се врло јасно ставило до знања да нам не би било довољно ни двоструко више гласова него што је изашло Хрвата на изборе. То је једна врло јасна порука Хрватима да у ФБиХ немају шта да траже и да је то бошњачка ФБиХ. Утолико је побједа ХДЗ-а БиХ важнија за мобилизацију хрватског народа. Овом побједом смо отворили многа питања и сваки политичар који предводи неку хрватску опцију у БиХ размишља као што говори Драган Човић. То је успјех овог изборног резултата Комшића. Евидентно се послије његове побједе мобилисао хрватски народ и хрватска политика.

* ГЛAС: Ових дана сте говорили да ће бити веома тешко формирати власт, посебно на нивоу БиХ. Које би странке могле бити коалициони партнер ХДЗ-а БиХ?

ЧОВИЋ: У нормалној држави би требало да буде да је владу једноставно направити. Имате најјачу странку код Срба, то је СНСД, имате најјачу странку код Хрвата, то је ХДЗ БиХ и имате најјачу странку код Бошњака, то је СДП и ријешили сте питање власти. С обзиром на то да знамо како је функционисала наша сарадња у посљедње двије године бојим се да ће ова власт бити тешко постављена. Због тога сам и рекао да бисмо могли имати идуће опште изборе за двије године заједно са локалним изборима. Мислим да се власт неће моћи формирати без најјачих странака, али ће нам овај пут требати јако дуго времена. Волио бих да то урадимо у сљедећа два-три мјесеца, међутим, када сам видио резултате нисам превише оптимистичан. Ми ћемо разговарати са већином странака, сигурно ћу се срести са Додиком у сљедећих десетак дана, а настојаћу да се сретнем и са једним бројем предсједника странака с бошњачким предзнаком. Нисам мислио да ћу то икада казати, али не вјерујем да ћемо у овој години направити искорак.

* ГЛAС: Како коментаришете најављену сарадњу СДA и СДП БиХ?

ЧОВИЋ: Оно што знам је да рецимо најјача српска странка не жели да сарађује са СДП-ом. С друге стране сарадња између СДA и СДП-а се на неки начин нудила као могуће рјешење и прије избора. Евидентно је да се кроз медије у ФБиХ посљедњих дана форсира та коалиција, међутим, могућа су ту и потпуно другачија рјешења. Видјеће се то за два-три мјесеца када се схвати да не можете силом формирати власт.

* ГЛAС: Дакле ХДЗ БиХ није дио те приче?

ЧОВИЋ: Нисмо ни планирали бити дио те приче. У вријеме Aлијансе за промјене 90 одсто хрватског народа је подржавало ХДЗ, а служио је као марионета сљедеће двије године. Те поуке су биле катастрофалне и за хрватски народ и за БиХ, тако да ми овај пут не желимо да будемо дио таквих пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана