Додик положио заклетву пред НС РС: Српска мора бити на првом мјесту

Агенције
Додик положио заклетву пред НС РС: Српска мора бити на првом мјесту

Бањалука - Новоизабрани члан Предсједништва из реда српског народа Милорад Додик положио је свечану заклетву пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

"Ја не идем из Републике Српске, идем само да обавим још један посао за Републику Српску", рекао је Додик и додао:

"Мени је РС изнад свега, и Република Српска мора да нам буде на првом мјесту, иначе идемо погрешним путем. И зато сам ја осјећао да, прије свега, положим заклетву овдје. Тамо гдје ме је изабрао мој народ".

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ је рекао да неће радити на штету других народа, али да неће дозволити да неко ради на штету РС.

"Нећу се либити да тражим помоћ од вас. Нећу дозволити да РС буде прегласана", рекао је он.

Додик је говорио и о односима Српске са Европском унијом, Русијом и Кином.

"РС је захвална ЕУ за све добре пројекте које су провели у РС, али ЕУ није једина алтернатива", рекао је Додик, и додао да ће РС бити центар његовог политичког дјеловања у Предсједништву БиХ. 

Он је рекао да је ЕУ подржала насиље високог представника, и додао да таква ЕУ не може да има подршку РС. Рекао је да ће се залагати за демилитаризацију БиХ, јер су политике насиља и сукоба далеко иза свих у БиХ.

Додик је поручио да БиХ не може да преживи ако у њој одлуке доносе високи представници и стране амбасаде, на начин да се погрешно тумачи анекс Џ који дефинише кориштење бонских овлаштења. Рекао је да ће се залагати за одбацивање присуства високог представника за којег тврди да је прекришио своја овлаштења и наметао одлуке и законе на неуставан начин, а позвао је и друге народе и институције у БиХ да му се придруже у тражењу одласка високог представника.

"БиХ је окупирана изнутра јер о уставним питањима не одлучују народи у БиХ и њихови представници него странци. Народима у БиХ се мора вратити судска власт коју су узурпирали странци", рекао је Додик, и додао да су стране судије у Уставном суду БиХ обично своје гласове придруживале Бошњацима, како би се мијењала структура и одузимале надлежности РС, чиме се, како је рекао обесмишљава Дејтонски споразум.

Најавио је да ће се залагати за враћање одузетих надлежности РС, преиспитивање институција које су креиране одлукама странаца.

Додао је да ће се као члан Предсједништва залагати за координацију са органима РС и да ниједна одлука неће бити донесена без сагласности институција РС. Истакао је да не мисли да је Предсједништво надређена, већ подређена институција институцијама РС, а да је Србија највећи пријатељ РС, ослонац, старији брат те да се његови ставови никад неће разликовати од ставова Србије.

„Никад нећу гласати ни за једну одлуку која би ишла против Србије", рекао је он.

На почетку свог говора је захвалио свим грађанима РС који су гласали за њега, али и оним који нису чиме је, како је рекао, показан демократски капацитет РС и изражавање слободне воље.

Додао је да ће се залагати за јачање животног стандарда, да РС види као велико градилиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана