Додик: Извјештај кориштен за многе пресуде у међународним процесима

Срна
Додик: Извјештај кориштен за многе пресуде у међународним процесима

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Извјештај о догађајима у Сребреници 1995. године наметнут, нетачан и рађен под притиском због чега је затражио да се о њему поново разматра у Народној скупштини Српске.

“Тадашња влада је радила под притиском. У Извјештају пише да је то било под притиском, да има низ непровјерених и нетачних података, али је /тадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ/ Педи Ешдаун стискао и тада су они поклекли и дали тај извјештај”, рекао је Додик у интервјуу за београдски “Телеграф”.

Предсједник Српске подсјећа да је тај извјештај кориштен за многе пресуде у међународним процесима, прије свега у Хагу, мада су сви знали да је наметнут и да није тачан и цјеловит.

“У њему само пише о страдању Бошњака, а не говори се о Србима који су имали, да не кажем, ту несрећу да су их побили од 1992. до 1995. године, а да је страдање Бошњака било сконцетрисано у неких пар седмица”, рекао је Додик.

Он подсјећа да чак ни лидер Бошњака Алија Изетбеговић није отишао у Сребреницу, коју нико није помињао четири године након 1995. године, након чега је одједном постала мит.

“Тај извјештај, који су претходно написали странци и донијели да се овде потпише, постао је опште мјесто и доказ страдања, што наравно није тачно. Ми имамо на плочама страдалих у Сребреници исписана имена људи који су живи. Имате ситуацију да је жена прије две године тражила да се њен муж ископа из Поточара и премјести тамо гдје је погинуо, јер није погинуо у Сребреници”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана