Дејтон темељ уређења БиХ

Свјетлана Шурлан
Дејтон темељ уређења БиХ

Бањалука - Дејтонски мировни споразум зауставио је крвави рат у БиХ и Српској дао значајну улогу, због чега представља темељ за будућност БиХ и РС.

Поручили су то званичници РС поводом 21. новембра када се у Српској обиљежава годишњица парафирања Дејтонског споразума, којим је прије 19 година окончан троипогодишњи рат у БиХ и призната РС. Споразум су послије тронедјељних преговора 1995. године парафирали тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, РБиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман у војној бази Рајт-Петерсон у америчком граду Дејтону. Српску делегацију чинило је десет чланова, док тадашњи предсједник РС Радован Караџић није путовао у Дејтон. Споразум је званично потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу. Тиме је БиХ подијељена на два ентитета. Иако је прошло 19 година од потписивања, оригинални примјерак споразума који је добила БиХ још није пронађен.

Предсједник РС Милорад Додик каже да је споразум доживио значајну трансформацију насиљем високих представника и међународне заједнице, која сада жели да направи власт на нивоу БиХ да легализује то насиље.

- Од кључне је важности да се поштује оно што пише у Дејтонском споразуму. Веома је важно сачувати баланс у БиХ успостављен споразумом и никаква централизација функција више није могућа - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић каже да Дејтонски споразум представља успјешан међународни уговор и квалитетан оквир који је Српској дао суштински и садржински јако велики простор и значајну улогу.

- Много више времена и напора се троши на расправу како га промијенити, него како га примијенити. Стално се разговара шта у њему не ваља, да ли је нешто спроведено или не, а у основи је да у себи има елементе договарања - казао је Радојичић.

На преговорима у Дејтону у делегацији РС био је и правни експерт Радомир Лукић, који сматра да је потписивање споразума несумњиво најзначајнији догађај за модерну историју БиХ.

- Дејтон је омогућио да престане крвави грађански рат и поставио трајне темеље за будућност и државно-правну организацију БиХ. Он је показао да БиХ не може да постоји без основне улоге три конститутивна народа и два ентитета. То није био никакав привремени, већ трајан аранжман за БиХ, који може да јој обезбеди будућност - рекао је Лукић.

Коментаришући све чешће тврдње да је Дејтон исцрпљен и да БиХ треба нови устав, Лукић каже да је из њега исцрпљено веома мало.

- Овај споразум може да да много тога, па чак коначно и трајно решење за БиХ. Сви они који покушавају да га подрију, не мисле добро БиХ - истакао је Лукић.

Нерадни дан

Према Закону о празницима РС, 21. новембар је републички празник и нерадни дан. Министарство управе и локалне самоуправе РС саопштило је да тај дан не раде републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана