Де Прада, судија трибунала у Хагу: Доживотна казна Караџићу губи људскост

Танјуг
Де Прада, судија трибунала у Хагу: Доживотна казна Караџићу губи људскост

Београд - Један од двојице судија Међународног механизма за кривичне трибунале у Хагу који је био против доживотне казне Радовану Караџићу, Шпанац Хосе Рикардо де Прада Солеанса (62), објаснио је у издвојеном мишљењу да сматра да га је требало осудити на 40 година, јер “казна у било ком трајању не може изгубити своју људскост”, што се дешава с доживотном.

“Првостепена пресуда од 40 година представља дуготрајну казну ако се упореди с продужетком људског живота. Казна у било ком облику не смије изгубити своју људскост, и то је оно што одређује разлику између законски цивилизованог одговора и племенске освете”, написао је Де Прада, преносе данашње “Вечерње новости”.

Де Прада је постао судија 1986. године, а радио је у Кривичном одјељењу Националног суда Шпаније специјализованог за организовани криминал, тешку корупцију, ратне злочине и тероризам.

Од 2005. до 2007. године био је судија Апелационог суда већа БиХ, гдје је осудио тројицу Срба због злочина против човјечности, а од 2011. године је судија Механизма у Хагу.

Други судија који није гласао за доживотну казну Караџићу био је Португалац Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана