Цвијановићева преузела дужност предсједника Српске

Срна
Цвијановићева преузела дужност предсједника Српске

Бањалука - Новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је данас у Бањалуци преузела дужност од Милорада Додика и нагласила да ће радити одговорно и часно, изразивши наду да ће Српска ускоро добити нову владу.


Цвијановићева је, у обраћању након свечане примопредаје дужности у Палати Републике, истакла да ће се на исти начин односити према грађанима, народу, Српској, институцијама.

"То ћу радити са дужном пажњом и поштовањем, знајући да је Република јака само када смо заједно. Када су нам јаке институције, можемо све, а када смо разједињени, онда мало шта добро можемо урадити за Српску", напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла је да је изазов након Милорада Додика доћи на неку функцију с обзиром на његову посебну енергију и стил који је уносио, обављајући сваку од позиција.

"Тако је било и када сам долазила у Владу, али показало се да можемо добро да функционишемо као тим. Сигурна сам да ће та сарадња наставити да буде једнако добра, поготово што је за Српску важно да остваримо конкретну везу, добро разумијевање, сарадњу, усаглашавање и координацију између републичких институција и наших представника на нивоу БиХ у заједничким органима", поручила је предсједник Српске.

Она је рекла да ће са Додиком на челу, као српским чланом Предсједништва БиХ, њен посао бити олакшан.

"Осјећам да ће тиме бити мањи изазов пред којим се налазим ступајући на ову важну дужност", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је поносна на грађане Српске, народ и Републику, те захвалила колегама министрима у Влади, "којима је много пута било тешко у рјешавању одређених животних проблема грађана, али и тешких политичких изазова".

"Захвалила бих и народним посланицима и свима из других институција који су увијек са нама, спремно и заједно корачали напријед. Вјерујем у Републику, нашу бољу будућност и знам да се то може постићи ако смо одговорни и заједно", оцијенила је Цвијановићева, која се на примопредаји захвалила досадашњем предсједнику Српске за лијепе ријечи и указано повјерење.

Она је навела да је тиме завршен важан изборни циклус, што показује способност и капацитет Српске да брзо реализује изборне резултате.

"Веома брзо очекујем да ћемо имати нову владу, што значи да ће живот у Српској несметано наставити да функционише", рекла је Цвијановићева, додајући да је то у интересу Републике и грађана.

Досадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик је Цвијановићевој симболично предао заставу и Устав Републике Српске, а потом су потписали заједничку изјаву о примопредаји дужности.

Додик је у обраћању послије свечане церемоније истакао да је увјерен да Српска креће ка додатној стабилности и јачању.

"Ово је потпуно другачији период од оног када сам ја преузео функцију предсједника Републике. Били су огромни напори да се уништи њен субјективитет и поносан сам што сам имао тим људи, а прије свега Жељку Цвијановић, те министре, посланике, коалиционе партнере и чланове СНСД-а и заједно смо прошли ово вријеме", рекао је Додик.

Он је нагласио да је поносан што је два узастопна мандата био на функцији предсједника Српске.

"То никоме није пошло за руком, а увјерен сам да хоће Жељки Цвијановић. Не бих био искрен када бих рекао да немам и мало туге због одласка са ове позиције, али имајући у виду да долази Жељка Цвијановић све је поравнато и све је добро. Желим јој успјех и настављамо да радимо заједно са свим људима", истакао је Додик.

Примопредаја је извршена након што су новоизабрани предсједник Српске Жељка Цвијановић и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик положили свечану заклетву на конститутивној сједници десетог сазива Народне скупштине Српске.

Свечаности су присуствовали предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и многи посланици новог сазива парламента, министри у Влади Српске, кандидат за мандатара за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић, представници дипломатског кора, као и политичког и јавног живота Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана