Адвокати у Бањалуци “напустили” суднице

nezavisne.com
Адвокати у Бањалуци “напустили” суднице
Адвокати у Бањалуци “напустили” суднице

Бањалука - Због негативних посљедица фискализације адвокатске дјелатности у Брчко Дистрикту БиХ, адвокати из РС су данас од 12 часова протестовали испред Основног суда у Бањалуци, те обуставили свој рад на пола сата.

Протест је организован у организацији Адвокатске коморе РС, а адвокати из РС су на овај начин пружили подршку колегама у Брчко Дистрикту. Бранислав А. Ракић, предсједник Адвокатске коморе РС, рекао је да је измјенама и допунама закона о фискалним касама Брчко Дистрикта уведена фискализација адвоката у Брчком.

Он каже да у европским земљама нема фискализације из разлога што адвокати пружају правну помоћ физичким и правним лицима, а сходно томе су дужни да чувају и пословну тајну коју добију од својих клијената те докумената и свега што прибаве од својих клијената, чиме би пореска управа имала увид у адвокатске списе и то би онда било угрожено.

“Овом измјеном и допуном закона у Брчком омогућено је пореској да прати новчане токове кроз фискалну касу и то не представља проблем сам по себи, али је проблем у томе што они имају право да врше уводе у списе што досад није било омогућено”, казе Ракић.

Он истиче да чак ниједна земља у свијету нема такве могућности.

Ракић је такође додао да уколико би дошло до неправилности са радом фискалне касе, тиме би пореска могла донијети рјешење о привременој забрани рада адвокатској канцеларији што је супротно закону, јер је само Адвокатска комора РС овлаштена да изрекне мјеру привремене забране рада дјелатности, односно брисања из именика адвоката.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана