Аћић: Ускоро избор делегата у Вијеће народа Републике Српске

ATV
Аћић: Ускоро избор делегата у Вијеће народа Републике Српске

Вијеће народа Републике Српске ће бити састављено за двије седмице, најављују из Народне скупштине Републике Српске. Парламент је обавезан да у року од мјесец дана након званичног објављивања резултата избора сазове и друго законодавно тијело у Републици Српској, Вијеће народа. Конституисање се очекује на скупштинској сједници 5. децембра, а састанци у сврху формирања Вијећа почињу већ сутра.

"Ми ћемо у току ове седмице, највјероватније у четвртак и петак, у посебно одвојеним данима позвати електоре, односно представнике осталих и Хрвата у јединицама локалне самоуправе да изаберу четири недостајућа делегата. У петак планирамо да позовемо све представнике бошњачког народа, одборнике, да би они изабрали недостајућа четири," рекао је Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине Републике Српске.

Делегате за Вијеће народа предлажу клубови од минимално осам Бошњака, осам Хрвата и четири припадника осталих. Пошто је Бошњака и Хрвата у садашњем сазиву Народне скупштине по четворо, а припадника осталих нема, сви они се намирују из реда локалних скупштина. Иако је процедура компликована, очекујем да ћемо све завршити у кратком року, поручује посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, Денис Шулић.

"Ми ћемо сигурно преко страначких органа разговарати о именима, не бих сада желио да лицитирам о било којем имену које ћемо ми испред наше политичке опције подржати, али сигуран сам да ће то бити квалитетни људи и надам се да ће Вијеће народа у овом сазиву бити доста оперативније," каже Шулић.

Избор српских делегата за Вијеће народа је нешто једноставнији. Њих ће изабрати 75 посланика српске националности у Народној скупштини. У владајућој коалицији, пропорционално скупштинској већини, очекују да би могли имати шест делегата у српском клубу. На листама за Вијеће народа могли би се наћи и кандидати који нису успјели да добију мандат у Народној скупштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана