Дума ратификовала споразум о припајању украјинских области; Поново истиче гас из "Сјеверног тока два"

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

МОСКВА/КИЈЕВ - Двјеста двадесет други дан сукоба у Украјини. Руска дума данас ратификује споразум о припајању четири украјинске области Русији. Кијев поново одбацује припајање дијелова Украјине и најављује нове побједе. Украјинске власти саопштиле су да су јутрос ракетирани град Запорожје, док руске власти наводе спријечена је офанзива украјинске војске на Херсонску област.

21.30 - Валандер: Украјина на путу да постигне неколико кључних циљева
Чини се да је Украјина на путу да постигне неколико кључних циљева на бојном пољу које је себи поставила, изјавила је данас представница америчког Пентагона Селест Валандер.
Валандер, помоћница секретара одбране за међународну безбједност у Пентагону, истакла је успјехе украјинских снага у регионима Харкова и Доњецка, као и напоре који су у току у јужном региону Херсон.
-Чини се да је Украјина тренутно на правом путу да оствари сва та три циља -пренела је Валандер Центру за стратешке и међународне студије са седиштем у Вашингтону, пренео је Ројтерс.

18:26 Поново истиче гас из "Сјеверног тока два"

Шведска Обалска стража саопштила је данас да је настављено истицање гаса из гасовода "Сјеверни ток два".

"Мање истицање гаса из `Сјеверног тока два` данас је повећано у односу на јуче и сада је око тридесетак метара", наводи се у саопштењу.

Обалска стража истиче да предузима неопходне кораке у оквиру операције за спречавање еколошких посљедица усљед могућности да истицање гаса потраје одређено вријеме.

Руски енергетски гигант "Гаспром" раније је саопштио да је стабилизован притисак и да је прекинуто истицање гаса са оштећених мјеста на гасоводима "Сјеверни ток један и два".

16:55 Руска дума усвојила уставне амандмане о пријему територија

Руска дума једногласно је усвојила је амандмане на Устав о пријему четири украјинске области у састав Русије.

Према усвојеним амандманима, становници нових ентитета биће признати као руски држављани од 30. септембра, дана када су се ове територије придружиле Русији, а руско држављанство могу добити у року од месец дана, преноси Тас.

Особе које бораве на овим територијама, на основу усвојених измјена, као и они који су раније боравили на њима, али су отишли у Русију, стичу руско држављанство.

Да би се остварило ово право, биће потребно поднијети молбу Министарству унутрашњих послова Русије и положити заклетву.

На основу ових рјешења, руским држављанима са пребивалиштем у Доњецкој, Луганској, Запорошкој или Херсонској области, обезбјеђују се гаранције за запошљавање, признају образовна документа, као и документа која потврђују њихов грађански статус, радно искуство, право на пензије, социјалну и медицинску помоћ.

Измјене ће обезбједити гаранције у области имовинског права, укључујући и успостављање специфичности у регулисању промета непокретности и управљања земљиштем.

До 1. јануара 2028. године упис права на непокретностима биће могућ на основу документа која издају државни органи ових територија и Украјине, преноси Тас.

16:53 Гроси: Ослобођен генерални директор НЕ Запорожје

Генерални директор украјинске нуклеарне електране Запорожје Игор Мурашов, кога су у петак привеле руске снаге, пуштен је на слободу, изјавио је данас први човјек Међународне агенције за атомску енергију (IАЕА) Рафаел Гроси.

Украјина је након привођења Мурашова саопштила да је Русија овим чином извршила акт тероризма, преноси Ројтерс.

"Поздрављам ослобађање Игора Мурашова, генералног директора украјинске нуклеарне електране Запорожје. Добио сам потврду да се господин Мурашов безбједно вратио својој породици", навео је Гроси на Твитеру.

16:18 Шпигл: Планирана обука до 15.000 војника

Чланице ЕУ сагласиле су се да ће, што је прије могуће, обавити обуку до 15.000 украјинских војника, пише њемачки магазин "Шпигл".
Лист пише, позивајући се на изворе из Уније, да према плану, чији ће коначни детаљи бити тема преговора у Бриселу наредне седмице, Пољска од ЕУ добити средства да формира штаб за програм, док ће неки дијелови обуке бити вођени и у другим чланицама блока.

"Њемачка планира да пружи обуку у центру за борбену симулацију, док би припадници инжињерије, амбулантних и других служи, такође прошли обуку у тој земљи", пише магазин.

Њемачки канцелар Олаф Шолц у августу је изјавио да ће Берлин обучавати украјинску војску, док је Данска најавила да ће подржати пројекат обуке предвођен Британијом за 130 војника.

16:10 Шведска: Цурење гаса из Сјеверног Тока 2 није заустављено

Цурење гаса из гасовода Сјеверни ток 2 и даље траје, наводи се у данашњем саопштењу шведске обалске страже (ОС).

"У предвиђањима изнијетим на основу раније анализе са управом Сјеверног ток каже се да би цурење могло престати у недјељу, па би се могло рећи да она већ важе за гасовод Сјеверни ток 1", наводи се у саопштењу ОС и додаје да се на Сјеверном току 2 од јуче повећао обим цурења на површини мора и сада је пречник исцурелог гаса на површини мора обима од око 30 метара, саопштено је из шведске обалске страже.

Из обалске страже су потврдили да се предузимају неопходне мјере предострожности у оквиру операције заштите животне средине с обзиром да постоји ризик да би цурење гаса могло да потраје.

Раније данас, Гаспром је саопштио да је притисак у гасоводима стабилизован и да је престало цурење гаса у оштећеним дијеловима система Сјеверни ток.

15:58 Шведска шаље подморницу у Балтичко море због гасовода

Морнарица Шведске саопштила је да је та земља послала подморско пловило које може да рони у подручје Балтичког мора где су оштећени гасоводи Сjеверни ток 1 и 2, што је довело до цурења гаса.

Капетан морнарице Џими Адамсон изјавио је за АП да је подморница послата као помоћ шведској обалској стражи која је преоптерећена послом.

Није јасно када ће рониоци или подморница моћи да дођу до гасовода, наводи агенција.

Руски предсjедник Владимир Путин оптужио је Запад за саботаже на гасоводима у Балтичком мору, док су САД и остале државе то одлучно демантовале.

Надлежни у Данској су током викенда саопштили да је обустављено цурење гаса на гасоводима Сjеверни ток 1 и 2.

Шведска обалска стража, међутим, саопштила је да да је један од њених авиона уочио мање цурење изнад Сjеверног тока 2.

14.16 - Дума ратификовала споразуме о уласку 4 украјинске територије

Руска Државна Дума ратификовала је данас споразуме о приступању четири украјинске територије Русији.

Доњи дом руског парламента је једногласно усвојио документе који проглашава самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику као и Херсонску и Запорошку област територијама у оквиру Руске Федерације, преноси РИА.

Руски предсједник Владимир Путин поднио је јуче Државној думи на ратификацију четири споразума о приступању самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Запорошке и Херсонске области, који подразумевају да ће те територије ући у састав Русије у границама дефинисаним на дан њиховог оснивања и припајања Руској Федерацији.

Четири територије су претходно већином гласова одлучиле на референдуму да се припоје Руској Федерацији.

14.00  - ФСБ Русије привела украјинског агента

ФСБ Русије привела је украјинског агента из Херсона због шпијунирања против Оружаних снага Русије.

Напомиње се да је 28-годишњи становник Херсона врбован 2021. године.

„Од почетка специјалне војне операције на територији Украјине, они се активно користе за прикупљање информација о базама, бројности јединица Оружаних снага Русије и рутама њиховог кретања", наводи се у саопштењу.

13.02 -  ЛНР: Украјинске трупе упале  у "ватрену клопку

Украјинске трупе на територији Луганске Народне Републике упале су у "ватрену клопку", рекао је представник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

„Оне су се 1,5-2 километра помјериле напред. И то је учињено да би Зеленски објавио о новим успјесима. Међутим, он не говори да је своје борце послао у сигурну смрт. Сада су са три стране под ватром наших снага и Русије – са сјевера, истока и југа, систематски се уништавају сви који улазе на територију ЛНР", рекао је официр Народне милиције.

Према његовим ријечима, кијевски режим систематски уништава своје војнике. У дејствима Оружаних снага Украјине нема „апсолутне никакве тактике и стратегије", закључио је Марочко.

12.45 - Литванија протерује отправника послова Русије у Риги Сергеја Рјабокоња.

12.00 - Запорошка област је дио Руске Федерације у њеним административним границама, а Херсонска област - са два округа Николајевске области, у којој је одржан референдум, саопштио је Павел Крашењиников, шеф Комитета Државне думе за државно уређење и законодавство, кога је руски предсједник Владимир Путин именовао за своје званичне представнике приликом разматрања нацрта савезних уставних закона о новим територијама у доњем дому руског парламента.

"У ДНР, ЛНР имамо Уставе, тамо су границе јасно написане, ту не постоје проблеми. Што се тиче Запорожја, то су административне границе Запорошке области. Што се тиче Херсона, знамо да је највиши званичник Херсонске области идентификовао два округа Николајевске области који су такође придружени Херсонској области", рекао је парламентарац.

11.31 - Како пише "Политико", позивајући се на неименованог дипломату, Европска унија неће усвојити нови пакет санкција против Русије, ако он не буде садржао ограничење цена руске нафте.

10.45 - Званично објављени споразуми о приступању нових руских области

Споразуми о придруживању четири нове области Руској Федерацији објављени су данас на званичном порталу за правно информисање.

Текстови споразума раније су били доступни у званичној бази података Државне думе, као додаци приједлозима закона о њиховом ратификовању, пренио је ТАСС.

Референдуми о придруживању Русији одржани су од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, те Запорошкој и Херсонској области. Већина становништва подржала је приједлог о придруживању Русији.

10.32 - Одјекнуле три експлозије у Херсону, дејствује ПВО, јавља дописник Спутњика.

10.07 - Савезничке снаге постижу одређене успjехе у борбама са Оружаним снагама Украјине у подручју Угљедара, Маринке и Артјомовска (украјински назив Бахмут), као и села Пески, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

 

10.01 - Пронађено тијело пилота Михаила Матјушченка, који је погинуо изнад Црног мора

Градоначелник Буче у Кијевској области Анатолиј Фјодорук рекао је да је пронађено тијело пилота Михаила Матјушченка, који је погинуо изнад Црног мора.

„Током реализацији борбеног задатка у ваздушном боју, пуковник Оружаних снага Украјине Михаил Матјушченко погинуо је бранећи небо земље... Био је из Буче и погинуо је на небу изнад Црног мора", рекао је Фјодорук, преноси "Страна".

Према ријечима Фјодоруку, Матјушченко је умро у јуну, а његово тијело је управо пронађено. У понедељак ће бити сахрањен у Бучи. 

Према речима градоначелника, пилот је руководио 40. Бригадом тактичке авијације, такозваним „духовима Кијева".

Раније су украјински медији ширили причу да су неки украјински пилоти оборили огроман број руских авиона и били су прозвани "духовима Кијева".

10.00 - Смјењен војни комесар руске области Хабаровск

Војни комесар руске области Хабаровск смјењен је са функције, након што је половина новомобилисаних послата кући, јер нису испуњавали потребне услове, изјавио је данас гувернер ове области Михаил Дегтјарјев.

"Регионални војни официр Јуриј Сергејевич Лајко смењен је данас са функције. То ни на који начин неће утицати на извршење циљева које је пред нас поставио предсједник Владимир Путин. Радимо заједно са Министарством одбране, нашом индустријом, организацијама и свим релевантним агенцијама", рекао је Дегтјарјев у видео снимку објављеном на Телеграму, а пренела агенција ТАС С.

9.00 - Гладков: Погинула жена у украјинском гранатирању Белгородске области

Једна жена је погинула у украјинском гранатирању пограничног село Головчино у руској Белгородској области, изјавио је данас регионални гувернер те области Вјачеслав Гладков.

"Украјинске оружане снаге гранатирале су наше село Головчино. Једна жена (48) је убијена", објавио је Гладков на Телеграм каналу, а пренијела руска агенција ТАСС.

Према ријечима регионалног гувернера, информације о жртвама се још утврђују.

Како је навео, с обзиром на то да гранате погађају центар села, долази до разарања, те се сада врше посјете од куће до куће.

 

8.26 -  Амбасадор Русије позван на разговор у Министарство спољних послова Пољске

Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев позван је у Министарство спољних послова Пољске, рекао је замјеник министра спољних послова Марчин Пшидач ТВН24.

„Односи са Русијом су данас практично замрзнути, нема дипломатских контаката, осим састанака када ја или министар позовемо амбасадора Андрејева. Такав састанак ће бити и данас. У 11.00 амбасадор Сергеј Андрејев ће доћи у Министарство спољних послова због корака које је Русија предузела прошле недеље", рекао је Пшидач.

8.01 - Спријечена је офанзива украјинске војске на Херсонску област.

Ситуација на Николајевском правцу остаје под контролом Оружаних снага Руске Федерације, саопштио је замјеник шефа војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

"Нацисти су кренули дуж Дњепра у правцу Дудчана и тамо су их приметиле руске Ваздушно-космичке снаге", написао је он на свом Телеграм каналу.

Стремоусов је нагласио да је „у овом тренутку ситуација потпуно под контролом".

7.49 - Потпуно ослобођење територија „нових региона" Русије и демилитаризација Украјине – обавезан је услов за успостављање мира у Луганској и Доњецкој Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, саопштио је амбасадор ЛНР у Москви Родион Миришњик, додавши да након уласка нових региона у састав Русије борбе ће се интензивирати.

"Запад је објавио рат на уништење и зато, да бисмо преживели, морамо побиједити", рекао је он.

7.25 - Кијев: Ракетни напад на град Запорожје

Украјинске власти саопштиле су да су јутрос ракетирани град Запорожје и два села у околини тог града, преноси Униан.

"Лансирано је око десет ракета С-300. Уништени су инфраструктурни објекти у регионалном центру. Конкретно, уништен је рехабилитациони центар у коме су студирала дјеца са посебним потребама", објавио је на Телеграму Олександр Старук из регионалне власти Запорошке области.

Напоменуо је да постоји ризик од поновних напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана