Запослени у америчким технолошким компанијама не желе да их користи војска

Агенције
Запослени у америчким технолошким компанијама не желе да их користи војска

ЊУЈОРК - Запослени у великим америчким технолошким компанијама не желе да њихов рад користи војска, поготово за планирање и извођење напада, али милијардер Џеф Безос, власник "Амазона", позива своје колеге из руководства компанија да се не обазиру на запослене и да "помогну одбрану земље".

Како преноси портал "Енгаџет", једна од врућих тема у САД је сарадња великих технолошких компанија са војском и Министарством одбране САД.

Велики број запослених не жели да их јавност доводи у везу с негативном употребом технологије у војне сврхе или за хватање имиграната на граници.

Због притиска запослених "Гугл" је одустао од даљег учешћа у војном пројекту "Мавен", у склопу којег се вјештачка интелигенција овог интернет дива користила за проналажење објеката на картама које су снимали дронови.

Запослени стручњаци у компанијама не желе да снимци и фотографије дронова буду кориштени за лоцирање и нападе војске на одређене личности.

Запослени у "Гуглу" нису хтјели да буду дио никаквог војног пројекта, чак и ако се не односи директно на војну примјену, па су шефови компаније одлучили да не продуже уговор са војском.

Међутим, на конференцији која се бавила односом великих технолошких компанија са Министарством одбране и војском САД, шеф "Амазона", најбогатији Американац Џеф Безос заговарао је сарадњу без обзира на отпор запослених.

"Људи имају право на своје мишљење, али посао вођства је да каже - не. Руководство треба да објасни запосленима да разумије њихову страну, те да се неће слагати око свега, али да је сарадња с Пентагоном важна", сматра Безос.

Безос је одбио захтјеве својих запослених, који су од компаније "Амазон" тражили прекид сарадње са америчком имиграционом и царинском службом.

Запослени неких технолошких компанија били су шокирани када су сазнали да њихов рад користе војне службе.

Иако су руководства компанија тврдила да се њихова технологија, како обећава војска, неће примјењивати у "офанзивне сврхе", притисак запослених да се уговори раскину био је велики.

Пројекат "Мавен", који је америчка војска покренула са циљем прикупљања података и компјутерског анализирања слика и видеа, доведена је у питање прекидом сарадње са "Гуглом".

Пентагон намјерава да анализира све фотографије и видеа снимљене беспилотним летјелицама и на њима прати кретање људи и возила, те означава објекте које послије морају прегледати аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана