За предсједника с моторком домаћа валута је "из*ет политичке класе"

ГС
Foto: Taнјуг/AP

​Сада бивши, а можда и будући предсједник Америке, Доналд Трамп био је један од првих који су честитали Хавијеру Милеију након побједе против Серхија Масе у другом кругу предсједничких избора у Аргентини. Милеи који надимак "Ел Лоцо" (срп. "Лудак") и који је у изборној кампањи витлао моторном тестером, могао би да постане озбиљан проблем разним моћницима, па и Европској унији, пише њемачки DW.

Ипак, 53-годишњи самопроглашени "анархо-капиталиста" не жели се задовољити једним преокретом како би најавио "крај пропадања Аргентине" и земљу поново учинио "свјетском силом" с "моделом слободе". "Лудак", како је био његов надимак у младости, стиже с моторном тестером коју је у предизборној кампањи дуго користио као симбол помоћи земљи која је економски пропала с инфлацијом од више од 140 одсто и 44 милијарде долара дуга Међународном монетарном фонду, желећи је оживјети неолибералној шок-терапији, пише DW.

Милеи жели увести амерички долар као средство плаћања умјесто аргентинског пеза, који је описао као "из*ет политичке класе". Он жели укинути централну банку, а државу, у његовим очима "злочиначку организацију", жели свести на минимум са само осам министарстава умјесто 18 и радикално срезати јавну потрошњу.

Политички аутсајдер, којег готово нико у Аргентини није познавао до прије двије године, погодио је жицу у 35 милиона бирача с правом гласа и побиједио у 23 од 26 покрајина против садашњег министра привреде Серхија Масе. Била је то више него увјерљива побједа. То што је у ТВ дуелу прије избора био безнадежно инфериоран у односу на Масу више није било важно, напротив. То је можда чак и подстакло многе његове бираче.

Бијес против владајуће перонистичке странке, која је владала 16 од посљедњих 20 година и није успјела зауставити економски пад, био је превелики. Презир према "паразитској и бескорисној касти" је превелик, будући да је Милеи опетовано критиковао "оне горе" и "естаблишмент", који упада у проблеме због корупционих скандала. А безнађе је превелико у земљи која је након Другог свјетског рата била једна од десет најбогатијих нација свијета, а у којој данас 40 одсто становништва живи у сиромаштву.

Други круг избора био је прије свега обрачун и протестни избор с мотом: "Горе не може бити." Нарочито међу младим мушким гласачима, који не познају ништа осим кризе, Милеи, бивши пјевач трибјут бенда Ролингстонса, цијењен је попут поп звијезде.

Слично као Жаир Болсонаро у Бразилу, успјешно се ослонио на кампању на друштвеним мрежама, коју је дириговала његова сестра Карина, која је прије двије године читала из тарот-карата и продавала колаче на Инстаграму. И на максималну поларизацију у земљи коју спајају само Лионел Меси и аргентинска фудбалска репрезентација.

Подјела ће се вјероватно повећати, будући да Милеи такође планира вратити друштвено-политичку ситуацију у Аргентини деценијама уназад. Милеи позива на строгу забрану абортуса, климатске промјене сматра "социјалистичком лажи" и чак је био увео у игру слободан приступ ватреном оружју, од чега је одустао непосредно прије другог круга избора. Поврх свега, будући предсједник Аргентине сумња у бројку од 30.000 људи који су нестали током аргентинске војне диктатуре.

Његова потпредсједничка кандидаткиња Викториа Виљаруел опетовано говори о само 8.751 жртви и у својој теорији о "два ђавола" све релативизује наводећи да су жртве бројне биле и због тероризма љевице. Простор од 17 хектара на којем је споменик највећем центру за мучење тог времена, који је проглашен свјетском баштином УНЕСЦО-а, требало би боље искористити за изградњу школа које су Аргентини хитно потребне, сматра она.

Реакције у јужноамеричким земљама на Милеијеву изборну побједу показатељ су да би се Аргентина могла изоловати и вањскополитички. Бразилски предсједник Лула, којег је Милеи током предизборне кампање вријеђао називајући га комунистом, честитао је у складу с обавезом, али му није споменуо име. Љевичарски предсједник Колумбије Густаво Петро описао је побједу "екстремне деснице" у Аргентини као "тужну за Латинску Америку".

И унутар јужноамеричког економског савеза "Мерцосур", који укључује Аргентину и Бразил те Парагвај и Уругвај, весеље Милеијевом побједом је врло ограничено: нови предсједник је, наиме, најавио да ће Аргентина "ићи својим властитим путем". Њемачка, а посебно ЕУ, због тога ће вјероватно пажљиво пратити развој ситуације у Аргентини. Реализација деценијама планираног споразума о слободној трговини између Мерцосура и Европске уније с Милеијем је постала све само не лакша.

Међутим, човјек који је чак Папу назвао "ушљивим љевичаром", али се касније испричао свом сународњаку у Риму, суочава се с бројним политичким препрекама за остварење свог радикалног програма. Аргентинска централна банка једноставно нема толико америчких долара за увођење валуте САД-а као платежног средства, што је већ само по себи компликован процес. Традиционално јаки синдикати ће на планове штедње одговорити вишеседмичним штрајковима, а с мање од 20 одсто у Заступничком дому и нешто више од десет одсто међу сенаторима, нити један предсједник није имао тако малу подршку у аргентинском Заступничком дому још од 1983. године.

И тако је већ сад више него упитно као какав ће предсједник Хавијер Милеи касније ући у аргентинску историју. "Знате ли која је разлика између генија и луђака?" питао је недавно. И одмах одговорио: "Успјех", пише DW,преноси Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана