Високопрецизним оружјем спријечено пребацивање резерви украјинских трупа

ГС/Агенције
У току је 274. дан рата у Украјини
Foto: ЦДНВидео.ру | У току је 274. дан рата у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ-У току је 274. дан рата у Украјини. Послије новог таласа ракетних напада, готово цијела Украјина је без струје, као и дио сусједне Молдавије.

22.00 Кијев добија струју на два до три сата

Снабдијевање струјом у Кијеву биће обновљено на само два до три сата, изјавио је вечерас директор украјинске енергетске компаније ДТЕК Дмитро Сахарук.
"Почећемо да укључујемо помало, на два-три сата, док не буде обновљена количина електричне енергије која стиже у Кијев", рекао је Сахарук.

Он је потврдио изјаве војних званичника о томе да у овом тренукту око 70 одсто Кијева нема струју, пренио је "Спутњик".

Украјинско Министарство енергетике саопштило је раније да су руски ракетни напади током дана привремено онеспособили све атомске централе и већину термоелектрана и хидроелектрана и избацили их из националне електромреже.

Милиони људи су остали без струје.

21.00 Зеленски: Уништавање инфраструктуре неће нас ослабити

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да нова стратегија уништавања украјинске инфраструктуре коју Русија спроводи неће ослабити њихову одлучност у ослобађању територија.

У интервјуу за Фајненшел Тајмс, Зеленски се супртоставио страховању западних земаља од ескалације сукоба и инсистирао на томе да неће бити трајног рјешења рата уколико се Русија не повуче са свих територија које је окупирала, пренио је Гардијан.

"Морамо вратити све територије, јер вјерујем да је бојно поље пут када нема дипломатије. Ако не можете да вратите своју земљу у потпуности рат је једноставно замрзнут", казао је украјински лидер.

Русија је јуче лансирала 70 пројектила на инфраструктурне циљеве широм Украјине, остављајући око 80 одсто земље без струје и воде.

Коментаришући нападе, Зеленски је рекао да је то био инцидент који се није десио уназад "можда 80, 90 година, да постоји земља на европском континенту у којој није било струје".

Зеленски је поново апеловао на западне партнере Украјине да обезбеде више опреме за противваздушну одбрану како би се заштитила критичцна инфраструктура, као и залихе дизела за генераторе за хитне случајеве и додатни гас како би се надокнадиле несташице струје.

Такође је оцијенио да напади усмјерени на цивилну инфраструктуру показују да Москва нема намјеру да преговара о прекиду рата.

20.00 Малкевич: Украјина погубила најмање 100 цивила у Херсону

Савјетник регионалног гувернера Херсона Александар Малкевич рекао је данас да су украјинске агенције за спровођење закона погубиле најмање 100 цивила у граду Херсону, док се око 200 цивила води као нестало.

„Према нашим информацијама, нажалост, најмање 100 људи у Херсону је убијено без подизања оптужнице или суђења, а 200 је нестало. Сваки дан се људи притварају", рекао је Малкевич за ТАС С.

Он је раније рекао да припадници украјинске службе безбједности у Херсону формирају „бригаде за чишћење" које чине страни плаћеници и локални добровољци.

Малкевич је напоменуо да су украјинске власти већ притвориле неколико стотина цивила и највероватније планирају да их размјене за ратне заробљенике.

16:14 - Мађарска не намјерава да блокира зајам ЕУ Украјини, али неће учествовати у овој иницијативи и планира да помогне у обнављању украјинске привреде на билатералној основи. Ово је у четвртак изјавио министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто, разговарајући са новинарима након састанка министара енергетике ЕУ у Бриселу.

Он је демантовао извјештаје да Будимпешта жели да блокира иницијативу Брисела да се Украјини 2023. године обезбједи солидарни зајам од 18 милијарди евра у неколико транши. Сијарто је нагласио да ће његова земља помоћи Украјини, али намјерава да то учини „на билатералној основи".

15.46 - Педесет руских војника који су се налазили у заробљеништву на територији под контролом Кијева – враћени су кући, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како се наводи, авионима војно-транспортне авијације Русије војници су пребачени у Москву ради лечења и рехабилитације у медицинским установама Министарства одбране Русије.

14.53 - У шест украјинских региона огласиле се сирене за ваздушну  опасност

У шест украјинских региона данас су се огласиле сирене за ваздушну опасност, саопштила је служба за упозорење о ваздушним нападима.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Дњепропетровској, Полтавској, Харковској, Черкаској, Черниговској и области Суми, навела је украјинска служба, пренио је ТАС С.

14.36 - Форсирани напад руских снага спријечио пребацивање резерви украјинских трупа

Руске снаге извеле су јуче форсирани напад високопрецизним оружјем великог домета из ваздуха, са мора и копна на систем војне команде Украјине и са њим повезане енергетске објекте, циљ напада је постигнут, све назначени циљеви су погођени, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Овим нападима спријечено је пребацивање жељезницом украјинских војних резерви, страног наоружања, војне опреме и муниције у подручја борбених дејстава, објаснио је портпарол.

14.00 - Захарова: Запад да утиче на Кијев да обустави нападе на НЕ

Запад неприхватлјиво допушта и намерно подстиче Кијев на нове нападе у близини нуклеарне електране у Запорожју и због тога Русија позива западне землје да утичу на Украјину да престане да гранатира нуклеарку, изјавила је данас портпарол руског Министарства сполјних послова Марија Захарова.

Захарова је навела да руско министарство спољних послова позива све земље, прије свега оне које блиско сарађују са украјинским предсједником Володимиром Зеленским да покажу политичку вољу и одговоран приступ да учине све што је потребно да украјинско гранатирање нуклеарке у Запорожју заувек престане, пренијеле су РИА новости.

Захарова је на брифингу за новинаре указала да Запад покушава да и даље затвара очи пред очигледним украјинским злочинима и нуклеарним уцјенама тако што свјесно повлађује и подстиче Кијев на нове злочине.

 

13.00 - Конашенков: Русија није испалила пројектиле на Кијев

Руске снаге нису испалиле ниједан пројектил на Кијев и разарања изазвана у граду резултат су пада ракета иностраног и украјинског ПВО система, изјавио је данас портпарол руског министарства одбране генерал-поручник Игор Конашенков.

Он је рекао да јуче није изведен ниједан руски напад у оквиру
граница града Кијева, а да су сва разарања у пријестоници, о којима су извјестиле кијевске власти, настала као посљедица пада ракета иностраних и украјинских система противваздушне одбране распоређених у стамбеним подручјима украјинске престонице, пренио је ТАСС.

Регионалне власти су саопштиле да је јуче, као посљедица руских ракетних напада, настао највећи прекид у снабдјевању електричном енергијом у Кијеву за девет мјесеци од када је рат почео, пренио је Ројтерс.

12.39 - Песков: Русија није нападала и не напада цивилне објекте у Украјини

Русија није спроводила и не спроводи нападе на цивилне објекте током специјалне војне операције у Украјини, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Према његовим ријечима, није било и нема напада на цивилне објекте у Украјини, већ само на циљеве који су директно или индиректно у вези са војним способностима.

Песков је, на конференцији за новинаре, истакао да је "руска специјална војна операција имала своје задатке који су извршени", објавио је Тас.

"Вођство у Украјини има сваку могућност да врати ситуацију у нормалу, има сваку могућност да ријеши ситуацију тако што ће испунити захтјеве руске стране и, у складу са тим, окончати све могуће патње народа", рекао је Песков, преноси Ројтерс.

11.41 - Појављује се све више чињеница које говоре да у Украјини постоји конфронтација између Русије и НАТО-а. 

Све већи број стручњака Алијансе учествује у саставу приватних војних компанија и оружаних снага Украјине, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

10.41 - У Лавовској области Украјине нема струје, у четвртак су на снази сва ванредна и редовна искључења струје, радници покушавају да обнове систем, саопштила је компанија за дистрибуцију електричне енергије „Лавовобленерго".

Како се наводи у саопштењу, ракетни напади довели су до привременог нестанка струје у свим нуклеарним електранама и већини термо- и хидроелектрана. Погођени су и објекти за пренос електричне енергије.

У компанији су напоменули да се наставља поправка оштећене електричне опреме, а привремена искључења не могу да издрже оптерећење које само расте са доласком хладнијих дана.

9.21 - Кијев ће вући ИАЕА за нос око ситуације са Запорошком нуклеарком и избегавати циљ завршетка преговора све док политички спонзори Украјине не одобре другачији приступ, сматра директор „Росатома" Алексеј Лихачов.

Он је нагласио да ниједан метак не сме да лети према територији нуклеарке.

8.28 - Мађарска шаље Украјини 187 милиона евра финансијске помоћи

Мађарска ће обезбједити 187 милиона евра финансијске помоћи Украјини као свој допринос планираном пакету помоћи Европске уније у укупној вриједности од 18 милијарди евра 2023. године, преноси Ројтерс декрет мађарске владе који је објављен касно синоћ.

Влада Виктора Орбана истакла је да је спремна да допринесе подршци Украјини, али да ће прије помоћ да исплати билатерално него кроз заједничку исплату.

7.50 - Готово цијела Украјина без струје

Украјински медији јављају да је готово цијела земља без струје, као и дио сусједне Молдавије, а у Харкову не ради метро. Због рестрикција струје у Кијеву ова зима могла би бити најгора од Другог свјетског рата, каже градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана