Ванг: САД немају надлежност да критикују посјету Си Ђинпинга Русији

Танјуг
Ванг: САД немају надлежност да критикују посјету Си Ђинпинга Русији

ПЕКИНГ - Амерички државни секретар Антони Блинкен није компетентан да критикује кинеског предсједника Си Ђинпинга због његове посјете Русији, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин, преноси ТАСС.

Замољен да прокометарише изјаву Блинкена да је Кина пружила „дипломатско покриćе" Русији, Ванг је рекао да Кина није изазвала украјинску кризу и да није страна у сукобу.

„Никада нисмо испоручивали оружје ниједној страни у сукобу. САД немају надлежност да критикују Кину, а још мање да на њу пребацују одговорност за ситуацију у Украјини", рекао је Ванг.

Кинески дипломата је подсјетио да се Пекинг противио било каквим акцијама које би могле да доведу до ескалације украјинског сукоба и нагласио да су САД наставиле да снабдевају Кијев оружјем.

„Сједињене државе треба објективно да сагледају напоре Кине и међународне заједнице да буде постигнут миран дијалог", закључио је Ванг.

Блинкен је у понедељак, коментаришући посјету Си Ђинпинга Русији, истакао да се кинески лидер упутио у Москву „данима након што је Међународни кривични суд издао налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина". 

Према ријечима америчког државног секретара, Кина „не осјећа одговорност" и „пружа дипломатско покриће Русији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана