Узбуна за ваздушну опасност на југу и истоку Украјине

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је 289. дан. Москва је послала писмо Савјету безбедности Уједињених нација и Генералној скупштини тог тијела у којем се говори о украјинским нападима на цивиле Донбаса. САД шаљу додатних 275 милиона долара војне помоћи Украјини, укључујући велике количине муниције и високотехнолошких одбрамбених система.

У Украјини активиране сирене за ваздушну опасност; Путин – нема говора о додатној мобилизацији

Узбуна за ваздушну опасност на југу и истоку Украјине

Узбуна за ваздушну опасност активирана је на јужним и источним територијама Украјине, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.

Сирене су се активирале у Кировоградској, Николајевској, Одеској, Полтавској, Черкаској, Дњепропетровској области, као и у деловима Запорошке и Херсонске области које су под кокнтролом кијевских снага.

Снажне експлозије одјекују центром Доњецка

Снажне експлозије одјекују центром Доњецка, а судећи по интензитету детонација, украјинске снаге поново у нападима користе вишецевне ракетне лансере „град”, јавља репортер Спутњика.

Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за координацију питања везаних за ратне злочине Кијева наводи да је на Доњецк испаљено 20 ракета.

Иначе, украјинске снаге гранатирају Доњецк током читавог дана, први напад уследио је у раним јутарњим часовима када је испаљено девет пројектила и том приликом погођен је хотел „Дружба”. У другом таласу напада погођен је и универзитет у Доњецку.

Зеленски: Руске снаге уништиле град Бахмут, али кијевске одбијају руске нападе

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је вечерас да су руске снаге уништиле Бахмут, град који се сматра епицентром најновијих борби, пренио је Ројтерс.

“Ситуација у кључним областима Донбаса на истоку Украјине остаје врло тешка, али кијевске снаге одбијају руске нападе и непријатељу наносе значајне губитке”, поручио је Зеленски.

Британско министарство одбране је у недавном извештају о рату у Украјини означило град Бахмут као стратешки важан.

“Русија највјероватније планира да опколи украјински град Бахмут у Доњецкој области, са чиме би ишло тактичко напредовање на сјевер и југ”, навели су прошле недеље Британци.

Бахмут се налази у Доњецкој области и према подацима из 2021. године имао је више од 70.000 становника.

Енергоатом: Руси отели двојицу, привели трећег запосленог у НЕ Запорожје

Украјинска агенција за атомску енергију Енергоатом. оптужила је данас руске снаге за отмицу двојице запослених у нуклеарној електрани Запорожје на југу Украјине, док је трећи приведен, јавља Ројтерс.

Енергоатом наводи да су двојица запослених ухваћена у нуклеарки и претучена, прије него што су одвезени у "непознатом правцу" у четвртак.

Додаје се да је трећи запослени, који је био задужен за безбједност нуклеарке, приведен.

Руска војска освојила је Запорожје 24. фебруара, али нуклеарком и даље управља украјинско руководство.

Русија засад није коментарисала оптужбе Енергоатома.    

Украјинци гранатирали универзитет у Доњецку

Украјинске снаге гранатирале су зграду Доњецког националног универзитета за економију и трговину, а том приликом је рањен професор са катедре за маркетинг и менаџмент, јавља дописник Спутњика.

Руска војска уништила амерички радар у ДНР

Руска војска је у току протеклог дана у ДНР уништила радар америчке производње АН/ТПЉ-50, као и вишецјевне бацаче ракета „ураган" и „град", саопштило је Министарство одбране Русије.

Поред тога, у Харковској области уништен је лансер тактичког ракетног система „точка-У", док је у мјесту Крива Лука у ДНР уништено складиште муниције.

Путин: Нема говора о додатној мобилизацији

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да нема говора о додатној мобилизацији у Русији, те да је могућа само ротација војника који су већ регрутовани у оквиру дјелимичне мобилизације.

„Већ сам рекао – у оквиру делимичне мобилизације позвано је 300.000. Од тога је 150.000 у групацијама, а од тога је само половина, односно нешто више од 77.000 у борбеним јединицама", подсетио је Путин.

Како је додао, преостала половина мобилисаних је или на другим, трећим линијама – заправо имају улогу територијалних снага – или су на додатној обуци.

„Преосталих 150.000 уопште није у групацији. Ти момци су на полигонима и центрима за обуку. То се сматра борбеном резервом – половина свих мобилисаних. Према томе, тренутно нема никаквог говора о додатној мобилизацији", саопштио је Путин.

Украјинска војска гађа Доњецк ракетама "Град". 

На удару је био и хотел "Дружба" у центру града.

Ердоган: Разговараћу са Путином и Зеленским о Црноморској иницијативи о житу

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да ће разговарати са руским предсједником Владимиром Путином и са украјинским предсједником Владимиром Зеленским како би ојачао Црноморску иницијативу за жито коју подржава УН.

Споразум о извозу пољопривредних производа из Украјине, уз посредовање Турске и УН склопљен је 22. јула и 17. новембра је продужен за 120 дана, преноси Ројтерс.

Договор је помогао да се спречи глобална криза са храном дозвољавајући извоз хране и ђубрива из неколико црноморских лука Украјине које је блокирала Русија, оцјењује британска агенција.

Велика Британија: Русија обновила залихе беспилотних летелица типа „Шахед

Министарство одбране Велике Британије саопштило је да је Русија вјероватно набавила нови контигент беспилотних летјелица „Шахед-131“ и Шахед-136“.

-По први пут у три недјеље забележен је напад беспилотним летјелицама произведеним у Ирану. Ови наводи тек треба да се провјере, али је вероватно да је Русија исцрпила своје претходне залихе од неколико стотина „Шахеда-131“ и „Шахеда-136“ и да је сада добила допуну - наводи се у објави Министарства одбране Велике Британије на друштвеној мрежи „Твитер“.

У уторак је украјински генералштаб извјестио да је оборено најмање 14 беспилотних летјелица „Шахед-136“, док су у сриједу украјински званичници извјестили о употреби беспилотних летјелица иранске производње које у нападу на области Запорожја и Дњепра, преноси Гардијан. Украјина је претходно, посљедњи пут пријавила, коришћење беспилотних летјелица типа Шахед 17. новембра.

САД шаљу нову војну помоћ Украјини у износу од 275 милиона долара

САД шаљу додатних 275 милиона долара војне помоћи Украјини, укључујући велике количине муниције и високотехнолошких одбрамбених система који се могу користити за откривање и уништавање руских беспилотних летјелица.

Најновији пакет помоћи укључује 80.000 комада артиљеријске муниције и непознату количину муниције за вишецјевни ракетни систем далеког домета ХИМАРС, рекли су за АП амерички званичници под условом анонимности.

Укупан износ помоћи мањи је од већине пакета које су САД до сад испоручиле, а услиједио је након изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, који је рекао да Русија изгледа смањује своје војне активности како би се прегруписала и покренути нову офанзиву на пролеће.

САД су до сада, укључујући најновији пакет помоћ, Кијеву послале војну помоћ у вредности око 19,3 милијарде долара од како је 24. фебруара започео рат у Украјини.

Пољански: Русија послала писмо УН о украјинским нападима на цивиле у Донбасу

Први замјеник руског представника при УН Дмитриј Пољански рекао је данас да је Москва послала писмо Савјету безбедности Уједињених нација и Генералној скупштини тог тијела у којем се говори о украјинским нападима на цивиле Донбаса.

-У званични документ, у оквиру припрема за сједницу Савјета безбједности, коју смо сазвали због испоруке западног наоружања Украјини 8. децембра, додали смо и писмо доњецке јавне организације „Поштена заштита” у вези са гранатирањем цивилног становништва Донбаса које су спровеле Оружане снаге Украјине - написао је Пољански на друштвеној мрежи Телеграм.

Додао је да је посебан акценат стављен на масовно гранатирање које се десило ове недеље.

-Ову тему ћемо свакако покренути на састанку заказаном 9. децембра. Имамо још много информација које ће нашим бившим западним партнерима бити непријатно да чују, али мораће - закључио је Пољански на Телеграму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана