У гранатирању Белгорода погинуло 25 људи

ГС/АГЕНЦИЈЕ
У гранатирању Белгорода погинуло 25 људи

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини траје 335 дана. Нова руска војна реформа одговор је на ширење НАТО-а поручио је новоименовани начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању. Кирило Тимошенко, замјеник шефа кабинета предсједника Украјине Володимира Зеленског, поднио је оставку на ту функцију. Предсједник Украјине Володимир Зеленски је рекао да се најинтензивнији сукоби настављају у региону Донбаса.

 

Британски хуманитарци погинули током евакуације у Соледару

Британски волонтери Крис Пери и Ендрју Бегшо погинули су током покушаја хуманитарне евакуације из Соледара у Украјини, саопштила је данас породица Пери.
Пери и Бегшо водили су се као нестали у протеклих неколико седмица у Украјини.

Руска војна компанија “Вагнер” саопштила је почетком овог мјесеца да су њихове снаге пронашле тијело једног од радника који се водио као нестао на истоку Украјине.

Украјинска полиција саопштила је да су њих двојица напустили Краматорск и да су отишли у Соледар 6. јануара и пријављено је да су нестали наредно вече пошто је изгубљен сваки контакт са њима.

Нису објављени други детаљи о околностима смрти двојице волонтера.  

У гранатирању Белгорода погинуло 25 људи

Гувернер руског региона Белгород Вјачеслав Гладков рекао је данас руском предсједнику Владимиру Путину да је у тој области од почетка украјинског гранатирања погинуло 25 а рањено 96 људи.
Регион Белгород налази се на мети непрестаног гранатирања украјинских снага.

Жути ниво упозорења на тероризам на снази је у Белгороду од 11. априла 2022. године.

Зеленски: Украјина нема намјеру да нападне Бјелорусију

Украјина нема намјеру да нападне Белорусију, рекао је данас украјински предсједник Володимир Зеленски, коментаришући изјаву бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да је Кијев понудио Минску да потпише пакт о ненападању.

Зеленски је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Финске Саулијем Ниинистом нагласио да Украјниа није никада ни намјеравала да то уради, пренио је ТАСС.

"Ово је најважнија порука цијелог украјинског народа бјелоруском народу", поручио је.

Додао је да изазов за Украјину ипак може постојати на бјелоруској територији и нагласио да је украјинској војсци наређено да се припреми за све изазове.

Лукашенко је раније данас изјавио да Украјина нуди потписивање пакта о ненападању, а истовремено обучава милитанте који представљају потенцијалну пријетњу националној безбједности Белорусије.

Он је додао да "нема појма зашто би то било потребно Украјинцима".

Гроси: Нема војне опреме у украјинским нуклеарним електранама

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је данас у Европском парламенту да је инспекцијама утврђено да у украјинским нуклеарним електранама није пронађена војна опрема.

Гроси је ово изјавио дан након што је руска обавијештајна агенција оптужила Украјину да крије западна оружја у нуклеаркама широм земље, што је прво демантовао високи украјински званичник, пренио је Ројтерс.

Гроси је рекао да је ИАЕА успоставила стално присуство у нуклеарним објектима у Украјини и наложила инспекције да се утврди да ли има војне опреме.

 "Резултати тих инспекција били су негативни. Ово је други пут да је ИАЕА раскринкала тврдње о илегалним и врло опасним стварима које се чувају у тим објектима", рекао је Гроси.

САД чини се одустају од противљања слању тенкова М1 Абрамс Украјини

Чини се да САД одустаје од противљења слању тенкова М1 Абрамс у Украјину, а објава о томе би могла стићи већ ове недјеље, изјавила су данас два америчка званичника.

Званичници су, говорећи под условом да не буду именовани казали за Ројтерс да за сада не знају која је коначна одлука САД о слању тенкова Абрамс у Украјину.

То би могло да подстакне Њемачку да и она пошаље тенкове у Украјину, навела је британска агенција.

За сада агенција није могла да ступи у контакт са Пентагоном и добије коментар.

Столтенберг: Ускоро рјешење у вези са питањем слања тенкова

НАТО ће ускоро пронаћи рјешење када се ради о питању испоруке борбених тенкова Украјини, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са њемачким министром одбране Борисом Писторијусом рекао да Алијанса "у овом кључном тренутку рата" мора да брже обезбиједи теже и напредније системе Украјини.

-Стога поздрављам нашу данашњу дискусију. Разговарали смо о питању борбених тенкова. Консултације међу савезницима ће се наставити и убијеђен сам да ћемо ускоро имати рјешење - додао је Столтенберг.

Писторијус: Алијанса не треба да постане страна у сукобу

НАТО не треба да постане страна у сукобу у Украјини, изјавио је њемачки министар одбране Борис Писторијус.

-Принцип важи и данас: НАТО не треба да постане страна у рату - рекао је Писторијус на конференцији за новинаре након састанка са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом.

Писторијус је напоменуо да Њемачка пружа значајну помоћ Украјини и да је међу водећим земљама у смислу пружене подршке Кијеву.

Смијењен замјеник украјинског државног тужиоца

Замјеник украјинског државног тужиоца Олексиј Симоненко смијењен је са положаја током данашње акције промјена у државној управи, саопштила је Канцеларија државног тужиоца.

У саопштењу није наведен разлог за смјену, али је речено да је промјена извршена "у складу са његовом личном жељом".

Украјински предсједник Владимир Зеленски саопштио је раније да ће у влади, регионалној управи и снагама безбједности ускоро бити извршене промјене послије навода о корупцији, скоро годину дана након почетка војне акције Русије.

еленски званичницима забранио излазак из државе

Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће удружити сва своја средства како би остварили побједу у рату против Русије, јавља Анадолија.

Зеленски је рекао да се најинтензивнији сукоби у руско-украјинском рату настављају у региону Донбаса. Навео је да руске снаге настављају да одговарају на њихове нападе.

-Настављају се жестоки сукоби у главним оперативним подручјима, посебно у Донбасу. Рат се наставља за Донбас. Рат се наставља за југ. Ујединићемо све своје снаге за једну ствар, за побједу Украјине - поручио је Зеленски.

Истакао је да су државни службеници у Украјини потписали нову пријаву у вези са страним посјетама током рата.

Зеленски је у свом говору навео да према новој одлуци државни службеник више неће моћи да иде у иностранство без службеног распореда.

Додао је и да су увели санкције за 22 држављана Русије.

Герасимов:Нова руска војна реформа одговор на ширење НАТО

Нова руска војна реформа одговор је на „могућност ширења НАТО и колективном Западу на коришћење Украјине у хибридном рату против Русије“, рекао је новоименовани начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању.

-Руски предсједник Владимир Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на пријетње руској безбедности. Данас те пријетње укључују жељу Сјеверноатлантског савеза да се прошири на Финску и Шведску, као и коришћење Украјине као средства за вођење хибридног рата против наше земље - рекао је Герасимов, који је именован 11. јануара, за портал Аргумети и факти, пренио је Ројтерс.

Финска и Шведска прошле су године поднијеле захтјев за чланство у НАТО-у, након почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Према новом војном плану Москве, један корпус биће послан у Карелију, републику на сјеверозападу Русије која се граничи с Финском, а успостављају се два нова војна округа - Москва и Лењинград, који су постојали прије него што су 2010. спојени и постали дио Западнога војног округа.

У Украјину ће бити послате још три моторизоване дивизије, које ће бити дио комбинованих војних формација у областима Херсон и Запорожје.

-Главни је циљ осигурати заштиту суверенитета и територијалног интегритета наше земље - рекао је Герасимов и навео да модерна Русија никад није свједочила таквом "интензитету војних непријатељстава", што је присиљава да спроводи офанзивне операције како би стабилизовала ситуацију.

Герасимов је говорио и о проблемима с мобилизацијом прошле јесени.

-Састав мобилизације у нашој земљи није био у потпуности прилагођен новим модерним економским односима - рекао је Герасимов и додао да је "морао све поправљати у ходу".

Замјеник шефа администрације предсједника Украјине подноси оставку

Кирило Тимошенко, замјеник шефа администрације предсједника Украјине Володимира Зеленског, подноси оставку, јавила је синоћ украјинска Правда.

Према изворима Правде, његово мјесто би могао да заузме начелник Кијевске војне обласне управе Олексиј Кулеба.

Оставку ће ускоро поднијети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорожске и Херсонске војне обласне управе.

Предсједник Украјине је у недавном обраћању најавио много "кадровских рјешења" на свим нивоима власти и у снагама безбедности, преносе РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана