У борбу против мексичких нарко картела укључули се и малишани

Blic.rs
У борбу против мексичких нарко картела укључули се и малишани

АЈАХУАЛТЕМПЕ - Дјеца у Мексику напуштају школе и узимају пушке у руке како би помогла у борби против опаких нарко картела у земљи.

Подстакнути својим уплашеним родитељима, млади сељани – од којих неки имају свега шест година – тренирају се да бране своје породице и пријатеље од гангстера који контролишу оближњу територију, пренио је "Сан".

Ројтерсова истрага је показала да дјевојчице и дјечаци из Ајахуалтемпе, Ринкон де Чаутле и других села узимају оружје у руке и увјежбавају одбрану од картела.

Абунер Мартинес (16) је до прије године дана похађао школу, а онда је његов отац киднапован ван територије коју чува њихова одбрамбена милиција, зване CRAC-PF, гдје је мучен и обезглављен.

– Уплашио сам се од тог тренутка. Нисам желио да идем у школу – прича Мартинез док са сачмарицом чува стражу.

Очајни сељани уче војне маневре како би заштитили своје породице. Ташта Дејвида Санчеса Луне, стара 56 година, мучена је и убијена након што се усудила на напусти своју малу заједницу окружену картелима.

– Ужасно је то што нам се дешава – кроз сузе прича његова жена Алберта, присјећајући се мајчиног тијела са траговима мучења.

Након застрашујуће смрти своје таште, Дејвид је пустио своје кћерке – старе свега седам и 10 година – да се обуче у коришћењу оружја.

Дејвид, који се бави узгојем кукуруза, живи у држави Гереро у којој се због количине насиља дјеца плаше да иду у школу, а они који живе у 16 планинских села превише су заплашени да напусте своју "енклаву".

Стога се прије пет година оформила "Локална полиција" у сврхе самоодбрамбене Дејвид каже да се и дјеца наоружавају, како би се "припремила да бране породицу, браћу и сестре и село".

У селу Ајахуалтемпа 13-годишњи Алекс некад се надао да ће постати учитељ, а сада тренира како да користи пушку и носи униформу на којој жутим словима пише "Локална полиција".

- Припремам се да браним своје село -  каже он.

У Ајахуалтемпи живи око 600 урођеника. Одрасли и дјеца покушавају да се одбране од упада моћног нарко картела Лос Ардиљос. Ипак, одлука сељана да обучавају дјецу да користе оружје шокирала је нацију. Старосједеоци у већински урођеничкој заједници близу града Чилапа признају да малишани неће учествовати у борби против картела.

Дјеца не иду у школу, боре се за голи живот

"Сан" подсјећа да су десеторица музичара из тог подучја убијена прошлог мјесеца у засједи, а за њихову смрт сумњиче се припадници Лос Ардиљоса.

Званичници су рекли да су њихова тијела била спаљена јер су се усудили да изађу са територије CRAC-PF, коју чува њихова милиција. Жртве су биле старости између 15-42 године а њихови остаци су изгорјели ван сваке границе препознавања.

Родитељи кажу да су њихова дјеца приморана да прекину образовање кад напуне 12 година јер су средње школе на територији коју контролишу картели.

Влада мексичког предсједника Лопеса Обрадора бори се против банди и насиља, са рекордном црном листом од 35.588 убијених прошле године, подсјећа "Сан". Обрадор је раније говорио о потреби борбе против узрока насиља у земљи, као што су сиромаштво, незапосленост и корупција.

У земљи има око 70.000 војника, али се полиција и трупе често нађу надјачанима од стране картела. Насиље се полако приближава и туристичким енклавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана