У Бејруту потпуно уништен почасни конзулат БиХ, погинуо радник обезбјеђења

Срна
У Бејруту потпуно уништен почасни конзулат БиХ, погинуо радник обезбјеђења

САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ у Аману Мато Зеко, који нерезидентно покрива и Либан, изјавио је да је почасни конзулат БиХ у Бејруту потпуно уништен у јучерашњој експлозији, али да нема повријеђених или погинулих држављана БиХ.

"За сада нема информација да су грађана БиХ страдали при овој експлозији", рекао је Зеко.

Он је навео да је Амбасада БиХ у Аману у сталном контакту са особљем почасног конзулата БиХ у Бејруту, преноси Н1.

Зеко је рекао да је у кругу од километра од експлозије све уништено, а да су у кругу од 15 километара објекти знатно оштећени.

Према његовим ријечима, сви запослени у почасном конзулату у Бејруту завршили су са радом прије експлозије, али је, нажалост, лице које ради на обезбјеђењу објекта смртно страдало, а ријеч је о држављанину Либана.

"Надам се да ће након ове несреће донекле поправити однос између Либана и Израела који континуирано тиња, али није дошло до отвореног сукоба од 2006. године. Постоје разне теорије, индормације за и против да неко стоји иза саме експлозије...Још је прерано говорити о могућем узроку", рекао је Зеко.

"Наши грађани се углавном налазе у граду Тиру, који је од Бејрута удаљен неких 200 километара. Нико од њих није страдао. Имам контакт и с Почасним конзулатом, чије просторије су, нажалост, тотално уништене. Господин Зијад Иса је већ десетак година почасни конзул. С њим сам већ разговарао неколико пута. Он није повријеђен. Нажалост, једна особа, која ради на осигурању тог објекта, који је у његовом приватном власништву, је погинула", додао је  амбасадор Зеко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана