Тужилаштво тражи продужење притвора Хашиму Тачију

Срна
Тужилаштво тражи продужење притвора Хашиму Тачију

ПРИШТИНА- Канцеларија специјализованог тужиоца у Хагу затражила је да се за још два мјесеца продужи притвор Хашиму Тачију, којио је са још тројицом бивших вођа терористичке Ослободилачке војске Косова /ОВК/ оптужен за ратне злочине над цивилима и политичким неистомишљеницима почињене од почетка 1998. до краја 2000. године.

Продужење притвора Тачију је оправдано према оцјени тужилаштва, посебно из разлога што ће убрзо почети суђење њему и осталој тројици бивших вођа терористичке ОВК Јакупу Краснићију, Кадрију Весељију и Реџепу Селимију.

Из тужилаштва су саопштили да судско вијеће мора имати у виду чињенице да би пуштањем на слободу Тачи могао да искористи утицај, сазнања о оптужбама и доказима против њега, ризик да би опструисао суђење и посебно да би могао да подстакне или помогне извршење даљих злочина.

Суђење Тачију и осталима требало би да почне 3. априла, а они су заједно оптужени за ратне злочине почињене над цивилима и политичким неистомишљеницима почињеним од почетка 1998. до краја 2000. године.

У суду у Хагу данас је саслушан први свједок на суђењу Пјетру Шаљи који је оптужен за ратне злочине, нехумано поступање, убиства и мучења притвореника у илегалном логору ОВК у Фабрици метала у Куксу у Албанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана