Сукоб у Украјини: Кадиров: Ударне групе војске већ ушле у Лисичанск

Г.С.
Сукоб у Украјини ушао у сто двадесет шести дан
Foto: Риа Новости | Сукоб у Украјини ушао у сто двадесет шести дан

Сто двадесет шести дан рата у Украјини.

21:37 - Санчез: НАТО је био наиван

НАТО је био наиван у односима са Русијом последњих година, изјавио је данас за Си-Ен-Ен шпански премијер Педро Санчез.

Говорећи на самиту НАТО-а у Мадриду, Санчез је рекао да НАТО "шаље јасну поруку Путину, а то је да ћемо подржати Украјину и да смо спремни да је подржимо све док руске снаге не напусте њену територију и не почну да поштују територијални интегритет и национални суверенитет Украјине".

21:06 - Замрзнута имовина руских олигарха вриједна 30 милијарди долара

Мултинационална радна група (РЕПО), чија је сврха заплијена богатства руских олигарха, у првих 100 дана рада замрзла је 30 милијарди долара имовине и средстава појединаца против којих су уведене санкције, саопштило је америчко Министарство за финансије.Опширније на линку.

20:16 - ДНР: Украјинске трупе испалиле двадесет "Град" ракета на насеље Весјоло у ДНР

Украјинске трупе испалиле су у 20.15 двадесет ракета из „Града" на насеље Весјоло у ДНР, а у 20.50 десет граната калибра 152мм на Пантелејмоновку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

19:50 - Напредне групе војске већ су ушле у Лисичанск, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров

"Херој Русије Замид Чалајев издалека осматра Лисичанск, град у који су већ ушле прве напредне групе, а који ће ускоро бити ослобођен од украјинских окупатора. За то неће бити потребно много времена. Иако ће нам украјински нацисти поново причати приче утврђеним бандеровцима који ће лопатама одбијати нападе савезничких трупа", написао је Кадиров на свом каналу на Телеграму, постављајући видео снимак снимљен на периферији града.

19:10 - ИАЕА поново изгубила везу с нуклеарном електраном Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је данас да је поново изгубила везу са својим надзорним системима који прате нуклеарни материјал у нуклеарној електрани Запорожје у Украјини.

Највећу европску нуклеарну електрану, коју, иначе, држе Руси, надзорна организација ИАЕА жели што хитније да прегледа, преноси Ројтерс.

"Чињеница да је пренос наших даљинских заштитних података прекинут други пут у последњих мјесец дана само увећава ургентност да се у Запорожје пошаље мисија", наводи се у саопштењу Међународне агенције за атомску енергију.

18:44 - Пушилин: Извршена размјена заробљеника са Кијевом

Предсједник самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио је данас да је извршио размјену затвореника са Кијевом у којој су размјењена 144 борца са сваке стране.

"Данас враћамо кући 144 борца Доњецке Народне Републике и Руске Федерације које је заробио непријатељ", написао је Пушилин у апликацији за размјену порука Телеграм, преноси Ројтерс.

Он је додао да је украјинским снагама предат исти број њихових војника који су били заробљени, а од којих је већина била рањена, наводи Ројтерс.

 

18:04 - Амерички медији: Украјинске трупе пуцају на своје војнике

„Њујорк тајмс" је интервјуисао скоро двадесетак украјинских војника, и сви су говорили о сличним проблемима:

Руске оружане снаге ометају радио сигнал;

Украјинска страна нема довољно средстава комуникације;

Често је тешко контактирати команданта да позове артиљеријску подршку;

Контакт са оближњим јединицама је такође проблематичан, због чега артиљерци с времена на вријеме пуцају на своје трупе;

У тексту се наводи да се артиљерија често мора ослањати на сопствене беспилотне летелице или на америчке обавештајне податке, преноси Спутњик.

 

17:35 - Украјинске трупе испалиле су пет граната на Доњецк

Украјинске трупе испалиле су пет граната калибра 155 мм на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

17:00 - Кулеба похвалио НАТО због чврстог става према Русији

Украјина је данас похвалила НАТО зато што је заузео чврстог став према Русији и позвао Финску и Шведску да се придруже војном савезу.

Министар спољних послова Дмитро Кулеба навео је да ће уједначено снажан и активан став о Украјини чланица војне алијансе заштитити евроатлантску безбједност, преноси Ројтерс.

"Данас у Мадриду НАТО је доказао да може да донесе тешке, али суштинске одлуке", навео је он.

Кулеба је поздравио јасан став о Русији, као и приступање Финске и Шведске.

16:34 - Артиљерци 9. Пука ДНР уништавају положаје украјинских неонациста код Доњецка и Авдејевке.

Јединице Народне милиције настављају да изводе нападе на људство и технику противника у правцу Авдејевке, одакле украјинске снаге гађају главни град ДНР.

16.10 - Још једна група цивила изведена је из склоништа на територији индустријске зоне „Азот" у Северодоњецку, јављају дописници руских медија

 

15.35 - Путин у Туркменистану: Очувати екосистем Каспијског мора

Руски предсједник Владимир Путин је, на Каспијском самиту у главном граду Туркменистана Ашхабаду, предложио учесницима да размисле о томе да се у блиској будућности организује конференција земаља потписница Техеранске конвенције из 2003., која ће бити посвећена очувању екосистема Каспијског мора.

"Сматрам да је у циљу ефикаснијег спасавања крхког морског екосистема неопходно завршити процес формирања одговарајућег правног оквира, чија је основа оквирна конвенција за заштиту морске средине Каспијског мора - такозвана Техеранска конвенција из 2003", навео је Путин, преносе РИА Новости.

Оквирна конвенција за заштиту морског окружења Каспијског мора, такозвана Техеранска конвенција, регионална је конвенција коју су потписали званични представници Азербејџана, Ирана, Казахстана, Руске Федерације и Туркменистана у Техерану 4. новембра 2003. године, а ступила је на снагу 12. августа 2006.

14.36 - Русија: Украјински дрон оборен у Брјанској области

У руској Брјанској области данас је оборен украјински дрон који је три пута покушао да нападне село Случевск, саопштио је гувернатор Александар Богомаз.

„Оружане снаге Украјине поново покушавају да дестабилизују ситуацију у пограничним насељима Брјанске области и застраше цивиле", написао је он на свом Телеграм каналу, преноси РИА Новости.

Додао је да није било жртава нити материјалне штете.

13.49 Зеленски лидерима НАТО: Украјини потребно више оружја и новца

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је данас лидерима НАТО да је његовој земљи потребно више оружја и новца, како би се одбранила од Русије и упозорио да се амбиције Москве нису зауставиле на Украјини.

"Ово није рат који Русија води само против Украјине. Ово је рат за право да диктира услове у Европи, за то какав ће бити будући свјетски поредак", рекао је украјински лидер у виртуелном обраћању на самиту НАТО у Мадриду, преноси агенција Ројтерс.

Како је навео Зеленски, управо због тога је "апсолутно неопходно да се подржи Украјина, чак и сада, оружјем, финансијама и политичким санкцијама против Русије, јер ће то зауставити њену способност да финансира рат".

Додао је да су Украјини потребни савремени ракетни и противваздушни системи.

"Дајући нам их, можете потпуно разбити тактику Русије да уништава градове и терорише цивиле", рекао је Зеленски.

12.44 Нови пакет помоћи Кијеву - подршка у домену интероперабилности

Нови свеобухватни пакет помоћи НАТО-а Украјини искључиво се односни на помоћ и подршку у домену интероперабилности који не укључују наоружање и муницију, изјавила је данас високи звничник Сјеверноатланстког савеза.
Према истом извору, НАТО остаје привржен партнерству са Украјином и биће настављена практична подршка кроз свеобухватан пакет помоћи који не укључује наоружање и муницију, јер је та врста подршке дефинисана билатералним односима земаља.

У пакету помоћи је опрема, гориво, медицинска и хуманитарна помоћ и наставља се НАТО пракса да ништа директно не испоручује Украјини, него унутар граница неког савезника који касније то рјешава у оквиру билатералних аранжмана.

Кад је ријеч о подршци НАТО-а Украјини у домену интероперабилности, високи званичник Алијансе појаснила је да је неопходно да се сачини мапа пута транзиције намјенске инустрије са совјетског на западни стандард.

У питању је дугорочан напор који предвиђа рад на развоју намјенске индустрије која иде руку под руку са мапом интеропералности, те да Украјина са Алијансом подијели своја искуства и научене лекције из сукоба са Русијом.

До сада вриједност испоручене помоћи НАТО-а за Украјину износи 22 милиона евра, тренуно је одобрена помоћ у вриједности од 40 милиона која треба да буде испоручена, а у фази развоја су пројекти у вриједности од око 340 милиона евра.

Високи званичник НАТО-а указала је да Украјини нестаје совјетске опреме, што је исти случај и у земљама чланицама Алијансе и има утицаја и на одбрамбене способности те земље.

"Рок за ово је веома амбициозан, у елаборатима пројеката - до краја године. Рок за 'десовјетизацију' намјенске индустрије и украјинске војске је пет до шест година", навела је званичник НАТО-а.

Кад је ријеч о односима НАТО-а и Русије високи званичник Алијансе је истакла да 24. фебруар ове године "вододјелница", те да је у овом тренутку тешко замислити да се ти односи врате на ниво какви су били раније.

Она је подсјетила и да је Русија прошле године у октобру затворила своју мисију у НАТО-у истичући да у сједишту Сјеверноатланстког савеза више нема руских дипломата.

Виоски званичник НАТО-а додала је да сматра да су ове одлуке Москве контрапродуктивне.

Кад је ријеч о блокади Калињинграда, високи званичник је поновила став генералног сектратара НАТО-а Јенса Столтенберга да Литванија примјењује санкције ЕУ, те да Алијанса није дио тог процеса, али да ће бранити сваког свог савезника.
 

12.26 Москва:Уништили смо базу страних плаћеника код Николајева

Руски борбени авиони уништили су базу за обуку страних плаћеника у рејону Николајева на југу Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.

У саопштењу се додаје да су руске снаге високопрецизним оружјем уништиле четири командна мјеста у једном дану, укључујући батаљоне територијалне одбране Харков-1 и Харков-2 у области Харков, преноси РИА Новости.

Како се наводи, уништене су и трупе и опрема Оружаних снага Украјине у 32 округа, ремонтна база, осам складишта муниције и наоружања, као и база горива.

Министарство је саопштило и да је артиљерија уништила око 100 милитаната батаљона Кракен и десетак комада технике у близини села Питомник у области Харков.

9.15 Григоријев:Украјина остала без 16 одсто обрадивих површина

Након што су руске трупе заузеле Херсонску и Запорошку област, као и Донбас, Украјина је изгубила 16 одсто својих обрадивих површина, саопштио је Игор Григорјев, министар пољопривреде Херсонске области кога је Москва поставила.

Он је навео да је Херсонска област у својим најиздашнијим годинама имала приносе до три милиона тона, а да то у укупном приносу Украјине од око 60-70 милиона тона, чини близу пет одсто, преноси ТАС С.

"Још шест одсто је у Запорожју. Ослобођене територије Народне Републике Доњецк и Луганск чине 3-4 одсто. То укупно чини 13-16 одсто, што би, по мом мишљењу, био значајан губитак за сваку економију", нагласио је Григорјев.

Према његовим рјечима, влада у Кијеву сматра да је већ изгубила једну четвртину обрадивог земљишта.

Украјински премијер Денис Шмигал извијестио је 8. јуна да је овогодишња сјетва обављена на 75 одсто територија које су коришћене прошле године.

9:00 Руска управа Херсонске области припрема референдум

Власти у Херсонској области Украјине, коју је руска војска заузела у марту, почеле су припреме за референдум о присаједињењу Русији, саопштио је замјеник начелника војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Средином марта, руско министарство одбране је саопштило да је област Херсон под пуном контролом руских трупа, а крајем априла је формирана војно-цивилна управа тог региона.

Руски предсједник Владимир Путин је 25. маја потписао указ којим се поједностављању процедуре за добијање руског држављанства за грађане Запорошке и Херсонске области у Украјини.

8:30 Руске снаге привеле градоначелника Херсона

Руски званичници у украјинској области Херсон саопштили су да су њихове снаге ухапсиле градоначелника Херсона Игора Колихајева након што је одбио да поштује наређења Москве, док је локални званичник Херсона навео да је градоначелник отет, преноси Ројтерс.

Херсон, лучки град на Црном мору, налази се сјеверозападно од полуострва Крим, а окупиран је током прве недјеље рата. Велики дио локалног становништва је напустио тај регион, наводи британска агенција.

"Могу да потврдим да је Колихајева притворила војна полиција", саопштила је на Телеграму Екатерина Губарева, замјеница шефа Херсонске области коју је именовала Москва.

Она је саопштила на Фејсбуку да је "јутрос Колихајев дошао у један од комуналних објеката" и да су га "чим је изашао из аутомобила, одмах привели наоружани припадници националне гарде и, највјероватније припадници руске Федералне службе безбједности".

Други замјеник којег је Москва поставила у овом региону, Кирил Стремоусов, рекао је раније у понедјељак руској државној новинској агенцији РИА да је Колихајев нанио "много штете" руском "процесу денацификације" у Украјини и да је "коначно неутралисан".

8:00 Градоначелник Николајева: Погођена стамбена зграда

Градоначелник Николајева Александар Сенкевич објавио је на Телеграму да су градом јутрос одјекнуле експлозије, као и да је погођена стамбена зграда.

Ројтерс наводи да су три особе погинуле у том нападу, а да је петоро повређено. 

Замолио је суграђане да остану у склоништима и не излазе напоље до краја узбуне за ваздушни напад.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана