Сукоб у Украјини: У "Азовстаљу" ексхумирани посмртни остаци 172 украјинска војника

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА,КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 124. дан. Борбе за Лисичанск трају и даље. Предсједница Савјета федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да су преговори Русије и Украјине могући само ако Кијев прихвати услове Москве Украјиниски. Предсједник Володимир Зеленски каже да је Украјини потребна моћна и ефикасна противракетна одбрана и позива партнере да буду бржи у испорукама наоружања.

23,00- Лунин:Број жртава у Кременчуку порастао на 13, повријеђених 50

Број погинулих у данашњем нападу на тржни центар у украјинском граду Кременчуку порастао је на 13, док је 50 особа повријеђено, изјавио је гувернер Полтавске области Дмитриј Лунин.


22.45 -  Мизинцев: Украјинске снаге користе пекаре и мљекару у војне сврхе

Генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за управљање националном одбраном, изјавио је данас да су украјинске снаге користиле пекаре у Славјанску и Харкову и млекару у Краматорску за распоређивање артиљерије и оклопних возила и вишеструких ракетних система (МЛРС).

"Упркос пријетњи од избијања прехрамбене кризе, украјинске оружане формације настављају да користе предузећа прехрамбене индустрије у војне сврхе", рекао је он, пренио је ТАСС.

Мизинцев је казао да су јединице украјинских снага поставиле оклопна возила, артиљеријске топове и МЛРС на територију фабрике за производњу хљеба и мљекару у ДНР и користе их за систематско гранатирање насеља.

Он је навео да су украјински националисти поставили далекометну артиљерију и МЛРС у пекару у Харкову, док намјерно нису евакуисани становници из сусједних кућа.

Мизинцев је рекао и да ове чињенице још једном доказују потпуну равнодушност украјинских власти према судбини цивила.




22.30 - Лисичанск:У руском ракетном нападу осам погинулих, 21 рањен

Најмање осам цивила је погинуло, а 21 је рањен у данашњем руском ракетном нападу на Лисичанск навео је на Телеграму гувернер Луганске области Серхиј Гајдај.

"Данас, када су цивили узимали воду из резервоара за воду, Руси су гађали људе", написао је Гајдај, пренiо је Ројтерс.

За сада нема коменатра Русије на ову вест, а Москва негира да гађа цивиле.


20.30 - У "Азовстаљу" ексхумирани посмртни остаци 172 украјинска војника

На територији фабрике "Азовстаљ" ексхумирани су посмртни остаци 172 украјинска војника, саопштило је државно тужилаштво Доњецке Народне Републике.

"Истражитељи државног тужилаштва ДНР, заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова и Министарства за ванредне ситуације ДНР настављају истраживање територије Маријупоља, укључујући комбинат Азовстаљ", наводи се у тексту објављеном на телеграм каналу.


18.10 -  Русија протјерује осам грчких дипломата

Москва је осам грчких дипломата прогласила за персоне нон грата и дала им осам дана да напусте земљу.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је позвало грчког амбасадора да протестује због, како је назвало, "политике конфронтације Атине према Русији, укључујући снабдијевање оружјем и војном опремом режим у Кијеву".

Министарство је саопштило да је такође протестовало против одлуке.


17.24 -  Кременчук: У руском ракетном нападу страдале двије особе

Ракета коју су испалиле руске снаге погодила је данас тржни центар у граду Кременчуку у централној Украјини и усмртила најмање две особе, а ранила 20, саопштили су високи украјински званичници.

На снимцима које је подијелио предсједник Украјине Володимир Зеленски види се огроман пожар који бјесни у једној великој згради и тамни дим који се вије у небо, али екипа Ројтерса за сада није успјела да провјери вјеродостојност снимка.

16.55 - Неидентификована ракета погодила  тржни центар у Кременчугу, Зеленски оптужио Русију за напад

Неидентификована ракета погодила је тржни центар у Кременчугу, има погинулих међу цивилима.

Према незваничним информацијама, украјински ПВО је могао оборити руску ракету изнад тржног центра.

Постоји и верзија да се ради о украјинској ракети, како би се извела провокација током одржавања самита Г7, преноси Спутњик.

Украјински председник Володимир Зеленски тври да је у ракетном нападу погођен препун тржни центар у централном украјинском граду Кременчуку,.

Према његовим ријечима, више од 1.000 људи било у тржном центру у тренутку напада. Он није навео детаље о жртвама, доддавши да је "немогуће замислити број жртава", преноси Ројтерс.


16.20 - Руске снаге погодиле фабрику ракета у Кијеву

Руско Министарство одбране саопштило је да је успјешно изведен ракетни напад на фабрику за производњу ракета у Кијеву, која је кориштена за производњу муниције за вишецијевне бацаче ракета, преноси "Раша тудеј".

Напад је изведен јуче ракетама високе прецизности, које су погодиле фабрику "Артјом" у кварту Шевченковски у Кијеву, наводи се у саопштењу и додаје да није оштећена цивилна инфраструктура.

Власти у Кијеву наводно су покушале да пресретну руске ракете противваздушним оружјем укључујући "С-300" и "Бук М1".

У саопштењу се наводи да су, због недостатка комуникације између противваздушних система у граду, два пројектила "С-300" обориле украјинске ракете "бук", од којих је једна пала на стамбену зграду.


15.15 -  Конашенков: Ликвидирани страни плаћеници код Лисичанска

Војска Руске Федерације потврдила је данас ликвидацију страних плаћеника из Грузије и европских земаља код Лисичанска.

Према ријечима портпарола руског министарства одбране Игора Конашенкова на брифингу за новинаре, руска војска је ликвидирала до сада 14 страних плаћеника у области Лисичанск, преноси агенција Интерфакс.

"26. јуна, током борби на три километра од рафинерије нафте Лисичанск у Луганској Народној Републици (ЛНР), руске јединице су уништиле двије диверзантско-извиђачке групе плаћеника, укупно 14 екстремиста", рекао је Конашенков и прецизирао да је прва група била ''међународна'' састављена од држављана разних европских земаља, а у другој групи су били само плаћеници из Грузије, припадници "озлоглашене грузијске легије".

Конашенков тврди да се у овим "бандитским формацијама боре углавном криминалци".

Он је рекао и да су уништени грузијски милитанти били умијешани у "брутална мучења и убиства руских војника у близини Кијева у марту ове године".

Конашенков је упозорио да руско министарство одбране има информације о сваком плаћенику који је умијешан, како је рекао, у злостављање и убиство руских војника.


13.32 - Лидери Г7 ријешени да смање приходе Kремља

Лидери Групе седам (Г7) ријешени су да смање приходе Кремља, на примјер од извоза злата, због специјалне војне операције у Украјини и наставиће да се боре против избјегавања санкција, наводи се у саопштењу Г7.

У саопштењу издатом другог дана самита групе у Њемачкој најављено је да ће Г7 проширити санкције како би додатно ограничили Русији приступ кључном индустријском улагању средстава, услугама и технологијама.

Лидери Г7 обећали су да ће бити уз Украјину "колико год је потребно" и да ће се то огледати у увођењу санкција Русији и подршци безбједносних обавеза према Кијеву у проналажењу рјешења за ситуацију након рата.

"Наставићемо да пружамо финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини колико год буде потребно", истиче се у саопштењу.

Премијер Италије Марио Драги је током састанка лидера Г7 са предсједником Украјине Владимиром Зеленским изјавио да су земље групе уз Кијев, јер би пораз украјинске стране у сукобима са Русијом био "пораз за све демократије", јавио је Ројтерс.

13.32 - Вашингтон увео визна ограничења за 500 руских званичника

САД ће увести визна ограничења за око 500 руских званичника због сукоба у Украјини, саопштила је Бијела кућа.

У саопштењу се наводи да ће Министарство финансија САД и Стејт департмент увести блокирајуће санкције приватним војним компанијама које дјелују у Украјини, руским војним јединицама које су умијешане у оно што Бијела кућа назива "кршењем људских права или међународног права" у Украјини, те вишерангираним званичницима које је поставила Русија у подручја под опсадом или контролом руских снага, укључујући градоначелнике градова под руском контролом, јавила је руска државна агенција ТАСС.

"Стејт департмент ће увести рестрикције за око 500 званичника због пријетњи или кршења суверености, територијалног интегритета или политичке независности Украјине, као и због сузбијања неслагања у Русији", истиче се у саопштењу.

Према тексту саопштења, санкције су већ уведене за више од хиљаду појединаца и правних лица.

Рестрикције су уведене тако да се подударају са одржавањем самита Групе седам (Г7) у Њемачкој.

13.00 - САД Украјини шаље најмоћнији ракетни систем, исти се користи за заштиту Бијеле куће

Амерички предсједник Џо Бајден објавиће данас да САД шаљу ракетни систем средњег и дугог домета НАСАМС за Украјинце како би се обранили од континуираног руског бомбардиовња.

Како пише ЦНН, НАСАМС је исти систем који САД користи за заштиту осјетљивог зрачног простора око Бијеле куће и америчког Kапитола у Вашингтону и може погодити мете на удаљености већој од 160 километара.

Додатна помоћ укључује више муниције за украјинску артиљерију, као и напредне радаре, како би подржали њезине напоре против руског напада на Донбас, рекао је ЦНН-ов извор.

Бајден, који је тренутно на састанку земаља Г7 у Њемачкој, недавно је најавио да ће САД за Украјину осигурати "напреднији ракетни систем и муницију", док се рат с Русијом заоштрава.

Украјински предсједник Володимир Зеленски данас би се видеопозивом требао обратити Бајдену и осталим челницима земаља Г7, чији је састанак у Њемачкој примарно фокусиран на рат у Украјини.

12.02 - Москва обећала да ће одговорити на санкције Токија

 Русија је обећала данас да ће узвратити Јапану контрамјерама након што је Токио увео санкције Москви због војне акције у Украјини.

Јапан се придружио Западу у увођењу пакета санкција без преседана од када је Русија покренула рат против Украјине прије четири мјесеца.

Премијер Фумио Кишида рекао је раније током дана да ће санкције обухватити забрану увоза руског злата, ново замрзавање имовине и забрану извоза за групу руских појединаца и компанија.

Амбасадор Русије у Јапану Михаил Галузин осудио је овај потез и оптужио Токио за уништавање односа двије земље.

Он је на на страници руске Амбасаде на „Фејсбуку“ навео да су санкције „кратковиде и штете самом Јапану, нарочито пословној заједници“.

-Такво појачавање непријатељске политике према Русији узећемо у обзир у будућем односу према Јапану и ово неће проћи без одговора - поручио је амбасадор.

Русија је одговорила на санкције Запада серијом контрамјера, укључујући забрану уласка новинарима, политичарима и пословним људима из САД, Велике Британије и Канаде.

12.00 - Ројтерс: Зеленски од Г7 тражио ПВО, санкције Русији

Украјински предсједник Володимир Зеленски затражио је данас од Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља противваздушне одбрамбене системе, више санкција Русији и безбједносне гаранције, рекао је неименовани европски званичник.

Зеленски је у обраћању лидерима на самиту Г7, путем видео-линка, такође затражио помоћ за извоз жита из Украјине као и помоћ за обнову, рекао је један европски званичник који је желио да остане анониман.

Зеленски се придружио видео-линком самиту лидера Г7 који се одржава у замку Елмау на југу Њемачке.

Његово обраћање није било јавно, додаје АП.

11.15 Украјина суспендовала неке нуклеарне споразуме са Русијом

Украјина је суспендовала неколико нуклеарних безбjедносних споразума са Русијом, саопштио је данас украјински Државни инспекторат за нуклеарну безбjедност.

-Због руске војне агресије, Државни инспекторат за нуклеарну безбjедност окончава међународне споразуме о сарадњи између двijе земље у пољу нуклеарне безбjедности - наводи се у поруци на "Фејсбук" страници инспектората, преноси ТАСС.

Украјина нарочито обуставља споразум о размјени информација и сарадњи у пољу безбедносних одредби које се тичу мировне употребе нуклеарне силе.

10.19- Украјина: Ракетни напад на Одеску област, осам повријеђених

У ракетном нападу руских снага на Одеску област повријеђено је осам особа, међу којима је једно дијете, саопштила је данас украјинска оперативна команда за југ.

Наведено је да повређенима није била потребна хоспитализација, а да су ракете испаљене из авиона Ту-22 из правца Крима, преноси Интерфакс Украјина.
 

9.35 - ДНР: Убијена два цивила у протекла 24 сата у УКР гранатирању

Два цивила убијена су, а девет је рањено у украјинском гранатирању територије самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) у протекла 24 сата, саопштила је данас мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

-У протекла 24 сата, мисија је пријавила 33 случаја бомбардовања украјинске војске. Према доступним информацијама, два цивила су убијена у Горловки и Дољи -наводи се у саопштењу мисије ДНР, преноси агенција ТАСС.

Такође, како се наводи, девет цивила је повријеђено у Кујбишевском округу Доњецка и у Горловки.

Током бомбардовања украјинска војска користила је ракетну и топовску артиљерију, као и минобацаче, навела је мисија у саопштењу.

Како се додаје, бомбардовањем је погођено 11 заједница ДНР, оштетивши 18 кућа и три цивилна инфраструктурна објекта.
 

9.30  Литванија усагласила са ЕК принципе транзита ка Калињинград

Руководство Литваније усагласило је данас у консултацијама са Европском комисијом (ЕК) основне принципе и смјернице за транзит руске робе за енклаву Калињинград.

Кјастутис Будрис, савјетник за националну безбједност предсједника Литваније, изјавио је послије састанка у предсједничкој палати да су консултације одржане у свјетлу ажурирања препорука ЕК о примјени санкција, преноси Интерфакс.

Будрис није говорио о конкретним принципима.

Литванија је 18. јуна саопштила да забрањује транзит робе под санкцијама ЕУ преко своје територије ка руској енклави Калињинград. То је довело до заоштравања односа између Виљнуса и Москве, а Русија је најавила одговор на овај потез Литваније.
 

9.05- Аустрија до сада замрзла 1,5 милијарди евра руских олигарха

У Аустрији је до сада замрзнуто 1,5 милијарди евра имовине руских олигарха који потпадају под санкције ЕУ, показују подаци Министарства унутрашњих послова.

-Надлежна јединица, којом управља Дирекција државне безбједности и обавештајне службе (ДСН), на најпрофесионалнији начин истражује и проналази имовину санкционисаних лица - истакао је министар унутрашњих послова Аустрије Герхард Карнер.

Додао је да је „надлежна јединица извршила забрану отуђења више некретнина у двомилионској вриједности и спријечила покушаје увоза и извоза роба, које би биле релеватне за Руску Федерацију“.

-Дјелујемо досљедно и пуном оштрином санкција - нагласио је аустријски канцелар Карл Нехамер.

Он је истакао да „свако ко подржава предјседника Русије Владимира Путина и његов рат против Украјине, или од тога профитира, безуслово бива санкционисан“.

9.31- Матвијенко: Преговори само ако Украјина прихвати услове Русије

Предсједница Савјета федерације Русије Валентина Матвијенко, изјавила је да су преговори Русије и Украјине могући само ако Кијев прихвати услове Москве.

Матвијенко је за бјелоруску телевизију СТВ рекла да би Запад, да је то хтио, довео Кијев за преговарачки сто и натјерао га да постигне мировни споразум, преноси Интерфакс.

Она је додала да би преговори требало да се одвијају под "реалним условима".

Матвијенко је рекла да су ти услови познати и да су јавно објављени као циљеви "специјалне војне операције".

Истакла је да Русија неће преговарати ни под каквим другим условима, јер је, како је навела, "Украјина та која је прешла црвену линију".

8.42- Украјина: Руске снаге покушавају блокаду Лисичанска са југа

Генералштаб Украјине саопштио је данас да руске трупе покушавају да блокирају Лисичанск са југа, уз подршку артиљерије.

Наведено је да је руска авијација извела напад у области Лисичанска, преноси Укринформ.

Додаје се да је настављено гранатирање цивилне и војне инфраструктуре у области појединих насеља у Черниговској области и да су гранатирана и поједина насеља у Харковској области.

Генералштаб Оружаних снага Украјине наводи да се борбе воде и на другим правцима.


 

 

8.13 - Трудо и Зеленски разговарали о даљој помоћи Канаде Украјини

Канадски премијер Џастин Трудо имао је телефонски разговор са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, у којем је разговарао о ситуацији у Украјини и даљој помоћи Отаве и земаља Г7 тој земљи, саопштила је канадска влада.

-Премијер Џастин Трудо разговарао је са предсједником Украјине Володимиром Зеленским, док је на самиту Г7 у Њемачкој - наводи се у саопштењу прес службе канадске владе, преноси агенција ТА С.

Двојица лидера су „разговарали о томе какву би даљу помоћ Канада и земље Г7 могле да пруже Украјини“, додато је у саопштењу.

Како се наводи, Трудо и Зеленски су разговарали и о безбједности хране.

7.38 – Велика Британија помаће Украјини са 10 милиона фунти за поправку жељезнице

Влада Велике Британије допријинеће Украјини са 10 милиона фунти (12,3 милиона долара) за поправку њене жељезничке инфраструктуре, како би се обезбиједио извоз житарица из земље, саопштено је из кабинета британског премијера Бориса Џонсона.

Како се наводи у саопштењу, „Уједињено Краљевство и њени савезници спремни су да спријече Русију да утиче на глобалне цијене хране“, преноси агенција ТАСС.

-Велика Британија ради са партнерима на плану за превазилажење руског мучења и радиће са Украјином на поправци виталних жељезница - наводи се у саопштењу Даунинг стрита и додаје да је 47 милиона људи широм свијета на ивици хуманитарне катастрофе и глади, као и да ће се тај проблем драматично погоршати са јулском жетвом.

Британски премијер ће данас на самиту Г7 позвати свјетске лидере да предузму хитну акцију.

7.24 - Премијер Јапана најавио проширење санкција Русији

Јапанска влада прошириће индивидуалне и санкције које се тичу извоза из Русије, изјавио је премијер Фумио Кишида на самиту Г7 у Немачкој, извјестио је јапански јавни сервис НХК.

Како се наводи у извештају НХК, Јапан намјерава да замрзне имовину 70 руских физичких и правних лица због ситуације у Украјини и да уведе додатне санкције везане за извоз за још 90 руских организација за које званични Токио сматра да имају везе са одбрамбеном индустријом, преноси агенција ТАС С.

Нови пакет мјера такође ће забранити рачуноводствене и повјереничке услуге Русији и увоз руског злата, како је раније најављено из Велике Британије.

Јапанске власти су до сада увеле неколико пакета санкција против Русије, на листи на којој се налазе више од 700 држављана Русије.
 

7.20 Матвијенко: Преговори само ако Украјина прихвати услове Русије

Предсједница Савјета федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да су преговори Русије и Украјине могући само ако Кијев прихвати услове Москве.

Матвијенко је за бјелоруску телевизију СТВ рекла да би Запад, да је то хтио, довео Кијев за преговарачки сто и натјерао га да постигне мировни споразум, преноси Интерфакс.

Она је додала да би преговори требало да се одвијају под „реалним условима“.

Матвијенко је рекла да су ти услови познати и да су јавно објављени као циљеви „специјалне војне операције“.

Истакла је да Русија неће преговарати ни под каквим другим условима, јер је, како је навела, „Украјина та која је прешла црвену линију“.
 

7.11- Зеленски:Украјина потребна моћна савремена противракетна одбрана

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је Украјини потребна моћна и ефикасна противракетна одбрана.

Зеленски је у видео обраћању, након што је Русија јуче извела ракетне ударе на низ локација у Украјини, рекао да су неки од пројектила оборени, али да је Кијеву потребна моћна противваздушна одбрана, преноси Интерфакс Украјина.

-Модерна. Потпуно ефикасна, који може да пружи потпуну заштиту од тих пројектила. О томе разговарамо сваки дан са партнерима. Већ постоје неки споразуми. Партнери би требало да буду бржи ако су заиста партнери, а не посматрачи - нагласио је Зеленски.
Према његовој оцјени, кашњење у трансферу наоружања Украјини је „позив Русији да поново и поново нападне“.
 

6.54 - Турска се неће придружити санкцијама против Русије

Турска се неће придружити санкцијама Запада против Русије, које су уведене због украјинске кризе, изјавио је портпарол турског предсједника Ибрахим Калин.

-Не уводимо санкције и нећемо им се придружити. Морамо да гледамо наше интересе. Ако сви руше мостове, ко ће онда разговарати са Русијом - рекао је Калин синоћ у интервјуу за телевизију Хабертурк, а преноси ТАСС.

Он је нагласио да су економски односи Турске са Русијом такви да ће санкције нанухети више штете турској економији него руској.

-Имамо јасан став (по питању санкција). Запад то није прихватио - рекао је Калин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана