Сукоб у Украјини: Излазност на референдуму у ДНР 86,8 одсто

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 215. дан
Foto: Риа Новости | Рат у Украјини ушао је у 215. дан

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 215. дан. У четири украјинске области четврти је дан гласања на референдумима о припајању Русији. Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да је Украјина открила још двије масовне гробнице.Амбасадори земаља чланица Европске уније позвани су данас на састанак радне групе Уније за реаговање на кризне ситуације, како би разговарали о забринутости због ескалације рата у Украјини.

21:40 – Украјина: руска војска извела напад на аеродром у Кривом Рогу

Власти Дњепропетровске области саопштиле су да је руска војска извела напад на аеродром у Кривом Рогу.

„Инфраструктура је уништена, даље коришћење аеродрома и опреме је немогуће. Нико није повријеђен”, наводи се у саопштењу.

20:26 - Излазност у Доњецкој Народној Републици на крају четвртог дана гласања износи 86,89 одсто.

19:38 -  ЦИК ЛНР: Излазност на референдуму на крају четвртог дана износи 83,61 одсто.

Излазност у Запорошкој области, узимајући у обзир гласове из иностранства, достигла је 66,43 одсто.

Излазност у Херсонској области износи 63,43 одсто.

 

18:37 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поновио је да би желио да помогне да се одржи састанак председника Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског.

„Турска се залаже за организовање састанка предсједника Руске Федерације и Украјине", рекао је Ердоган, јавља Анадолија.

Он је напоменуо да дијалог Турске и са Русијом и са Украјином има успјеха и као пример тога навео споразум о „коридорима жита" кроз које је из Украјине већ извезено више од 5 милиона тона пољопривредних производа.

17:40 - Власти Сјеверне Македоније не признају резултате референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области, изјавио је шеф дипломатије Бујар Османи.

Он је изразио изненађење што 25 одсто Македонаца сматра политику Русије у Украјини оправданом. По његовом мишљењу, "то је у супротности са националним и државним интересима наше земље".

17:06 - Велика Британија је проширила списак санкција Русији

Велика Британија је проширила списак санкција Русији због референдума и ставила на списак антируских санкција 33 лица која су учествовала у спровођењу референдума.

Уведене су санкције лидеру Херсонске области Сергеја Јелисејева и лидеру Запорошке области Евгенија Балицког, представнику администрације Запорошке области Владимира Рогова, као и против четири руска бизнисмена.

16:42 – Захарова: Референдум о уласку Херсонске области у састав Русије је успио

Референдум о уласку Херсонске области у састав Русије је успио: излазност је прешла 50 одсто, саопштила је представница регионалне Изборне комисије Марина Захарова.

15:56 - ПВО је поново активна у Новој Каховки због гранатирања града, одјекнуло је 12 експлозија, саопштиле су власти региона.

 

15:39 - ЕУ подржава идеју о зони безбједности око Запорошке нуклеарке

Европска унија подржава приједлоге Међународне агенције за атомску енергију о успостављању зоне нуклеарне и физичке безбједности око Запорошке нуклеарне електране, изјавила је Дана Драбова, шефица Управе за нуклеарне безбједност Чешке, која тренутно предсједава ЕУ.

„Европска унија одлучно подржава дејства Међународне агенције за атомску енергију усмјерених на помоћ раду Запорошке нуклерке и стално присуство представника те агенције у објекту. Такође подржавамо приједлог генералног директора Међународне агенције за атомску енергију да се успостави зона нуклеарне безбједности у Украјини и спремна је да сарађује с агенцијом у томе", навела је Даброва.

15:15 - Нова група посматрача стигла у ЛНР

Још једна група међународних посматрача стигла је у Луганску Народну Републику да ради на референдуму, саопштили су у ЦИК ЛНР. У новој групи је петоро посматрача из Француске, Аргентине, Мексика и Сирије.

15:00 - САД издваја 457,5 милиона долара помоћи за украјинску полицију и правосуђе

Сједињене Америчке Државе издвојиће 457,5 милиона долара додатне помоћи за украјинске полицијске и правосудне органе, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

 

14:49 - ЛНР: Украјинска војска је испалила четири ХИМАРС ракете

Украјинска војска је испалила четири ракете из америчких вишецјевних ракетних система ХИМАРС на насеље Мостки у Луганској Народној Републици, три особе су рањене и оштећена је болница, саопштило је Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и коорднацију питања у вези ратним злочинима Украјине.

14.41 - Песков: Благовремено ћемо објавити датум званичног присаједињења

Датум званичног присаједињења нових области Русији биће најављен благовремено, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Томе ће претходити одређена законодавна процедура. Обавијестићемо вас благовремено - рекао је Песков, преноси ТАСС.

Путинов секретар за штампу је додао да ће медији бити обавијештени о томе да ли се очекује обраћање руског лидера након резултата референдума у републикама Донбаса и другим ослобођеним територијама.

- Информацију ћемо вам дати на вријеме - рекао је Песков.

14.37 - Стано: Односи са Русијом не могу бити као раније

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас да је ЕУ јасно ставила до знања свим државама чланицама и партнерима, посебно земљама кандидатима, међу којима је и Србија, да односи са Русијом не могу бити као раније.

- Европска унија је била веома јасна са партнерским државама, поготово државама које су земље кандидати као што је Србија да односи са Русијом у тренутним околностима не могу да буду уобичајени - рекао је Стано на конференцији за новнаре у Бриселу.

Он је на питање новинара да прокоментарише план консултација које су потписала министарства спољних послова Србије и Русије оценио да је то „јасан знак о намјери да се даље ојачају међусобне везе између Србије и Русије“, као и да то „повлачи озбиљна питања“.

14.02 - Директор „Росатома“: Кијев угрожава нуклеарну безбједност

Кијевски режим директно угрожава нукларну безбједност сталним гранатирањем Запорошке нуклеарне електране, изјавио је генерални директор руске државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.

- Оружане снаге Украјине гранатирају Запорошку атомску централу користећи беспилотне летјелице, тешку артиљерију и вишецјевне ракетне системе. Украјинске диверзантске групе прекидају довод електричне енергије Курској нуклеарној електрани на територији Русије - рекао је Лихачов на 66. годишњој сједници Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију у Бечу, пренио је портал Спутњик.

Према његовим ријечима, присуство стручњака Међународне агенције за атомску енергију у Запорошкој нуклеарки помаже да се развеју спекулације у вези са ситуацијом у централи.

- Поздрављамо стално присуство двојице сарадника те агенције у Запорошкој нуклеарној електрани - рекао је Лихачов.

14:12 - Балицки: Органи власти Запорошке области биће формирани на изборама

Стални органи власти Запорошке области биће формирани на изборама, који ће бити одржани годину дана након одлуке о уласку региона у састав Русије, на основу референдума, саопштио је шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки.

Он је додао да ће, уколико руско руководство буде подржало избор житеља Запорошке области и признало тај регион као субјект Руске Федерације, бити објављен прелазни период адаптације на руску нормативну базу.

Према оцјени Балицког, тај процес ће бити сложен, јер је неопходно прије свега промјенити све документе и регистре.

14.00 - Портпарол Кремља: Контакти Москве и Вашингтона спорадични

Контакти између Москве и Вашингтона око нуклеарног оружја су на одговарајућем, иако спорадичном нивоу, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Државни секретар Ентони Блинкен изјави је раније да је Вашингтон, наводно, у сталном контакту са Москвом у свјетлу изјава руског предсједника Владимира Путина о нуклеарном оружју. На питање новинара на ком су нивоу ти контакти, Песков је рекао да су на „одговарајућем нивоу“.

- Постоје канали за дијалог, али они су прилично спорадични, иако барем дозвољавају неке хитне извјештаје о међусобним ставовима - истакао је портпарол Кремља.

13.57- Песков: Не разговара се о затварању државних граница

Питање затварање граница Русије за сада није понуђено за дискусију у Кремљу, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Неколико медија објавило је прошле седмице да би Русија могла затворити границе због дјелимичне мобилизације.

- Не знам ништа о томе. У овом тренутку нема одлука у вези с тим - рекао је Песков, на питање да ли може да потврди извјештаје медија.

Он је нагласио да нема ни одлука у вези са проглашавањем ратног стања у неколико руских области.

Предсједник Русије Владимир Путин прогласио је 21. септембра дјелимичну мобилизацију.

 

13.21 - Анкара неће признати референдуме о придруживању Русији

Турска неће признати придруживање Доњецке и Луганске Народне Републике Русији, као ни Херсонске нити Запорошке области, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Он је на конференцији за новинаре у Токију подсјетио да Турска никада није признала присаједињење Крима, које је назвао „анексијом“, те да је то речено Русији, јавио је ТАСС.

-Изразили смо забринутост због референдума у Доњецку, Луганску, Запорожју и Херсону. Јасно смо поручили да их нећемо признати - рекао је Чавушоглу на конференцији која је преношена уживо на његовом „Твитер“ налогу.

12.34 - Кримски Институт: Готово 93 одсто гласача за придруживање Русији

Готово 93 одсто гласача трећег дана референдума о придруживању Русији у Запорошкој области подржало је такав потез, наводи се у саопшштењу о резултатима излазних анкета које је данас објавио кримски Институт за политичко и социолошко истраживање.

-Трећег дана гласања на референдуму, 25. септембра, гласало је 500 мјештана области. Од оних који су гласали и одговорили на питање, 92,7 одсто је подржало приступање Запорошке области Руској Федерацији, а 7,3 одсто је подржало украјински статус регије - истиче се у саопштењу.

Из Института су објаснили да је у дане гласања спроведена телефонска анкета, те да маргина грешке не прелази 2,1 одсто, пренио је ТАСС.

Излазност у Запорошкој области након три дана је 51,55 одсто, што значи да се референдум може сматрати валидним.

Слични референдуми одгранизовани су и у Херсонској области, те Доњецкој и Луганској Народној Републици. Гласање је почело у петак, 23. септембра и трајаће до сутра.

12.22- Уљанов:Гросијев извјестај има недостатке,али је објективнији

Извјештај генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија о нуклеарној електрани Запорожје (ЗНПП) има низ недостатака, али даје објективнију и детаљнију слику онога што се тамо дешава, изјавио је данас стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу, Михаил Уљанов.

-Како ја то видим, извјештај генералног директора о резултатима посјете мисије ИАЕА Запорошкој НПП припремљен је на брзину и има низ недостатака. Ипак, он даје нешто потпунију и објективну слику стања у НПП, од оне коју су украјински и западни политичари, али и медији, покушавали да продају -рекао је он у интервјуу ТАСС-у.

Уљанов је навео да су сада два службеника ИАЕА стално у нуклеарној електрани и извештавају о ситуацији у реалном времену.

-Како се њихово разумевање ситуације у ЗНПП буде продубљивало, извештаји ће, по свој прилици, постати детаљнији и тачнији. Секретаријат агенције редовно, једном у неколико дана, објављује ажуриране информације о ситуацији у ЗНПП -  истакао је Уљанов.

11.36 – Захарова: Референдум у Херсонској области већ валидан, излазност преко 50 одсто

Референдум о приступању Херсонске области Русији већ је валидан, јер је излазност премашила 50 одсто, изјавила је предсједавајућа регионалне изборне комисије Марина Захарова.

-Можемо безбједно рећи да је референдум валидан, јер је излазност гласача премашила 50 одсто - рекла је она.

Захарова је истакла да је четврти дан референдума у Херсонској области почео на вријеме, те да су у регији активна 543 мобилна тима.

Према њеним ријечима, током претходног дана на бирачким мјестима у Русији гласало је више од 8.600 људи, чиме је укупан број гласова од првог дана референдума премашио 25.000, јавио је ТАСС.
Слични референдуми одгранизовани су и у Запорошкој области, те Доњецкој и Луганској Народној Републици. Гласање је почело у петак, 23. септембра и трајаће до сутра.
 

11.23 - Гроси: Заштитна зона око Запорожја једино рјешење

Генерална конференција Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) одржава се у вријеме када се суочавамо са комбинацијом изазова, коју чине рат, енергетске криза и криза снабдијевања намирницама, која је пред нама, истакао је данас у Бечу генерални директор ове агенције УН Рафаел Мариано Гроси.

-Знамо да у многим стварима које радимо имамо могућност да утичемо позитивно на изазове. Приоритет изазова са којима се суочавамо је свакако рат у Украјини, који, као што је казао и генерални секретар УН рекао, мора стати - подвукао је Гроси обраћајући се делегатима земаља чланице ИАЕА.

Истакао је да се мора учинити све да се спријечи нуклеарни акцидент, који би само повећао патњу грађана.

Подсјетио је да је био недавно у Запорожју, гдје је обишао са својим тимом нуклеарну електрану која се налази под паљбом страна у рату.

-Ако се несшто деси тамо бићемо сами криви због недјеловања, јер имамо план на столу -  поручио је он.

Гроси је пренио да је прошле недјеље започео консултације са представницима Украјине и Русије о успостављању заштитне зоне око нуклеарке у Запорожју.

Казао је да је спреман ове недјеље да настави те разговоре.

-Само успостављање заштитне зоне ће омогућити стабилизацију ситуације -подвукао је Гроси.

Рекао је да ће ИАЕА наставити да се бори за безбједно коришћење нуклеарне енергије, и најавио да ће то бити тема конференције у Шарм ел Шејку у Египту, земљи која се одлучила на примјену нуклеарне енергије.

Подвукао је као битно да ИАЕА настави да ради на унапређењу живота грађана, и с тим у вези је поменуо и програме борбе против канцера.

У бечком сједишту УН, на Генералној конференцији, представници 175 држава чланице до 30.септембра посветиће се широком спектру тема, а фокус је свакако на рату у Украјини и нуклеарном програму Ирана.

11.05- Близу 17.000 Руса прешло границу са Финском за викенд

Близу 17.000 руских држављана прешло је границу са Финском током викенда, што је пораст од 80 одсто у односу на недјељу дана раније, саопштиле су данас финске власти.

Из финске граничне службе за Ројтерс је речено да се гранични саобраћај рано јутрос смањио, али да је промет остао већи него претходних недјеља.

-Редови су и даље нешто дужи него што су то обично били од пандемије - наведено је из службе. 10.43 – Уљанов :Код нуклеарке нема борбених јединица

Код Запорошке нуклеарне електране нема нити је било борбених јединица ни тешког наоружања, изјавио је за ТАСС стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

-Нема нити је било борбених јединица ни тешког наоружања код електране - нагласио је Уљанов.

Он је рекао да се код нуклеарке налазе само јединице Националне гарде Русије, Нуклеарне, биолошке и хемијске заштитне трупе, одговорне за радиолошку безбједност, као и 10 запослених у компанији „Росатом“.

„Њихово присуство тамо је апсолутно неопходно како би осигурали нуклеарну и физичку безбједност код Запорошке нуклеарне електране“, додао је Уљанов.

10.13 - Ступила на снагу забрана уласка у Пољску руским држављанима

У Пољској је данас ступила на снагу забрана уласка руским држављанима који долазе ваздушним или морским путем.

Варшава је раније забранила улаз Русима копненим путем, подсјећа ТАСС.

Пољски министар унутрашњих послова Маријуш Камински је 19. септембра прослиједио инструкције пооштравања правила за Русе након договора са властима Естоније, Литваније и Летоније које су забраниле улаз руским држављанима који имају шенгенску визу ради посјета везаних за туризам, културу, спорт и пословање.

Пољска чак неће одобрити улаз руским држављанима који имају шенгенску визу коју је издала друга држава. Међутим, постоје изузеци, укључујући дисиденте, хуманитарне случајеве, истраживаче, чланове дипломатских мисија, студенте пољских образовних институција и рибаре.

Пољска је прекинула издавање туристичких виза руским држављанима прије неколико мјесеци.

Само дипломате, возачи камиона, чланови породица држављана Пољске и других грађана ЕУ, као и лица која путују због хуманитарних акција, имају право на визу Пољске.

9.28 - Зеленски:Открили смо још двије масовне гробнице у Изјуму

Украјина је открила још двijе масовне гробнице са тијелима стотина људи у сјевероисточном граду Изјуму, који је Кијев овог мјесеца преузео од Русије, тврди украјински предсједник Володимир Зеленски.

Украјински лидер је у интервјуу за CBS позвао на континуирани притисак санкција на Русију, пренио је Ројтерс.

Руске власти још нису коментарисале најновију тврдњу Зеленског о открићу још двије масовне гробнице.

-Данас сам добио више информација. Пронашли су још двије масовне гробнице, велике гробнице са стотинама људи. Говоримо о малом граду Изјуму - рекао је Зеленски.

Навео је да санкције треба да се наставе, као и да ће оне, осим политичког, имати и финансијски утицај.
 

9.13 - Амбасадори земаља чланица ЕУ на састанку због ескалације рата

Амбасадори земаља чланица Европске уније позвани су данас на састанак радне групе Уније за реаговање на кризне ситуације, како би разговарали о забринутости због ескалације рата у Украјини, саопштили су данас неименовани званичник и дипломата ЕУ.

Како су саопштили извори, састанак иза затворених врата у Бриселу почеће у 10 часова, преноси Ројтерс.

Амбасадори обично нису присутни на састанцима интегрисане групе за реаговање на политичке кризе, која укључује званичнике из извршне власти ЕУ и њене дипломатске службе, наводи британска агенција.

7.45 -Амерички генерал:Не вјерујем да ће Путин користити нуклеарно оружје

Бивши главнокомандујући копненим снагама САД у Европи, амерички генерал Бен Хоџес, не вјерује да ће руски предсједник Русије Владимир Путин, и поред изнијетих пријетњи, користити нуклеарно наоружање.

-Нуклеарни удар Путину не би донио никакву непосредну војну корист - истакао је Хоџес у интервјуу бечком недјељнику „Профил“.

Према његовим ријечима, Русија би само претрпјела негативне посљедице - од контраудара до опште осуде.

Хоџес је казао да би нуклеарни удар учинуио немогућим да се САД држе даље од рата у Украјини.
-САД би морале војно да реагују, јер Бијела кућа зна да Кина, Иран, Сјеверна Кореја и други јасно анализирају како се Вашингтон понаша. А то неће, највјероватније, бити нуклеарни удар, већ конвенционални контраудар - сматра он.

Он би, каже, препоручио дјеловање против руске црноморске флоте.

Везано за дјелимичну мобилизацију, која је покренута у Русији, Хоџес истиче да „војници плаћају цијену када је виша хијерархија корумпирана, када недостају и уљепшавају се извјештаји о грешкама, квалитету и ресурсима“.

-Могу вам рећи шта се тренутно догађа. Поједини људи, који имају налог да пронађу 300.000 нових војника постаће веома богати, јер ће многи покушати да се новцем ослободе обавезе. То је стара руска пракса - сматра амерички генерал.

Што се даљег тока рата у Украјини тиче, каже да полази од тога да ће Украјина до краја године успјети да потисне руске снаге до оне линије на којој су биле прије 24.фебруара.

-Средином идуће године ће украјински војници бити на Криму - увјерен је Хоџес.
 

7.33  - Зеленски Русима:Одуприте се мобилизацији или се предајте

Предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је Русе да се одупру мобилизацији, а оне који су већ на фронту да се првом приликом предају Оружаним снагама Украјине.

Зеленски је у видео обраћању, које је дијелом било на руском језику, позвао Русе да се не одазивају на мобилизацију, да бјеже или да се првом приликом предају украјинским снагама у заробљеништво, преноси Укринформ.

Предсједник Русије Владимир Путин је 21. септембра објавио дјелимичну мобилизацију. Руски министар одбране Шојгу потом је саопштио да ће бити мобилисано 300.000 резервиста.

Кијев, међутим, тврди да ће Москва мобилисати до милион људи.
 

7.31 - Блинкен:Били смо у контакту са Русијом због пријтњи нуклеарним оружјем

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је Вашингтон био у директном контакту са Москвом због пријетњи употребе нуклеарног оружја.

-Да, били смо у контакту.Веома је важно да Москва чује од нас и зна од нас да би посљедице биле ужасне. И ми смо то врло јасно рекли - рекао је Блинкен у интервјуу за ЦБС, одговарајући на питање да ли су САД биле у контакту са Русијом због пријете нуклеарним ратом.

Како је рекао Блинкен, Кремљ има нуклеарни „ланац командовања“, али је и неизвјесно да ли би ико рекао руском предсједнику Владимиру Путину „не“ уколико он одлучи да употријеби нуклеарно оружје.

Амерички државни секретар је одбио да подијели детаље о томе како ће САД реаговати на евентуалну употребу нуклеарног оружја, али је рекао да администрација има план.

-Предсједник Бајден је одлучан да, пошто чинимо све што можемо да помогнемо Украјинцима да се бране, као што чинимо све што можемо да окупимо друге земље да изврше притисак на Русију, овај рат не буде проширен - рекао је Блинкен у одговору на питање да ли је то план који би спријечио Трећи свјетски рат.

Путин је прошле недјеље наредио дјелимичну мобилизацију, запријетио употребном нуклеарног оружја и у обраћању народу поручио да је Запад наклоњен уништавању руске отаџбине.

Блинкен је рекао да је Путинова реторика неодговорна и додао да су САД изразиле забринутост Русији због њених пријетњи.

07:04 - Зеленски: Успјеси војске Украјине на више положаја

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да се на многим мјестима дуж линије фронта воде тешке борбе са руским снагама и да су припадници украјинске војске постигли успјех на више положаја.

-Остварили смо успјехе на више борбених позиција . изјавио је Зеленски синоћ у видео обраћању нацији, пренио је Ројтерс.

Украјински председник је раније јуче рекао да је Кијев од Сједињених Америчких Држава добио два противваздушна система НАСАМС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана