Сукоб у Украјини: Гутерес позвао на демилитаризацију Запорожја

ГС/Агенције
Војник Оружаних снага РФ у близини срушене куће у селу Олександровка, Херсонска област
Foto: Риа Новости | Војник Оружаних снага РФ у близини срушене куће у селу Олександровка, Херсонска област

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 176. дан рата у Украјини. Током ноћи Харков је поново био мета напада, а најмање пет особа је повређено, кажу украјински званичници. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да је од кључног значаја да се обезбиједе услови да представници Међународне агенције за атомску енергију посете нуклеарну електрану Запорожје. Позвао је Русију да повуче своје трупе из тог постројења.

18.00 Гутерес позвао на демилитаризацију Запорожја

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је данас на демилитаризацију велике нуклеарне електране коју Русија контролише у јужном украјинском региону Запорожје.
Гуерес је рекао новнарима послије разговора у Лавову да је озбиљно забринут због ситуације у атомској централи и око ње.

Генерални секретар је у Лавову имао заказане разговоре са украјинским предсједником Владимиром Зеленским и турским предсједником Тајипом Ердоганом.

Гутерес је изјавио да је потребно повући војну опрему и војнике из електране и позвао да се осигура да атомска централа не буде мета војних операција.

"То постројење се не смије користити ни за какву војну операцију. Умјесто тога, ургентно је потребан договор о обнављању искључиво цивилне инафраструктуре у Запорожју, као и да се то подручје осигура", рекао је генерлани скеретар УН.

16.16 Зеленски: УН да осигура безбједност нуклеарке Запорожје

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је данас у разговору са генералним секретаром Уједињењих нација Антониом Гутерешом у Лавову да Свјетска организација "мора да осигура безбједност нуклаеарне електране Запорожје".

“Посебна пажња посвећена је руској нуклеарној уцјени у Запорожју. Тај смишљени терор агресора може имати катастрофалне посљедице за цијели свијет”, написо је Зеленски на свом Телеграм каналу.

Истакао је да због тога УН “морају да осигурају безбједност тог стратешког објекта, његову демилитаризацију и потпуно ослобађање од руских трупа”, преноси Ројтерс.

Зеленски је навео да је у разговору било ријечи и о споразуму о храни и да је договорено да буде настављена координација у спровођењу иницијативе за жито.

У Лавову данас поред Гутереша борави и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, а након билатералних сусрета планиран је и трилатерални састанак.

Прошлог мјесеца, Турска и УН помогли су постизање споразума Кијева и Москве који је отворио пут Украјини да извезе 22 милиона тона кукуруза и других житарица заробљеним у њеним црноморским лукама од руског напада 24. фебруара, наводи АП.

15.24 Нечајев: Употреба атомског оружја само у ванредним околностима

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да би Москва могла да употријеби нуклеарни арсенал само у "ванредним околностима" и да није заинтересована за директну конфронатцију са НАТО савезом и САД.

Портпарол Министарства спољних послова Иван Нечајев рекао је да би нуклеарно оружје могло бити употријебљено само као мјера "одговора".

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је прије два дана да Москви "није потребно" да користи атомско наоружање током кампање у Украјини.

Он је рекао да су "апсолутне лажи" медијске спекулације да би Русија могла да употријеби атомско или хемијско наоружање у овом конфликту.

14.15 -  Русијa одбацила приједлог из УН о демилитаризацији око нуклеарке

Руско министарство спољних послова данас је одбацило приједлог генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша о демилитаризацији области око нуклеарне електране Запорожје коју контролишу руске снаге, јавља Ројтерс.

Портпарол министарства спољних послова Иван Нечајев је рекао да је приједлог "неприхватљив".

Нуклеарну електрану у Запорожју су освојиле руске снаге у марту, а нуклеарка је у близини линија фронта и претходних дана је често под паљбом, због чега се појавио страх код многих да би могло да дође до нуклеарне катастрофе.

Русија и Украјина оптужују једна другу за гранатирање електране.


12.00- Русија: Снимци као доказ да немамо наоружање у Запорожју

 Русија је данас саопштила да је спремна да достави снимке Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) којима би оповргла тврдње Кијева да Москва поставља тешко наоружање на простор нуклеарне електране (НПП) Запорожје, преноси ТАСС.

"Спремни смо да доставимо ИАЕА фотографије у високој резолуцији чији се узорак види на слајду, а који показују да на територији те електране не распоређујемо оружје, а самим тим ни тешко наоружање", нагласио је Игор Кирилов, шеф руских снага за заштиту од радиоактивних, хемијских и биолошких напада.

Он је навео и да је руски министар одбране Сергеј Шојгу о томе обавијестио генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Представник руског Министарства одбране саопштио је данас и да би нуклеарка Запорожје могла да буде затворена ако украјинске снаге наставе да гранатирају зону електране, што Кијев демантује да чини.

Запорошка нуклеарна електрана се налази на лијевој обали Дњепра, у близини града Енергодара, највећа је нуклеарна електрана у Европи и од марта је под конторлом руских снага.

11.30 - Украјинске снаге извеле три напада на Енергодар дроновима-камиказама

Украјинске снаге су ноћас извеле три напада дроновима-самоубицама на Енергодар, лакше оштећена зграда локалне управе, није било жртава, саопштиле су градске власти, пренио је Спутњик.

„Оружане формације које контролише Кијев ноћас су извеле три напада дроновима-камиказама на Енергодар. Експлозије су се догодиле у непосредној близини стамбених зграда и цивилне инфраструктуре трећег микроокруга града. Није било жртава“, наводи се на Телеграму градске управе.


8.50 -  Брод с кукурузом испловио из Украјине, најављена још четири

Још један брод са житарицама напустио је украјинску луку Черноморск, саопштило је данас турско министарство одбране, чиме је укупан број бродова који су напустили украјинске црноморске луке у склопу извозног споразума уз посредовање УН повећан на 25.

Брод "Марија", који плови под заставом Белизеа, преноси кукуруз, наводе у Анкари додајући да ће још четири брода стићи у Украјину данас како би били натоварени житом, јавио је Ројтерс.

8.30 - Москва: Немамо тешко наоружање у нуклеарки, Кијев спрема провокацију

Руско Министарство одбране саопштило је да нема руског тешког наоружања у нуклеарки у Запорожју, као ни у околини.

Из Москве упозоравају да Кијев припрема провокацију у највећој ервопској нуклеарки 19. августа. За тај дан планирана је посjета генералног секретара УН Антонија Гутереса.

7.30 - Власти Запорошке области позвале Гутереша да посјети регион

Генерални секретар УН Антонио Гутереш могао би да посјети Запорошку област и лично провјери да становништво не жели и даље да остане у саставу Украјине, изјавио је за Спутњик члан главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.
 

„Биће нам драго да нас генерални секретар УН посјети и спремни смо да му покажемо како наш регион тежи мирном животу и како борци Зеленског дају све од себе да то спријече. Гутереш може лично да се увјери да становништво више не жели да остане у саставу Украјине и тежи да се врати у своју историјску домовину, у Русију“, рекао је Рогов.
 

Према његовим ријечима, генерални секретар УН током посјете може да посјети и Запорошку нуклеарну електрану, коју редовно гранатирају украјинске снаге.
 

„Упркос томе што су Уједињене нације позване да гарантују право народа на слободу и самоопредјељење, бојим се да ће се господин Гутереш претварати да нас није чуо“, нагласио је Рогов.

Гутереш ће у четвртак, у оквиру посјете Украјини у Лавову, учествовати на трилатералном састанку са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом и његовим украјинским колегом Володимиром Зеленским. Гутереш ће у петак посјетити Одесу.


6.30 - Нови ракетни напади на Харков

Градоначелник Харкова Ихор Терехов рекао је да су током ноћи била најмање четири ракетна удара.

"У Холоднохирском округу је након гранатирања дошло до веома великог пожара. Управна зграда гори. Према руководству Државне службе за ванредне ситуације, почела је да се урушава. Такође, око десет и по аутомобила гори. у близини ове зграде", рекао је он, преноси Униан.

У синоћњим нападима повређено је пет особа, међу којима и дијете, саопштио начелник Харковске регионалне војне управе Олег Синегубов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана