Сукоб у Украјини: Уличне борбе у Соледару, украјинске снаге гранатирају Енергодар

ГС/Агенције
Војник Оружаних снага Русије у селу Олександровка, Херсонска област, август 2022
Foto: Риа Новости | Војник Оружаних снага Русије у селу Олександровка, Херсонска област, август 2022

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 175. дан. Руске снаге током ноћи напале су Николајев, Одеску област и Харков, саопштиле су украјинске власти. Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је на Kриму разбила ћелију међународне терористичке организације Хизб ут Тахрир ел Ислами.

21.28 - Столтенберг: Русија да повуче своје трупе из нуклеарне електране Запорожје

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је од кључног значаја да се обезбиједе услови да представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) посете нуклеарну електрану Запорожје у Украјини и позвао Русију да повуце своје трупе из тог постројења.

"Хитно је потребно допустити да се обави инспекција Међународне агенције за атомску енергију и гарантује повлачење свих руских снага", рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу.

Он је истакао да чињеница да су руске војне снаге заузеле нуклеарну електрану Запорижје представља озбиљну претњу за безбедност и заштиту тог постројења.

"То повећава ризик од могуће нуклеарне несреће или инцидента и угрожава становништво Украјине, сусједних земаља и међународне заједнице", додао је Столтенберг.

Уједињене нације имају логистичке и безбједносне капацитете да подрже посету инспектора ИАЕА украјинској нуклеарној електрани Запорозје, а услов је да се и Русија и Украјина сложе с тим, рекао је раније портпарол УН Стефан Дижарик.

Он је тако одговорио на оптужбу Русије да су УН блокирале посјету инспектора ИАЕА највећој нуклеарној електрани у Европи, коју је Русија зузела у марту.



17.55-  Украјинске снаге масовно гранатирају град Енергодар

 Оружане снаге Украјине спроводе масовно гранатирање града Енергодара, саопштила је данас прес-служба градске управе.

"Оружане формације кијевског режима отвориле су велику ватру на подручје града Енергодара", навела је прес-служба градске управе у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Власти су позвале становнике да се склоне на безбедна места, а у току је утврђивање информација о мјестима која су гранатирана, евентуалним жртвама и оштећењима цивилне инфраструктуре.


16.50 - Уличне борбе у Соледару

Како јављају ратни репортери из Донбаса, уличне борбе у Соледару се настављају, украјинска војска наставља да се повлачи.


16.45 - Мисија ЛНР: У гранатирању ЛНР погинуло 80, рањене 253 особе

У гранатирању самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) од стране украјинских трупа од 17. фебруара погинуло је 80 људи, а рањене 253 особе, саопштила је данас мисија ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ЈЧЦ).

"У овом периоду, 333 цивила су постала жртве агресије украјинских оружаних јединица, од којих је 80 људи погинуло, а 253 су рањене. Троје дјеце је погинуло, а 25 је рањено у гранатирању", наводи се у извјештају мисије, пренио је ТАСС.

ЛНР је од 17. фебруара гранатирана 1.053 пута.

На ЛНР је испаљено преко 10.000 комада муниције, укључујући 88 ракета из вишецијевних ракетних система ХИМАРС, наглашено је у извјештају.

16.15 -  Генерални секретар УН допутовао у Лавов

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш допутовао је данас у Лавов, изјавио је за РИА Новости портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

"Стигли смо у Лавов", рекао је Дижарик на брифингу и додао да генерални секретар УН још не планира да посјети Москву.

Како је раније објављено, генерални секретар УН током своје посјете Украјини имаће трилатерални састанак са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом у Лавову.

Гутереш ће затим у петак посјетити украјинску црноморску луку Одесу.


14.36 - Украјина очекује пет бродова у Черноморску за утовар жита и уља

Украјина очекује да ће данас стићи пет бродова у црноморску луку Черноморск ради утовара више од 70.000 тона пољопривредних производа.

То је највећи конвој од почетка примјене споразума о извозу житарица из Украјине, уз посредовање УН и Турске, пренио је Ројтерс.
Управа украјинских морских лука је у саопштењу навела да ће бити превезени пшеница, кукуруз и сунцокретово уље.

Захваљујући споразуму постигнутом уз посредство Турске и Уједињених нација, Украјина је почетком августа успјела да обнови извоз из својих црноморских лука, који је био у застоју пет мјесеци због руског напада на ту земљу, навела је агенција.

Управа морских лука саопштила је да су од почетка примјене споразума, током 17 дана, 24 брода која су превозила храну напустила украјинске луке.

Украјина је раније извозила морским путем пет до шест милиона тона пољопривредних производа мјесечно.
 

14.00- Руско МО:Уништен велики број украјинске опреме и наоружања

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је данас да је „уништен велики број украјинске војске, наоружања и опреме као посљедица удара на жељезничку станицу Калињиндорф у Херсонској области“.

-Уништен је велики број припадника резервног састава Оружаних снага Украјине, наоружања и војне опреме, који су стигли на истовар на жељезничку станицу Калињиндорф у Херсонској области - рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков на брифингу, пренио је Интерфакс.

Према његовим ријечима, у протекла 24 часа су оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија Руске Федерације погодиле девет командних мјеста Оружаних снага Украјине.

Поред тога, како је рекао Конашенков, уништено је девет складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције у областима насеља Краматорск, Николајевка, Красное у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), Малиновка у Харковској области, Гуљај Поље, Самојловка у Запорошкој области, као и три складишта горива у областима Харков, Богодухов и Чугујев.
Навео је и да су четири украјинска дрона оборена за један дан у областима насеља Коробочкино у Харковској области, Первомајскоје, Јасиновата (ДНР).

Додао је да је од почетка специјалне војне операције, уништено 267 авиона, 148 хеликоптера, 1.747 беспилотних летелица, 365 противваздушних ракетних система, 4.334 тенка и других оклопних борбених возила, 3.310 оруђа теренске артиљерије и минобацача, као и 4.922 јединице специјалних војних возила.

12:00-Подољак: Кримски мост легитиман војни циљ

Савјетник шефа кабинета украјинског предсједника Михаил Подољак, рекао је да Кримски мост треба да буде уништен као легитимни војни циљ.

Подољак је у интервјуу за Гардијан јасно ставио до знања да Украјина сматра Кримски мост, који повезује полуострво са руским копном, као легитимни војни циљ, преноси Правда.

-Ово је нелегални објекат и главна капија за снабдијевање руске војске на Криму. Такви објекти морају бити уништени - рекао је Подољак.

Поред тога, према ријечима Подољака, у "наредна два-три мјесеца" треба очекивати нове инциденте сличне недавним експлозијама на Криму, преноси pravda.com.ua.

11:51 - ФСБ: На Kриму разбијена ћелија терориста координисаних из Украјине

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је на Kриму разбила ћелију међународне терористичке организације Хизб ут Тахрир ел Ислами.

Kоординисаним напорима оперативаца ФСБ-а разбијена је тајна ћелија терористичке организације, коју је чинило шест руских држављана, навела је прес служба ФСБ-а, пренио је Таас.

Утврђено је да су, уз координацију емисара Хизб ут Тахрира лоцираних у Украјини, регрутовани муслимански грађани Русије у њихове редове на тајним састанцима, саопштио је ФСБ.

Тврди се да су на мјесту боравка оперативци ФСБ заплијенили пропагандни материјал, комуникациону опрему и дигиталне уређаје за складиштење података који су коришћени у њиховим терористичким активностима.

8.55 - Још четири брода испловила из украјинских лука

Још четири теретна брода натоварена пољопривредним производима испловила су из украјинских лука Черноморск и Одеса, саопштило је турско Министарство одбране.

-Још четири брода напустила су јутрос украјинске луке Одеса и Черноморск, натоварена сјеменкама сунцокрета и сунцокретовим уљем - објављено је на „Твитер“ налогу Министарства.

У објави је наглашено да је испорука пољопривредних производа кроз хуманитарни коридор извршена према плану, јавио је ТАСС.

Бродови ће пловити до Истанбула, гдје ће их провјерити представници Заједничког центра за координацију. Уколико не буде неправилности, пловила ће моћи да уђу у Босфорски мореуз и да наставе пловидбу ка својим дестинацијама.

7.15 - Брачук: Три особе повријеђене у ракетирању Одеске области

У ракетним нападима руских снага на Одеску област повријеђене су три особе, саопштио је начелник регионалне администрације Сергеј Братчук.

Он је навео да су двије ракете погодиле један од рекреативних центара и да је потом дошло до пожара, преноси Интерфакс Украјина.

Оштећено је и неколико приватних зграда у близини.

7.11 -Урајина: Експлозије у Николајеву

Руске снаге ноћас су извеле јако гранатирање Никољава, саопштио је градоначелник Александар Сенкевич.

Он је навео да су снажне експлозије одјекнуле у различитим дијеловима града и позвао грађане да остану у склоништима, преноси Укринформ.

Сенкевич је прецизирао да су погођени цивилни објекти и да су оштећене стамбене зграде.

6.38 - Граната пала 10 метара од нуклеарног отпада из НЕ Запорожје

Током украјинског минобацачког гранатирања подручја око складишта контејнера са нуклеарним отпадом у НЕ Запорожје, једна од граната је експлодирала десетак метара од једног таквог контејнера, изјавио је Владимир Рогов, члан Савјета војно-цивилне администрације Запорошке области.

Према његовим ријечима, једна граната експлодирала је десетак метара од контејнера са нуклеарним отпадом, а друге су пале 50 до 200 метара даље.

-С обзиром на то да је простор за складиштење отворен, експлозија гранате или ракете могла би да отпечати контејнере са стотинама килограма нуклеарног отпад, који би наставио да се шири и контаминира животну средину. Једноставно говорећи била би то „прљава (атомска) бомба -  рекао је Рогов у интервјуу за ТВ канал Соловиов Лајв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана