Сукоб у Украјини: Експлозије у Хмељницкој области Украјине

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини- дан 132. Руске снаге извеле су ракетни напад на Дњепропетровску област, као и на Mиколајев, на југу Украјине, саопштили су локални званичници. Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев каже да ће циљеви руске специјалне операције бити остварени упркос чињеници да САД и друге западне земље пружају војну помоћ Украјини.

22:46 – Блинкен не планира да се састане са Лавровом

Амерички државни секретар Ентони Блинкен не планира да се састане са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом на маргинама састанка министара спољних послова Г20, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

“Ја, наравно, не бих очекивао никакве састанке”, истакао је Прајс.

Истовремено је додао да Блинкен планира да активно учествује у министарском састанку Г20 на индонезијском острву Бали, упркос очекиваном присуству руских представника.

22:31 - Руска војска је створила услове да се отворе два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору

Руска војска је створила услове да се отворе два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

“У Црном мору (свакодневно од 08.00 до 19.00 по московском времену) – за испловљавање из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни, југозападно од територијалних вода Украјине у дужини од 139 миље и ширине 3 миље; у Азовском мору (даноноћно) – за испловљавање из луке Маријупољ у дужини од 115 миља и ширини од 2 миље у правцу Црног мора”, рекао је Мизинцев.

21:25 – Мизинцев: Украјина распоређује ракете у фабрици амонијака

Украјинске снаге су распоредиле артиљерију и вишецјевне ракетне системе на територији Николајева, у комплексу компаније специјализоване за транспорт амонијака, изјавио је данас начелник руског Центра за контролу одбране генерал-пуковник Михаил Мизинце.

“У Николајеву, у комплексу компаније Укримтрансамиака непријатељ је распоредио артиљерију и вишецјевне ракетне системе”, рекао је Мизинцев, преноси ТАС С.

Мизинцев је подсјетио да су јединице украјинске територијалне одбране и тешко наоружање били распоређени у Харкову у кругу предузећа Химпром, као и у Одеси унутар комплекса компаније Одеса Порт Рефригератор.

Он је нагласио да украјинске трупе распоређују наоружање и људство у постројењу хемијске индустрије што ствара услове за катастрофу којој би биле изложене хиљаде цивила.

21:25 – Ердоган ће интензивирати преговоре о извозу жита

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да намјерава да “интензивира” преговоре са Русијом и Украјином у нади да ће бити постигнут договор о плану УН за извоз украјинског жита на свјетска тржишта.

Ердоган је ово рекао на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским премијером Мариом Драгијем.

Турска ради са УН, Украјином и Русијом на плану који би омогућио извоз милиона тона украјинских житарица из силоса преко безбједних коридора у Црном мору.

“Интензивираћемо разговоре у наредних седам или десет дана и покушати да добијемо резултат”, рекао је турски предсједник новинарима, пренио је АП.

21:00 – Русија: Пооштрени прописи о коришћењу личних података

Руски посланици данас су усвојили закон којим се ограничава пренос личних података држављана Русије у иностранство, а од оних који планирају то да учине, захтјева се да унапријед обавијесте надлежне институције Руске Федерације задужене за управљање доменом комуникација.

Закон који је тек у другом читању изгласан у Думи, Доњем дому парламента, један је од неколико на којима је влада радила док се Русија суочавала са послједицама строгих и обимних западних санкција уведених због војне акције у Украјини, преноси Ројтерс.

“Актуелно законодавство практично не регулише прекогранични пренос личних података, што представља значајну пријетњу у садашњој спољнополитичкој ситуацији”, наводи се у образложењу поднијетом уз предлог закона.

20:09 – Експлозије у Хмељницкој области Украјине

Медији јављају да је пет руских ракета погодило циљеве, а да је једну оборила ПВО.

За пресретање руских ракета у Кијевској области је подигнута авијација

19:39 – Кадиров Зеленском: Мој савјет вам је да бјежите

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров савјетовао је Владимиру Зеленском да бјежи након његове најаве да ће се Лисичанск ускоро вратити под контролу украјинских трупа.

"Зеленски каже да ће заузети Лисичанск, а његова војска каже супротно. Мој савјет вам је да бјежите! Ви сте добри у томе", написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

18.45 - Русија: Могућа блокада увоза робе преко Балтика

Русија би могла да забрани комплетан извоз и увоз преко балтичких држава као одговор на транзитну блокаду региона Каљининград коју врши Литванија, изјавио је данас гувернер Антон Алиханов.

"Опција коју сам изрекао је крајњи и екстремни одговор - комплетна забрана увоза и извоза било какве робе преко Балтика", рекао је Алиханов.

Он је додао да би Русија могла да забрани кретање робе према Балтику кроз територију Руске Федерације, уз изузетак Каљининграда, рекао је гувернер станици "Русија 24".

17.28 - Доњецк: Дјевојчица погинула у украјинском гранатирању

У данашњем украјинском гранатирању кварта Ворошиловск у центру Доњецка погинула је 10-годишња дјевојчица, саопштио је градоначелник Алексеј Кузмин.

"Десетогодишња дјевојчица је погинула у украјинском гранатирању Ворошиловског кварта у Доњецку", објавио је Кузмин на свом Телеграм каналу, пренопси ТАС С.

Гранатирање града се наставља, а у близини тржног центра Грин Плаза је избио пожар од артиљеријске паљбе.

16.30 - Џабаров: Русија се неће повући из ОЕБС-а

Русија је један од оснивача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и неће се из ње повући, поручио је данас први замјеник Савета федерације, горњег дома руског парламента, Владимир Џабаров.

"Ако неко сања да нас види како напуштамо Парламентарну скупштину ОЕБС, он или она дубоко гријеше", навео је Џабаров на конференцији за новинаре, а преноси ТАСС.

Он је нагласио да је, за разлику од ОЕБС-а, Савјет Европе, из којег је Русија раније ове године иступила, "постојао већ дуго прије нашег доласка".

Годишња сједница Парламентарне скупштине ОЕБС почела је 2. јула у британском граду Бирмингему и завршава се сутра.

15.53 - Украјина: Руске снаге напале пијацу у Славјанску, страдала жена

Једна жена је страдала, а најмање још три особе су рањене у нападу руских снага на пијацу у граду Славјанску на истоку Украјине, саопштила је данас полиција.

Репортер Ројтерса са лица мјеста рекао је да је видео жути дим како се издиже изнад продавнице ауто потрепштина, а да је пламен захватио редове на пијаци у тренутку док су ватрогасци покушавали да угасе пожар.

Како наводи британска агенција, није јасно која муниција је коришћена у нападу на град који се налази у региону Доњецка.

Полиција је саопштила да није јасно колико је људи било на пијаци у вријеме напада, али да је пијаца била на затварању, са неким продавницама које су још биле отворене.

15.24 - Шојгу: Успостављени хуманитарни коридори у Азовском и Црном мору

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас да је та земља успоставила два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору.

"Предузима се низ мјера како би се обезбједила безбједност пловидбе у водама Црног и Азовског мора. Потпуно је елиминисана опасност од мина у водама луке Маријупољ", поручио је Шојгу на конференцији за новинаре, преноси агенција РИА Новости.

Претходно је рекао да је Украјина већ добила више од 28.000 тона војне помоћи од западних земаља.

14.55 -  Џонсон:Вјерујем да украјинска војска може да врати отету територију

Британски премијер Борис Џонсон рекао је украјинском предсједнику Володимиру Зеленском током данашњег телефонског разговора да вјерује да би украјинска војска могла да поврати територију коју су освојиле руске снаге, саопштила је портпаролка британског премијера.

Џонсон је обавестио Зеленског о најновијој британској војној опреми која ће стићи наредних дана и недјеља у Украјину, пренио је Ројтерс.

Како истиче портпаролка премијера Британије, међу опремом је и 10 самоходних артиљеријских система и лутајућа муниција.


14.38 - Постигнут споразум о извозу жита из региона Запорожје

 Власти које је поставила Русија у југоисточном украјинском региону Запорожје, који је дјелимично под руском контролом, саопштиле су данас да је постигнут споразум о продаји жита у иностранству, углавном на Блиском истоку, јавила је агенција Тасс.

Јевгениј Балицки, шеф руске управе региона Запорожје, навео је да планирани послови укључују продају жита Ираку, Ирану и Саудијској Арабији, преноси Ројтерс позивајући се на руску агенцију.

Он је рекао да је постигнут споразум о испоруци 150.000 тона жита Ирану, додајући да руски пољопривредни трговци и државне компаније купују жито од ратара из тог региона.

Британска агенција наводи да није могла да провјери ту изјаву, и додаје да је Украјина оптужила Русију, највећег свјетског извозника пшенице, да краде жито са територија које је руска војска заузела, док Москва те оптужбе негира.

„Цијене тренутно нису лоше. Пољопривредник добија око 200 долара по тони жита, што је одлично, јер је цијена његове производње око 120 долара, чак и ако се урачуна трошак дугог периода складиштења, које је био изнуђен", рекао је Балицки за Тасс.

Цијене руске пшенице са 12,5 посто садржаја протеина за испорук из црноморских лука износиле су 375 долара по тони за франко брод (ФОБ) крајем прошле недеље.

Регион Запорожја ће, према ријечима Балицког, добити ове недјеље 300 жељезничких вагона како би се, поред транспорта камионамима, убрзале испоруке жита из Русије.

„Жељезница још не ради у великом обиму, до недавно смо имали само 11 вагона“, рекао је он, напомињући да је поједностављена процедура на контролним пунктовима за Крим. Такође је навео да је у региону било око 1,5 милиона тона житарица у складиштима уочи недавног почетка овогодишње жетве.


14.05 -  Шојгу:Успостављени хуманитарни коридори у Азовском и Црном мору

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас да је та земља успоставила два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору.

"Предузима се низ мјера како би се обезбиједила безбједност пловидбе у водама Црног и Азовског мора. Потпуно је елиминисана опасност од мина у водама луке Маријупољ", поручио је Шојгу на конференцији за новинаре, преноси агенција РИА Новости.

Претходно је рекао да је Украјина већ добила више од 28.000 тона војне помоћи од западних земаља.

Он је на састанку Министарства одбране рекао да дио страног оружја који Запад испоручује Украјини завршава на Блиском истоку, а дио и на црном тржишту, пренио је Интерфакс.




13.30 -  Пушилин: Проруске снаге се крећу ка доњецком региону

Проруске снаге из самопроглашене Луганске (ЛНР) и Доњецке Народне Републике (ДНР) се крећу ка доњецком региону, након што су руске снаге преузеле потпуну контролу над Луганском прошле недјеље, рекао је за ТАСС лидер ДНР Денис Пушилин, преноси Ројтерс.

Русија је преузела контролу над покрајнама Доњецк и Луганск, које заједно чине регион Донбас, што је главни циљ руске специјалне војне операције у Украјини.

Иако је Русија преузела посљедња украјинска упоришта у Луганску прошле недјеље, Украјина и даље контролише око 45 одсто сусејдног региона Доњецк, додаје Ројтерс.



11.45 - Почело уклањање мина на територији Лисичанска и Северодоњецка

Снаге Луганске Народне Републике почеле су да уклањају мине на територији Лисичанска и Северодоњецка, изјавио је потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.


11.40- Извјештај руског министарства одбране: 

Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су три командна мЈеста Оружаних снага Украјине, два складишта муниције и ракетно-артиљеријског наоружања у у Николајевској области и Доњецкој Народној Републици, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Портпарол је додао да су уништене и једна радарска станица противваздушног ракетног система С-300 у Николајевској области, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 63 округа.

У Херсонској области је у ваздушном боју оборен украјински ловац Су-25.

У Харкову је високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије уништено до 150 украјинских војника и 12 јединица војне технике 93. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.

Осим тога, током претходног дана уништена су два командна мЈеста у ДНР, четири складишта муниције и ракетно-артиљеријског наоружања у Харковској области, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 18 области, укључујући и привремени положај страних плаћеника у Николајевској области.

У оквиру противбатеријске борбе у рејону насеља Горловка Доњецке Народне Републике погођена су четири украјинска артиљеријска вода вишецевних бацача ракета „Ураган“ и „Град“, као и један артиљеријски вод хаубица „Гијацинт Б“ у Херсонскској области.

Конашенков је истакао да су руски ПВО системи оборили три украјинске беспилотне летЈелице у Херсонскској области, Харковској области и Луганској Народној Републици, три тактичке ракете „Точка У“ у Херсонској области и ЛНР, као и осам ракета испаљених из вишецевних бацача ракета у Харковској области.

Од почетка сукоба у Украјини укупно је уништено: 231 авион, 134 хеликоптера, 1.451 беспилотна летЈелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.910 тенкова и других оклопних борбених возила, 716 вишецЈевних борбених возила, 3.092 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 4.016 јединица специјалних војних возила.


11.30 -  Шојгу: У посљедњих 10 дана убијено 170 плаћеника

Чак 170 плаћеника убијено је у руској специјалној војној операцији у Украјини и републикама Донбаса у протеклих десет дана, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.
"Чак 170 плаћеника је убијено, а још 99 је одбило да учествује у војним активностима и напустило је Украјину у протеклих десет дана", прецизирао је он током конференцијског састанка.

Шојгу каже да је "успјешна офанзива руске војске и снага народних република смањила број страних плаћеника и бораца из приватних војних компанија активних у земљи", пренио је ТАСС


10.15 -  Русија: Украјинске трупе гађале насеље у Брјанској области

 Гувернер руске Брјанске области Александар Богомаз саопштио је данас да су украјинске снаге гранатирале насеље Зерново у Суземском округу са 18 пројектила, али да нема нема пријављених жртава.

"Украјинска страна је јутрос гранатирала насеље Зерново у округу Суземска. Забележено је око 18 пројектила. Повријеђених нема. Хитне службе су ангажоване на лицу мјеста", написао је гувернер на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.

Насеље Зерново се налази 117 километара јужно од града Брјанска на граници са Украјином.

У јуну, Брјанска област је била на удару украјинске војске три пута, док је подручје Суземка гранатирано 20.јуна и у том нападу рањена је једна особа и дјелимично прекинуте испоруке електричне енергије, наводи ТАСС.


9.15 - Јапан проширио санкције Русији

Јапан је проширио индивидуалне и извозне санкције Русији због напада на Украјину.

Извозне санкције, којима су обухваћена и Бjелорусија, уведене су за 90 субјеката, а донета је одлука о замрзавању имовине за 57 руских физичких лица и шест правних лица, саопштило јe јапанско министарство финансија.

Јапанска влада je забранила и увоз руског злата, као и пружање услуга ревизије, консалтинга и посредничких услуга Русији, саопштило је јапанско министарство финансија.

Наведене забране ступају на снагу од 5. септембра, а детаљи о забрани увоза злата биће накнадно објављени, прецизирано је из министарства.


8.07 - Украјина: Руске снаге извеле ракетни напад на Николајев

Руске снаге извеле су данас ракетни напад на Николајев, на југу Украјине, саопштио је градоначелник Олександр Сенкевич.

Навео је да су спасиоци и екипе хитне помоћи већ на терену, преноси Униан.

За сада нема инфомрација о евентуалним жртвама нити материјалној штети.


8.00- Русија: Из Украјине гранатирана Курска област

Украјинска војска гранатирала је данас погранична насеља у Курској области, у Глушковском рејону, изјавио је губернатор Курске области у Русији Роман Старовојт.

Он је на Телеграму написао да су на удару поново била села Марково и Тјоткино, преноси Интерфакс.

Курска област граничи се са Украјином и више пута од почетка сукоба Русије и Украјине била је изложена гранатирању.


7.07 – Украјина: Руске снаге нападају у правцу Бахмута

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да руске снаге гранатирају украјинске положаје дуж цијеле линије фронта, а да у правцу Бахмута, у Доњецкој области, нападају насеља Новолуганскоје и Спорноје.

У правцу Харкова руске снаге концентришу напоре на држање заузетих линија и спречавање напредовања украјинских трупа, преноси Интерфакс Украјина.

У правцу Славјанска и Краматорска руске снаге су гранатирале поједина насеља, додаје украјински генералштаб.

7.03 -  Патрушев: Циљеви специјалне операције биће остварени

Секретар Савjета за безбjедност Русије Николај Патрушев рекао је да ће циљеви руске специјалне операције бити остварени упркос чињеници да САД и друге западне земље пружају војну помоћ Украјини.

Он је на састанку о питањима националне безбједности у Хабаровску рекао да су циљеви специјалне операције да се обезбиједи заштита људи од, како је навео, "геноцида украјинског неонацистичког режима" и демилитаризација и "денацификација" територије Украјине, односно њен неутралан статус, што је наведено у украјинском уставу, преноси РИА Новости.

Патрушев је поновио да је Русија морала да покрене специјалну војну операцију због тога што су ширење неонацизма у Украјини, биолошке лабораторије укључене у војно-биолошки програм САД на њеној територији, као и планови које су изнијеле власти у Кијеву за стварање нуклеарног оружја и придруживање НАТО-у стварали значајне пријетње за безбједност не само Русије, већ и цијелог свијета.

6.57 -Резниченко: Ракетни напад на Дњепропетровску област

Руске снаге извеле су јутрос ракетни напад на Дњепропетровску област, на југоистоку Украјине, саопштио је начелник регионалне администрације Валентин Резниченко.

Он је на Телеграму написао да је изнад Дњепра оборено шест пројектила, а да су фрагменти једне оборене ракете изазвали пожар, преноси Интерфакс Украјина.

Пожар је угашен, нема повријеђених.

У граду Покров уништено је неколико кућа, али нико није повријеђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана