Сукоб у Украјини: Русијa: Украјинска војска поставља тешко наоружање по школама

ГС/агенције
Foto: Tасс

МОСКВА, КИЈЕВ: Рат у Украјини ушао је у осамдесети дан.

22:26 - Русија: Украјинске  снаге нису оштетиле брод “Всеволод Бобров”

Русија је данас одбацила тврдњу Украјине да је модеран руски логистички брод у Црном мору оштећен.

Војне власти у области јужне Одесе саопштиле су у четвртак да су украјинске поморске снаге напале “Всеволод Бобров” и изазвале пожар на њему, пренио је Ројтерс.

Руско министарство одбране објавило је у онлајн посту фотографије за које је речено да су данас снимљене са брода у кримској црноморској луци Севастопољ.

21:25 - Гец: САД изгубиле рат од пастира  у Авганистану, а  сада жељне борбе против нације која има 6.000 нуклеарних бојевих глава

Да би се постигао циљ, САД су спремне да пошаљу милијарде долара Кијеву, пунећи џепове корумпираних званичника, као што смо то урадили у Авганистану.

САД су изгубиле рат од пастира који су махали пушкама у Авганистану, а сада су власти жељне борбе против нације која има 6.000 нуклеарних бојевих глава”, рекао је амерички конгресмен Мет Гец.

Гец је на тај начин реаговао на ријечи демократског конгресмена Масачусетса Сета Молтона, који је током интервјуа за Фокс њуз рекао да су САД  „у основи у рату” са Русијом.

„Ако смо у рату, као што каже конгресмен Молтон, зашто онда не бисмо гласали о одобрењу за употребу војне силе? Или ћемо само дјеловати у Украјини као што дјелујемо у Јемену и широм свијета — у заувјек необјављеним ратовима?” рекао је конгресмен.

21:55 - Зеленски: Ситуација у региону Донбаса и даље веома тешка

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је ситуација у региону Донбаса и даље веома тешка, и додао да руске снаге још увек покушавају да демонстрирају неку врсту побједе.

“Осамдесетог дана инвазије у пуном обиму ово изгледа посебно лудо, али они не заустављају своје напоре”, рекао је он у вечерашњем видео обраћању, пренио је Ројтерс.

Русија је 24. фебруара покренула, како Москва наводи, специјалну војну операцију у Украјини са циљем демилитаризације и денацификације те земље.

21:05 - Министарство одбране Русије: Украјинска војска поставља тешко наоружање по школама

Украјинска војска размјестила је тешко наоружање у школама у Доњецкој Народној републици, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.

Према ријечима Мизинцева, у школама број седам, 15 и 35 у Николајеву у Доњецкој Народној Републици, као и у школама број пет, шест и девет у Краматорску, украјински борци поставили су ватрене положаје, размјестили оклопну технику, артиљерију и вишецјевне ракетне лансере, док у подрумима присилно држе грађане из околних зграда.

Истовремено, када је ријеч о Луганској Народној Републици, на територији хемијске фабрике која се налази у близини стамбеног кварта, украјинске снаге размјестили су артиљерију и, такође, вишецјевне ракетне лансере.

„Они врло добро знају да кад пуцају из тог наоружања које је размјештено у таквим објектима, они провоцирају узвратну ватру, а то су страшни злочини јер у том случају жртве су цивили. Они то чине у циљу да потом оптуже руске снаге да гранатирају цивилну инфраструктуру”, упозорио је Мизинцев.
 

20:05 - Руска војска: Уништено још 28 упоришта украјинске војске, ракетни систем „Смерч” и шест дронова

Руска авијација уништила је током дана још 28 упоришта украјинске војске и 33 локације са људством, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков на вечерњем брифингу.

Како је рекао, руска војска је те нападе извела ракетама које су лансиране из авиона, а поред тога, уништена су и два складишта муниције у Петровском и Жовтњевом.

“Као резултат тих напада, уништено је 90 украјинских националиста и онеспособљено 18 јединица војне технике”, прецизирао је.

Истовремено, руске ПВО снаге обориле су шест украјинских дронова и једну ракету „Точка-У”, као и три пројектила из система „Смерч”.

Са друге стране, ракетне снаге руске војске уништиле су 28 артиљеријских батерија украјинске војске, као и један лансирни систем „Смерч”. Такође, уништено је и три бункера и 178 локација са људством и војном техником.

Конашенков је казао и да је укупно до сада уништено 165 украјинских авиона, 125 хеликоптера, 864 дронова, 304 вишецевних ракетних лансера, 3.067 тенкова, 1.514 артиљерија, као и 2.913 јединица специјалне моторизоване технике.

19:00 - Шеф Чеченске републике Рамзан Кадиров потврдио је да је фабрика барута „Зарја” у Рубежном ослобођена од украјинских националиста.

“Многи су говорили да је та фабрика други жАзовстаљж, да наши борци неће моћи лако да је освоје. Морамо признати, националисти и бандеровци, заједно са плаћеницима из Америке и Пољске, утрошили су много снаге и средстава како би ојачали одбрану. Међутим, ништа од тога им није помогло”, написао је Кадиров на Телеграму.

Он је оценио да је у нападу руских снага одбрана фабрике претрпела потпуни колапс.

“За украјинске власти број жртава код сопственог народа је само повод да добије још једну траншу помоћи од Запада. Ми смо то разумели од самог почетка војне операције, само украјински народ још кад би то схватио”, додао је Кадиров.

18:35 - Турска предлаже евакуацију из “Азовстаља”: Људе бисмо бродом превезли до Истанбула

Турска је предложила да се изврши евакуација рањених бораца скривених у челичани “Азовстаљ”, изјавио је Ибрахим Калин, портпарол предсједника Турске Реџепа Таџипа Ердогана.

Калин је рекао да је прије две недеље у Кијеву лично разговарао о том приједлогу са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и да он остаје на столу иако Москва није пристала на то.

18:14 – Руске трупе уништиле украјински понтонски мост и одбиле украјински десант

Руске трупе уништиле су украјински понтонски мост преко Сјеверског Доњеца и непријатељска оклопна возила која су покушавала да га пређу, објавило је руско Министарство одбране

На снимку, који је направљен из дрона, види се како артиљерија гранатира мост и оклопна возила БМП-3 украјинске војске.

Претходно је дрон, који је летио као извидница, уочио украјинске трупе које покушавају да пређу тај понтонски мост, након чега је руска војска нациљала ту локацију и отворила ватру.

Као резултат, понтонски мост је у потпуности уништен, док су поједина оклопна возила чак и конфискована.

17:44 – Ухапшен неонациста који је планирао терористички напад  у Сочију

Руска полиција ухапсила је неонацисту који је планирао да у Сочију 9. маја, на Дан побједе, изведе терористички напад у једном тржном центру у центру града, саопштила је прес служба Краснодарског окружног суда.

У питању је мушкарац који је рођен 1991. године који се тренутно налази у притвору.

Претходно је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила да је спријечила терористички напад који је требало да се догоди 9. маја у Сочију.

17:05 - Украјинске војне снаге кренуле су у контраофанзиву недалеко од града Изјума, где нападају кључну руску линију напада на источну Украјину, рекао је гувернер регије Харков.

Како преноси Ројтерс, руске снаге покушавају да се пробију јужно од Изјума, настојећи да заобиђу украјинске снаге које држе одбрану источне линије фронта, преноси Ројтерс.

“Правац Изјум и даље је најтежи дио. Наше оружане снаге су прешле у контраофанзиву. Непријатељ се повлачи на неким фронтовима као резултат дјеловања наших снага”, навео је гувернер регије Олех Синегубов ситуацију на друштвеним мрежама.

16:32  - Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да је формирана група од 600 добровољаца који ће учествовати у специјалној војној операцији у Украјини.

“На аеродрому Грозни, који носи име хероја Русије Ахмата-Хаџи Кадирова, се окупило више од 600 војника под пуном ратном опремом и великом жељом да очисте Доњецку и Луганску Народну Републику од бандита, као и цјелокупну Украјину. Међу њима нису само снаге Чеченске републике и њени становници, већ и добровољци из других региона Русије”, написао је Кадиров на Телеграму.

Он је додао да добровољце уједињује један циљ - „да брзо заврше са бандитима у Украјини и да терористи одговарају за своја дјела”.

16:01  - Амбасада Румуније у Кијеву поново је почела са радом, саопштио је румунски министар спољних послова Богдан Ауреску.

Власти Румуније су 12. фебруара евакуисале из Кијева дио службеника дипломатског представништва, а 26. фебруара су обуставили рад амбасаде у Украјини.

15:30 Лавров: Запад објавио “тотални хибридни рат” Русији

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров данас је изјавио да је Запад објавио “тотални хибридни рат” Русији и да је тешко предвидjети колико ће он трајати. Опширније на линку.

14:30 Министри спољних послова Г7 за оштрију изолацију Русије

Министари спољних послова земаља чланица Г7 обећали су данас да ће појачати економску и политичку изолацију Русије, наставити да снабдијевају Украјину оружјем и радити на ублажавању глобалне несташице хране као посљедице рата.

Послије састанка у замку старом 400 година у љетовалишту Вајзенхаус на Балтичком мору, високе дипломате из Велике Британије, Канаде, Њемачке, Француске, Италије, Јапана, Сједињених Држава и Европске уније такође су обећале да ће наставити да пружају војну и одбрамбену помоћ Украјини “колико год то буде било потребно”, преноси Ројтерс.

Такође је најављено да ће министри спољних послова разматрати проблем руских дезинформација које се пласирају с циљем да се Запад окриви за проблем са снабдијевањем храном широм свијета “наводно због економских санкција Москви”.

Кини је упућен апел да не помаже Москви нити оправдава руски рат, наводи се у заједничком саопштењу са самита у Вајзенхаусу.

Кључ за извршење већег притиска на Русију је забрана или постепено укидање куповине руске нафте од стране земаља чланица ЕУ.

Ова одлука се очекује слиједеће недјеље уколико буде постигнут споразум о том питању, чак и ако се таквој одлуци и даље буде противила Мађарска.

11:00 700.000 људи из Украјине дошло у Њемачку

- Више од 700.000 људи који су побјегли од рата у Украјини дошло је у Њемачку, објавио је данас њемачки лист “Велтам Зонтаг”, цитирајући министарство унутрашњих послова.

Од почетка рата у Украјини до 11. маја у Њемачкој је регистровано 727.205 људи у њемачком Централном регистру за странце (АЗР), међу којима има 93 одсто људи са украјинским држављанством, пренио је Ројтерс писање “Велта”.

Један дио је можда отишао у друге земље ЕУ или се вратио у Украјину, додаје се.

Око 40 одсто украјинских избјеглица су малољетници, а жене чине 81 одсто пунољетних избјеглица.

Број људи који је напустио Украјину је премашио шест милиона, што је највећа избјегличка криза од краја Другог свјетског рата, саопштила је у четвртак Агенција УН за избјеглице.

8:35 ДНР: Три жртве напада украјинских снага

Украјинске снаге су у посљедња 24 сата 59 пута пуцале на самопроглашену Доњецку народну републику (ДНР), саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Наводи се да је живот изгубило троје цивила, преноси РИА Новости.

08:30 Резников: Број војника треба повећати на милион

Украјински министар одбране Олексиј Резников каже да Украјина треба да обезбједи да број војника укључених у борбена дејства буде повећан до милион људи.

“Фокусирамо се на потребу да обезбједимо милион људи који ће се борити са непријатељем”, написао је Резников на Фејсбуку.

07:30 Кијев: Руси повлаче трупе из Харкова

Руске трупе се повлаче из Харкова, тврди Генералштаб Оружаних снага Украјине на својој Фејсбук страници.

“Највећа активност окупатора примећује се на Слобожанском и Доњецком правцу. Главни напори су усмјерени на обезбеђивање повлачења трупа из Харкова и одржавање заузетих положаја и праваца снабдијевања”, тврде из Кијева.

У посљедњем извештају америчког Института за проучавање рата, такође је наведено да је руска војска вјероватно одлучила да се потпуно повуче са позиција око Харкова суочена са украјинским нападима.

 07:00 Зеленски: Покушавамо да евакуишемо “Азовстаљ”

Предсједник Украјине Володимир Зеленски каже да Кијев не престаје да покушава да евакуише све људе из фабрике “Азовстаљ” у Маријупољу.

“Сада су у току веома тешки преговори о слиједећој етапи евакуације, извлачењу тешко рањених и љекара”, рекао је Зеленски у видео-обраћању, преноси Интерфакс Украјина.

Наводи да је ријеч о великом броју људи и да су у преговоре укључени сви у свијету који могу да буду утицајнији посредници.

Зеленски је истакао и да амбасаде 37 земаља настављају са радом у Кијеву, главном граду Украјине.

“Тридесет седам страних мисија је наставило са радом у Кијеву. Свима сам им захвалан”, рекао је украјински председник у видео-обраћању објављеном на Телеграм каналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана