Сукоб у Украјини: Путин не иде у УН

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 166. дан. Украјинске снаге поново су гађале Антоновски мост у Херсону који је под контролом руских снага, рекао је данас замјеник начелника привремене администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.Током ноћи гранатирана је Дњепропетровска област, а погођено је девет стамбених објеката, саопштио је начелник те области. Још два брода са житарицама испловила из украјинских лука у Црном мору, ка Италији и Турској.

ИНТЕРАКТИВНУ МАПУ СУКОБА У УКРАЈИНИ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЈЕ

20:00 САД ће Украјини упутити војну помоћ од милијарду долара

САД ће упутити Украјини помоћ вредну милијарду долара, што је највећи појединачни пакет америчке војне помоћи, а који садржи муницију за далекометно оружје и оклопна медицинска транспортна возила, изјавио је у понедjељак вршилац дужности портпарола Пентагона Тод Брисил.

Пакет помоћи укључује муницију за ХИМАРС, НАСАМС муницију за ракетни систем земља-ваздух и 50 оклопних медицинских транспортера М113, пренiо је Ројтерс.

САД су од руског напада на Украјину 24. фебруара тој земљи упутиле помоћ од око 8,8 милијарди долара.

17:10 Песков: Путин не иде у УН, неће се обратити ни видео линком

Руски предсједник Владимир Путин неће ићи на 77. засједање Генералне скупштине Уједињених нација у септембру и не планира да говори на сједници путем видео линка, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитри Песков за ТАС С.

"Не. Путовање и говор нису планирани", казао је Песков.

Генерална скупштина УН ће се одржати у Њујорку од 20. до 26. септембра.

На годишњу сједницу УН долазе предсједници, премијери и министри спољних послова.

Ове године, руску делегацију ће предовдити министар спољних послова Сергеј Лавров, додаје ТАС С.

16.50 -  Захарова: Европа је талац због гранатирања Запорожја

 Москва је оптужила данас Кијев за покушај претварања Европе "у таоца" гранатирањем нуклеране електране Запорожје на југу Украјине.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да жели да Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ посјети електрану, али да Кијев блокира потенцијалну посјету. Ријеч је о највећој атомској централи у Европи.

"Претварају цијелу Европу у таоца и нису против тога да све запале због својих нацистичких идола", рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је критиковала међународну заједницу јер не осуђује Украјину због напада.

"Лидери УН и ИАЕА поново се не усуђују да директно именују извор пријетње. Показују да су неспремни да покажу прстом на Кијев", навела је Захарова

16.00 -  Украјина званично затражила помоћ од ММФ-а

Украјина је званично затражила нови програм од Међународног монетарног фонда (ММФ) и нада се да ће добити одговарајућу помоћ у оквиру тог аранжмана, објавио је данас украјински премијер Денис Шмигал.

"Очекујемо да ћемо добити одговарајућу помоћ од ММФ-а већ у новембру-децембру ове године“, навео је он у саопштењу објављеном на веб сајту владе, преноси Ројтерс.


13.15 - Кремљ: Запад да оконча украјинско гранатирање Запорожја

Русија очекује да ће западне земље искористити утицај на украјинске власти како би окончале гранатирање нуклеарне електране у Запорожју, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Очекујемо да ће земље које имају апсолутни утицај на украјинско руководство, искористити свој утицај да осигурају да се такви напади више не дешавају", поручио је Песков, преноси агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, украјинско гранатирање нуклеарне електране у Запорожју изузетно је опасно, јер може да доведе до разорних посљедица по велике територије, као и по цијелу Европу.

Раније данас, начелник војно-цивилне администрације Запорошке области Јевгениј Балицки изјавио је да је нуклеарна електрана у Запорожју, гранатирана током викенда, наставила нормално да ради.

Кијев и Москва оптужују једни друге за гранатирање нуклеарне електране у Запорожју током викенда.




12.55 -  Брифинг Министарства одбране Русије:

- У Подручју Харкова погођена непривремена база батаљона 92. Механизоване бригаде и 11 батаљона 113 бригаде украјинске војске, убијено је око 150 војника и уништено 14 јединица оклопне;

- Руска авијација је бомбардовала положаје 105 и 106 батаљона 63. Механизоване бригаде украјинске војске, убијено је око 70 екстремиста и 14 јединица оклопне технике;

- Убијено је око 30 милитаната и уништено 5 јединица оклопне технике 18. батаљона 35. Бригаде поморске пешадије;

- У посљедња 24 часа уништено је пет командних центара, укључујући оперативно-тактичку групу украјинске војске "Соледар", као и складишта муниције;

- Током контрабатеријске борбе уништени су системи: "Ураган", "Акација", "химарс", "Мста-Б", "Гиацинт-Б".


12.45 -  Песков: Још нема услова за састанак Путина и Зеленског

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да још увијек не постоје неопходни предуслови за састанак руског предсједника Владимира Путина и украјинског Володимира Зеленског као и да се тренутно између Москве и Кијева не воде разговори. ОПШИРНИЈЕ

10.30 - Медведев: Русија ће тражити мир са Украјином под својим условима

Русија ће тражити мир са Украјином искључиво под сопственим условима, изјавио је данас замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев у интервјуу за агенцију ТАСС.

"Русија спроводи специјалну војну операцију у Украјини и настоји да успостави мир под својим условима, управо под нашим условима - то треба отворено рећи, а не под условима које наши бивши међународни партнери, који су жељни да виде руски војни пораз, покушавају да нам наметну", истакао је Медведев.

Према његовим ријечима, специјална војна операција је "тешка, али пажљиво промишљен" одговор на политику колективне западне русофобије.

Због тога ће, како је рекао, Русија употријебити сва средства која јој стоје на располагању да осигура своје интересе.

"Ми имамо своје националне интересе и обезбиједићемо их свим расположивим средствима", нагласио је Медведев.

Оцијенио је да амбиција НАТО да ојача своје позиције у близини граница Русије личи на развој карцинома и да је већ постала глобални проблем.

"Што се тиче НАТО, његова стална жеља да се шири у близини граница Русије, која се шири попут рака, претворила се у глобални проблем.

Сви здрави људи већ су постали болесни и уморни од тога", рекао је Медведев.


9.00 - Украјинци грантирали једини мост преко Дњепра у Херсону

 Украјинске снаге поново су гађале Антоновски мост у Херсону који је под контролом руских снага, рекао је данас замјеник начелника привремене администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Према његовим ријечима, оштећена је опрема која се користи за реконструкцију након претходног ракетирања, па је поновно отварање моста одложено, преноси Интерфакс.

Антоновски мост је једини преко Дњепра у Херсону и повезује тај град са лијевом обалом Дњепра, посебно са градом Аљошки.

Током лета мост више пута гранатиран, а Привремена управа Херсонске области саопштила је да је гранатирање изведено из америчких вишецевних ракетних система ХИМАРС.
 

8.04 - Испловила још два брода са украјинским житом из црноморских лука

Још два брода натоварена украјинским житом испловила су данас из црноморских лука, у складу са споразумом о деблокади украјинског поморског извоза,саопштило је турско министарство одбране.

Брод „Сакура“, који је кренуо из луке Јужни, носи 11.000 тона соје у Италију, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Друго пловило, „Аризона“, које је испловило из Черноморска, носи 48.458 тона кукуруза за Искендерун, у јужној Турској.
 

07:43 -Кијев: Девет стамбених објеката погођено у Дњепропетровској области

Предсједник Дњепропетровске обласне војне управе Валентин Резниченко саопштио је да је усљед ноћног гранатирања у Дњепропетровској области оштећено девет стамбених објеката - просторије пољопривредног предузећа, његов магацин, опрема и возила. Поред тога, у селу је оштећено девет кућа, навео је Резниченко.

- Руска војска је погодила два округа - Никопољски и Кривој Рог - прецизирао је Резниченко, преноси Униан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана