Сукоб у Украјини: Први теретни брод у луци Черноморск спреман за утовар

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 165. дан.
Foto: Танјуг/АП | Рат у Украјини ушао је у 165. дан.

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 165. дан. Украјински министар за инфраструктуру Олександр Кубраков, изјавио је да је други конвој бродова са украјинским пољопривредним производима испловио данас из украјинских црноморских лука, у оквиру споразума о деблокади украјинског прекоморског извоза. У украјинском гранатирању града Алчевска у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), погинуо је један цивил, а још 19 је рањено, саопштено је данас из Заједничког центра за Контролу и координацију прекида ватре. Украјинска војска је саопштила да је руско гранатирање забиљежено у десетинама градова дуж источне и јужне линије фронта

22:00 - Зеленски: Нема преговора ако Русија настави с референдумима

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да, ако Москва на територијама које су заузеле руске снаге у Украјини настави с референдумима о прикључивању Русији, неће бити могући преговори с Украјином или њеним међународним савезницима.

"Уколико окупатор настави путем лажних референдума, затвориће себи врата за било какву врсту разговора с Украјином и слободним свијетом, што ће руској страни свакако бити потребно у неком тренутку", рекао је Зеленски, преноси Ројтерс.

Руски и украјински званичници су одржали неколико рунди разговора након почетка руског напада на Украјину, али ниједан разговор није одржан од марта. Обје стране оптужују једна другу за прекид контакта.

 

17: 30 - Уништено складиште са муницијом НАТО

Руска војска уништила је складиште на југу Украјине у којем је било 45.000 тона муниције коју је доставио НАТО, саопштено је из Министарства одбране Руске Федерације.
"У области Вознесенк у региону Николајев уништено је складиште у којем је било 45.000 тона муниције коју је недавно украјинским снагама доставио НАТО", наводи се у саопштењу и напомиње да је уништено пет сличних складишта са муницијом.

У саопштењу се истиче да је руска војска извршила нападе на положаје 72. механизоване бригаде на Пољопривредном факултету у граду Артемовску у Доњецкој Народној Републици при чему је убијено 130 војника и осам транспортних и оклопних возила.

У саопштењу се додаје да је руска војска користила пројектиле ваздух-земља високе прецизности у нападу на батерију хаубица 95 десантне бригаде украјинских снага у селу Џержинск у Доњецкој Народној Републици.

У том удару убијено је до 70 украјинских војника и уништена су три самоходна топа "Гвоздика" и четири возила.

 

15.18 - Први теретни брод у луци Черноморск спреман за утовар

Први теретни брод од руског напада на Украјину стигао је у украјинску црноморску луку Черноморск и спреман је за утовар, саопштило је данас украјинско Министарство за инфраструктуру.

-Теретни брод ''ФУЛМАР С'' стигао је у луку Черноморск и спреман је за утовар - саопштило је Министарство на „Фејсбуку“, пренио је Ројтерс.

Украјински министар за инфраструктуру Олександр Кубраков, изјавио је раније данас да је други конвој бродова са украјинским пољопривредним производима испловио из украјинских црноморских лука, у оквиру споразума о деблокади украјинског прекоморског извоза.

Кубраков је твитовао да су четири теретна брода "Мустафа Неџати", "Стар Хелена", "Глори" и "Рива Винд", натоварена са скоро 170.000 тона житарица.

 14.55- Амнести се извинио због извјештаја о понашању украјинске војске

Амнести интернешнел се данас извинио због „неприлика и бијеса“ које је изазвао њихов извјештај у коме се оптужују украјинске трупе за угрожавање цивила.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски је оштро критиковао овај извјештај, а шеф Амнести интернешнела у Кијеву Оксана Покалчук је због њега поднијела оставку, преноси Ројтерс.

Организација за људска права у четвртак је објавила извјештај у којем се наводи да је присуство украјинских трупа у стамбеним областима повећало ризик за цивиле током руске инвазије.

13.53- Зеленски позвао на „снажнији одговор на руски нуклеарни терор“

Предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је данас на снажнији међународни одговор на, како је рекао, руски „нуклеарни терор“ након гранатирања нуклеарне електране Запорожје, највеће у Европи.

Током телефонског разговора са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, Зеленски је позвао на увођење санкција руској нуклеарној индустрији и нуклеарном гориву, написао је украјински лидер на „Твитеру“, пренио је Ројтерс.

13.24- Рогов: Угашени сви пожари у зони нуклеарке Запорожје

Сви пожари који су избили у зони нуклеарке Запорожје у Енергодару као посљедица гранатирања украјинских трупа, угашени су, изјавио је данас Владимир Рогов, члан савјета војно-цивилне администрације Запорошке области.

-Сви пожари су у потпуности угашени - рекао је Рогов за ТАСС.

12.51- Енергоатом:У руском гранатирању НЕ Запорожје рањен радник

Украјинска државна нуклеарна компанија Енергоатом саопштила је данас да је један радник рањен у синоћњем руском гранатирању нуклеарне електране (НЕ) Запорожје, највеће у Европи.

-Локација сувог складишта фабрике, гдје се на отвореном чувају 174 контејнера са истрошеним нуклеарним горивом, нашла се на удару руских ракета - саопштено је на каналу Телеграм из компаније Енергоатом, преноси Ројтерс.

10.33 - Један погинули и 19 рањених у украјинском гранатирању ЛНР

У украјинском гранатирању града Алчевска у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), погинуо је један цивил, а још 19 је рањено, саопштено је данас из Заједничког центра за Контролу и координацију прекида ватре.

-У украјинском гранатирању града Алчевска погинуо је један цивил, а рањено 19 особа, међу којима је петоро дјеце. Оштећено је 13 стамбених зграда, четири вртића и школа - навели су из Заједничког центра за Контролу и координацију прекида ватре на Телеграм каналу, преноси ТАСС.

9.51- Кубраков: Конвој четири брода са житом кренула из Украјине

Украјински министар за инфраструктуру Олександр Кубраков, изјавио је да је други конвој бродова са украјинским пољопривредним производима испловио данас из украјинских црноморских лука, у оквиру споразума о деблокади украјинског прекоморског извоза.

Кубраков је твитовао да су четири теретна брода „Мустафа Неџати“, „Стар Хелена“, „Глори“ и „Рива Винд“, натоварена са скоро 170.000 тона житарица, преноси Ројтерс.

Ова четири брода напустила су Украјину у складу са оквирним споразумом који су потписале Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације.

9.23 - Први товар украјинског жита касни у луку Триполи у Либану

Први брод за житарицама који је напустио украјинску луку у складу са споразумом постигнутим прошлог мјесеца у Турској, неће стићи у Либан данас, како је првобитно планирано, саопштила је украјинска амбасада у Либану.

Брод „Разони“ је прошлог понедјељка ујутру напустио луку у Одеси на Црном мору, носећи товар од 26.527 тона кукуруза, и требало је да пристане данас у лучком граду Триполију на сјеверу Либана, казали су украјински званичници и либанске лучке власти, преноси Ројтерс.

Украјинска амбасада у Либану саопштила је да брод „касни и не стиже данас“, без детаља о новом термину доласка или узроку кашњења, а званични подаци међународне службе за праћење кретања бродова показују да се брод јутрос налазио надомак обала Турске.

На товарном листу брода, у чију копију је имао увид извјештач Ројтерса, стоји да је очекивани датум доласка уторак, а у рубрици „одредиште терета“ је наведено „по наруџбини“, што у највећем броју случајева значи да се бродски терет може пренијети са једног власника на другог.

08:05 -Британска војна обавјештајна служба: Рат у Украјини улази у нову фазу

Украјинска војска је саопштила да је руско гранатирање забиљежено у десетинама градова дуж источне и јужне линије фронта. У извјештају се наводи да су руске снаге покушале да изврше нападе у шест различитих области у источном Доњецку.

-Рат у Украјини улази у нову фазу, при чему се већина борби пребацила на фронт од скоро 350 километара који се протеже југозападно од Запорожја до Херсона - саопштила је британска војна обавјештајна служба, пренио је Ројтерс.

6.36 - Зеленски: Амнести ћути о нуклеарном терору руске војске

Предсједник Украјине Володимир Зеленски замерио је Амнести интернешнелу, што, како каже, „ћути о нуклеарном терору руске војске“.

-Нажалост, имамо значајно погоршање ситуације око запорошке нуклеарне електране. Руски терористи су постали први у свијету који су искористили највећу европску нуклеарну електрану за терор. Скрећемо пажњу свијету на то и инсистираћемо на новим санкцијама Русији због стварања глобалне пријетње - навео је синоћ Зеленски, пренела је украјинска „Правда“.

Он је додао да, упркос чињеници да је руско гранатирање нуклеарне електране „један од најопаснијих злочина против Украјинаца и свих Европљана, из неког разлога нема извјештаја, нема чак ни поруке Амнести интернешнела о томе“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана