Сукоб у Украјини: Eксплозије у близини војне базе на Криму погинула једна особа

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Eксплозије у близини војне базе на Криму погинула једна особа

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 167. дан рата у Украјини. Руска војска напредује у подручју Доњецка. Борбе се воде и у шумама југозападно од Славјанска, као и сјеверно од Харкова. Зеленски позвао Запад да забрани улаз Русима на годину дана

18:00 Једна особа погинула у детонацијама на Криму

Једна особа је погинула усљед експлозија на аеродрому недалеко од Новофјодоровке на Криму, саопштио је данас шеф кримске администрације Сергеј Аксјонов.
"Нажалост, једна особа је преминула. Упућујем искрено саучешће породици. Биће пружена сва неопходна помоћ", рекао је Аксјонов.

Руско Министарство одбране саопштило је раније да је експлодирало неколико авионских бомби на писти аеродрома Саки.

Министарство је објавило да није било напада и да није оштећена војна опрема.

16:00 На простору аеродрома на Криму екплодирала авио муниција

Неколико експлозија догодиле се данас у близини Новофјодоровке на Криму, а Министарство одбране Русије саопштило је да је на територији аеродрома Саки експлодирала авио муниција, пренио је Интерфакс.

"Деветог августа, око 15.20 часова, на територији аеродрома Саки код насеља Новофјодоровка, експлодирало је више комада авио муниције. Од посљедица експлозија нико није повријеђен", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, предузимају се мјере за гашење пожара и утврђивање узрока експлозије.

Претходно је савјетник лидера Крима Олег Крјучков објавио на Телеграму да се догодило неколико експлозија у близини Новофјодоровке на Криму.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов објавио је на Телеграму да је отишао на мјесто догађаја, као и да се истражују околности експлозија.

У области Новофјодоровке налази се војна јединица и војни аеродром.

15:00 Најмање три цивила убијена у руском гранатирању за 24 сата тврди Кијев

Најмање три украјинска цивила су убијена, а 23 рањена у руском гранатирању за 24 сата, укључујући напад недалеко од нуклеарне електране Запорожје, саопштила је данас канцеларија украјинског председника Володимира Зеленског.

"Руси су испалили више од 120 ракета из вишецјевних ракетних бацача Град на Никопољ, град који се налази преко пута ријеке Дњепар од Запорошке нуклеарне електране", рекао је гувернер Дњепропетровске области Валентин Резниченко, пренио је АП.

Додао је да је оштећено неколико стамбених зграда и индустријских објеката.

Посљедњих дана Москва и Кијев међусобно се оптужују за гранатирање нуклеарне електране Запорожје, која се налази на територији која је под руском контролом.

12.30 -  Кремљ:Још неизвјестан састанак Путина и Зеленског на Г20

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас, поводом евентуалног састанка између руског предсједника Владимира Путина и украјинског лидера Володимира Зеленског на маргинама самита Г20, да то питање укључује превише непознаница.

"Де факто можемо да коментаришемо само тренутна дешавања", поручио је Песков, пренијела је агенција ТАСС.

Како је истакао портпарол Кремља, још увијек не постоје предуслови за такав састанак.

Претходно је савјетник Зеленског, Михаил Подољак изјавио да би украјински предсједник могао да присуствује самиту Групе 20 најразвијених економија у Индонезији, уколико тамо буде био присутан руски предсједник Путин.


10.50 - Медведев: Зеленски попут Хитлера хоће да кажњава цијели народ

Изјаве украјинског предсједника Володимира Зеленског о томе да цјелокупно руско становништво сматра одговорним за војну операцију у Украјини звуче као идеје Адолфа Хитлера, изјавио је данас замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

„Адолф Хитлер је био посљедња особа која је покушала да спроведе такве идеје против читавог народа. Има ли још питања о карактеру украјинских власти?“, написао је Медведев на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.

Зеленски је данас позвао западне земље да забране улазак свим Русима на годину дана како би спријечили Москву да анектира још украјинске територије.

Украјински предсједник је у интервјуу за Вашингтон пост оцијенио да су најважније санкције затварања граница јер "Руси одузимају туђу земљу“.

Додао је да "Руси треба да живе у свом свијету док не промијене своју филозофију".

Он сматра да та мјера треба да важи и за руске држављане који су напустили земљу у знак протеста против поступака власти у Москви.

По његовом мишљењу, одговорност за напад на Украјину сноси „цјелокупно становништво Русије“.


10.00 -  Кадиров: Преузели смо контролу над фабриком Кнауф у Соледару

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је данас да су проруске снаге преузеле контролу над територијом фабрике грађевинског материјала Кнауф у Соледару у Донкој области.

„Снаге савезничких снага у граду Соледар преузеле су контролу над територијом фабрике Кнауф“, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу, преноси Интерфакс.

Руске снаге ушле су у Соледар прије шест дана и од тада покушавају да заузму фабрику.


8.50 - Британија: Руске снаге без значајнијег напретка у Донбасу

Упркос континуираним артиљеријским нападима у Донбасу, Русија није обезбиједила борбену пјешадију у довољном броју да постигне значајније напредовање на истоку Украјине, саопштило је данас Министарство одбране Велике Британије.

Током последњих 30 дана, руски напад на град Бахмут био је њена најуспјешнија акција у Донбасу, али је Русија за то вријеме успјела да напредује само око 10 км, навело је на Твитеру британско министарство, преноси Ројтерс.

У другим секторима Донбаса, где је Русија покушавала да се пробије, њене снаге нису напредовале више од 3 км током периода од 30 дана, што је готово сигурно знатно мање од планираног, саопштили су британски обавјештајци.

У извјештају министарства се прецизира да је током викенда, уз нападе на украјинске положаје у Доњецкој области, Русија наставила да усмјерава напоре и на јачање одбране својих положаја на југу Украјине, наводи Ројтерс.


7.00 - Зеленски позвао Запад да забрани улаз Русима на годину дана

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је данас западне земље да забране улазак свим Русима на годину дана како би спријечили Русију да анектира још украјинске територије.

Зеленски је у интервјуу за Вашингтон пост оцијенио да су најважније санкције затварање граница јер "Руси одузимају туду земљу“.

Додао је да "Руси треба да живе у свом свијету док не промијене своју филозофију".

Он сматра да та мјера треба да важи и за руске држављане који су напустили земљу.

По његовом мишљењу, одговорност за напад на Украјину сноси „цјелокупно становништво Русије“.

Москва је најавила да ће у дијеловима у Херсонској и Запорошкој области на истоку и југу Украјине 11. септембра бити одржан референдум о прикључењу Русији, упоредо са регионалним изборима који су већ заказани.

Зеленски је у недјељу упозорио да, ако Москва настави спровођење референдумима о прикључивању Русији на територијама под својом контролом, преговори са Украјином или њеним међународним савезницима неће бити могући.

6.57 - Јевтушенко: Никопољ поново под ударом руских снага

Никопољ у Дњепропетровској области поново се нашао под ватром руских снага, саопштио је на Телеграм каналу Јевхен Јевтушенко, начелник Никопољског РВА.

Јевтушенко је додао да према прелиминарним информацијама нема жртава.


6.46- Мизинцев: Шест страних бродова испловило из украјинских лука

Турски танкер, два брода из Либерије и два брода и танкер под заставом Маршалских острва испловили су из украјинских лука у оквиру иницијативе о међусобном разумевању о безбједном извозу жита из украјинских лука, изјавио је у понедјељак начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

"Дана 7. августа 2022. године, у оквиру иницијативе о међусобном разумијевању о безбедном извозу жита из украјинских лука, брод "Рива виндс" (Маршалска острва, натоварен кукурузом) напустио је луку Одеса, танкер "Мустафа Неџати (Турска, натоварен сунцокретовим уљем), брод "Стар Хелен" (Маршалска острва, натоварен брашном) и брод "Глори" (Маршалска острва, натоварен кукурузом) испловили су из луке Черноморск. Дана 8. августа 2022. брод "Аризона" (Либерија, натоварен кукурузом) напустио је луку Черноморск и брод "Сакура" (Либерија, натоварен сојом) испловио је из луке Јужни", рекао је Мизинцев, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, Русија је стриктно посвећена својим обавезама по уговорима у циљу обезбјеђивања извоза житарица и минералних ђубрива из украјинских лука.

Мизинцев је казао да је 61 брод из 14 земаља и даље блокиран у лукама Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни.

"Ризици за пловидбу и ошстећења лучке инфраструктуре од лебдећих украјинских мина и даље су присутни за црноморске државе", нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана