Сукоб у Украјини: Украјинске снаге ракетама гађалe околину Херсона, има жртава

Г.С./Агенције
Foto: РСЕ

Рат у Украјини ушао је у осамдесети четврти дан.

22.35 -  Мизинцев: Украјинци користе болнице као борбене положаје

 Оружане снаге Украјине (ОСУ) користе медицинске установе да распореде своје борбене јединице, изјавио је данас начелник руског Центра за контролу националне одбране, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

"ОСУ су распоређене у регионалној болници у Подолску. У близини болнице распоредили су у великом броју оклопна возила и артиљеријска оруђа. Ватрени положаји су у зградама регионалног дјечјег санаторијума, са артиљеријским и ракетним системима распоређеним у непосредној близини. Медицинско особље и становници оближњих зграда држе се у заточеништву и користе се као живи штит", рекао је Мизинцев.

Према његовим ријечима, ови и други слични случајеви кршења међународног хуманитарног права остају непримјећени од стране међународне заједнице и "лицемјерних западних активиста за људска права и политичара који се труде да не примијете злочине украјинских националиста", упркос бројним апелима и упозорењима Русије.


21:17 - Поново ради амбасада САД у Кијеву

Амбасада САД у Кијеву почела је с радом готово три мјесеца након што су САД удаљиле своје дипломате и обуставиле рад амбасаде због руске војне операције у Украјини.

“Украјински народ је, уз нашу безбједоносну помоћ, одбранио своју домовину пред несавјесном инвазијом Русије, и као резултат тога, звјезде и пруге још једном се вијоре изнад амбасаде”, рекао је државни секретар Ентони Блинкен.

20:38 - Молдавија захтјева повлачење руских трупа из Придњестровља

Предсједница Молдавије Маја Санду, говорећи у Европском парламенту, захтјевала је да се руска војска повуче из Придњестровља .

Молдавска предсједница је истакла да тренутно не постоји непосредна пријетња да ће та земља бити увучена у рат у Украјини, преносе медији у Молдавији.

Санду је подсјетила да је Молдавија неутрална земља.

20:10 - Украјинска територијална одбрана минирала руски оклопни воз

Украјински борци дигли су у ваздух оклопни воз у којем су биле руске трупе у окупираном јужном граду Мелитопољу, саопштила је данас украјинска територијална одбрана (УТО).

Ројтерс није могао независно да провјери ову информацију, а министарство одбране Русије за сада није одговорило на захтјев за коментар.

Град Мелитопољ у региону Запорожја лежи у дијелу јужне Украјине који су заузеле руске снаге.

 

19:45 - Макрон ће оставити простор за дијалог са Русијом

Француски предсjедник Емануел Макрон оставиће простор за дијалог са Русијом, јер је то важно због прекида ватре у Украјини у дугорочној перспективи, рекла је представник француског Министарства спољних послова Ан-Клер Лежандр.

"Ни Француска, ни НАТО, ни ЕУ не желе рат с Русијом", рекла је она.

19:20 - Украјинске снаге су за 40 минута испалиле 30 ракета "Град" на Јасиновату и Јаковљевку

Украјинске снаге су за 40 минута испалиле 30 ракета "Град" на Јасиновату и Јаковљевку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

18:48 - Украјински екстремисти извели ракетни удар на мјесто Чернобајевка

Украјински екстремисти извели ракетни удар на мјесто Чернобајевка у близини Херсона, једна особа је погинула а једна рањена, саопштио је шеф локалне администрације.

18:45 – Аксјонов: Будућност Херсонске и Запорошке области је да буду заједно са Кримом у оквиру граница једне државе

Будућност Херсонске и Запорошке области је да буду заједно са Кримом у оквиру граница једне државе, истакао је лидер Крима Сергеј Аксјонов.

Он је раније изјавио да ће Крим бити економски партнер ових области.

"Знам једно – руски предсједник неће оставити људе на цједилу. Знам да ако људи буду угрожени, биће доњете све одлуке које се тичу безбједности. Штавише, наш предсједник је истакао да смо ми један народ. Због тога се према људима на ослобођеним територијама односимо као према Русима", додао је он.

18:13 - Руси објавили снимке лијечења Украјинаца из Азовстаља

Руско Министарство одбране данас је објавило видео записе украјинских бораца који су на болничком лијечењу након што су се предали у опкољеној жељезари Азовстаљ у Маријупољу.

На једном снимку приказана је група мушкараца како леже на креветима у болничкој соби, а двојица су накратко говорила пред камером, преноси Ројтерс.

Један од њих каже да је имао приступ храни и љекарима, док је други напоменуо да је био превијен и није имао примједби на лијечење.

18:13 - Небензја: Гутереш предлаже изузимање од уведених ограничења на извоз ђубрива из Русије

Како је изјавио специјални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја, генерални секретар УН Антонио Гутереш предлаже да се направе изузеци од уведених ограничења на извоз ђубрива из Русије.

"Он предлаже да се уведу изузеци од свих ограничења на извоз наших ђубрива, како би били доступни свијету", истакао је Небензја.

Руски званичник је такође нагласио да је Гутереш разговарао са првим потпредсједником руске Владе Андрејем Белоусовим о извозу руских калијумових ђубрива на свјетско тржиште, али да није било говора о размјени за извоз украјинског жита.

17:14 - Вице-премијер Русије: Ослобођене територије у Украјини прелазе на обрачун у рубљама

Вице-премијер Русије Марат Хуснулин изјавио је да ће ослобођене територије у Украјини прелазити на обрачун у рубљама и да ће грађанима плате и пензије бити исплаћиване у рубљама.

Хуснулин, који се налази у посети Мелитопољу, рекао је и да ће Русија учествовати у обнови тих области.

16:52 -  Предсједник Украјине Владимир Зеленски предложио је да се ратно стање у земљи, које истиче 25. маја, продужи за 90 дана.

16:11 - Финска: Русија би ове недеље могла да прекине испоруку гаса

Русија би могла да прекине испоруке гаса Финској ове недеље и због захтјева Москве да се гас плаћа у рубљама и због жеље Хелсинскија да приступи НАТО-у, саопштио је данас фински државни снабдјевач гасом Гасум.

У саопштењу Гасум наводи да није добио никакву информацију у вези са прекидом испоруке гаса од руског Гаспром експорта или од руске фирме која обавља пренос гаса, али да су у току припреме за случај да Москва искључи гас у петак касно или у суботу, преноси Ројтерс.

"Гасум ће наставити да се припрема за кризну ситуацију заједно са својим купцима и националним властима одговорним за хитно снабдевање", наводи се у саопштењу

15:18 - Украјинска војска размјешта своја складишта муниције у цивилним објектима

Украјинска војска размјешта своја складишта муниције у цивилним објектима, а противваздушну одбрану су поставили у филмском студију у Одеси, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

15:16 - Старовојт: Поново гранатирано село Алексејевка

Губернатор Курске области у Русији Роман Старовојт рекао је да је из Украјине поново гранатирано село Алексејевка. 

Страдалих и материјалне штете нема.

15:14 - Русија протјерује 27 шпанских дипломата

Москва је прогласила 27 шпанских дипломата непожељним особама, као одговор на раније протјеривање руских дипломата из Шпаније, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се наводи да је шпански амбасадор у Москви Маркос Гомез Мартинез позван у Министарство и да му је уложен оштар протест у вези са провокативним проглашавањем 27 чланова руске дипломатске мисије непожељним особама.

"Наглашено је да ће тај непријатељски потез имати негативан утицај на руско-шпанске односе. Као одговор, 27 запослених у Амбасади Шпаније у Москви и шпанском Конзулату у Санкт Петербургу проглашено је непожељним особама", истиче се у саопштењу руског Министарства.

Ердоган поручује Финској и Шведској: Ви нама терористе, ми вама подршку за НАТО

15:01 - Ердоган: Турска неће подржати улазак Шведске и Финске у НАТО

Турска неће подржати улазак Шведске и Финске у НАТО, изјавио је предсjедник Турске Реџеп Тајип Ердоган и додао да је разлог таквог става што нису предале, на захтјев Анкаре, осумњичене за тероризам.

"Тражили смо да нам испоруче 30 терориста и нису то урадили. Не дајете терористе, а очекујете од нас подршку по питању чланства у НАТО. НАТО је безбједносна организација, тако да нећемо рећи ‘да’ организацији која је лишена безбједности", рекао је Ердоган на засједању владајуће Партије правде и развоја.

Предсједник Турске је још једном позвао представнике Шведске и Финске да не губе вријеме на посјету Анкари како би је убиједиле да подржи њихово чланство у НАТО.

14:51 - Москва протјерује 24 италијанских дипломата

Русија ће протјерати 24 италијанских дипломата, као одговор на ранији сличан поступак Рима у вези са руским дипломатама, рекла је за Тасс портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Потез Русије услиједио је након што је Италија протјерала 30 руских дипломата у априлу "на темељу државне безбједности".

Премијер Италије Марио Драги рекао је да је потез Москве "непријатељски", али да је то одговор на ранији поступак Рима и да би двије земље требале да одрже дипломатске везе.


 

14:36 – Гладков: Гранатирано руско погранично село Солохи

Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков саопштио је да је с територије Украјине гранатирано руско погранично село Солохи. Један човек је повређен и начињена је материјална штета.

14:08 – Пушилин: Челичана "Азовстаљ" ће бити порушена

Металуршки комбинат "Иљича" ће бити обновљен, док ће челичана "Азовстаљ" бити порушена, саопштио је лидер ДНР Денис.

На мјесто челичане може бити изграђен парк или технопарк.

Он је саопштио да ће судбину украјинских милитаната из батаљона "Азов" који се данас предају руској војсци одлучивати суд.

 

13:30 - Песков: Украјина није вољна да настави преговоре

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да нема помака у преговорима с Украјином и да Кијев не показује никакву вољу да их настави.

"Преговори не напредују и примjећујемо потпуни недостатак воље украјинских преговарача да се тај процес настави", рекао је Песков, како је пренио Ројтерс.

Руска агенција Интерфакс цитирала је у уторак замјеника шефа дипломатије Русије Андреја Руденка, који је рекао да се Украјина "практично повукла из процеса преговора" и да разговори нису ни у каквој форми.

13:00 - Москва протјерује 34 француске дипломате

Руско Министарство спољних послова саопштило је да протјерује 34 француске дипломате, као одговор на ранији сличан поступак Француске.
Француска је у априлу протјерала 35 Руса са дипломатским статусом, у оквиру ширег таласа протјеривања више од 300 руских држављана који су послати у Русију из европских пријестоница, подсјећа Ројтерс.

Министарство спољних послова Француске је касније тог мјесеца прогласило шест руских дипломата "непожељним особама", тврдећи да је ријеч о агентима.

Руске дипломате протјеране су након што је истрагом француских обавјештајних служби, наводно, утврђено да су радиле против националних интереса Француске.
 

11:30 - Пушилин: О судбини УКР војника из Азовставља одлучиће суд

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је данас да ће суд одлучити о судбини украјинских војника који су се предали у челичани "Азовстаљ" у Маријупољу, јављају локални руски медији.

Руско Министарство одбране саопштило је раније данас да се укупно 959 украјинских војника, укључујући 80 рањених, предало из бункера и тунела испод челичане "Азовстаљ".

10:00 - Предала се још 694 украјинска војника из "Азовстаља"

Министарство одбране Русије саопштило је да су се у посљедња 24 часа предала још 694 украјинска војника који су се налазили у жељезари "Азовстаљ" у Мариупољу, јавила је руска новинска агенција РИА.

У извјештају агенције наводи се да су из Министарства рекли да се од понедјељка, 16. маја, предало 959 милитаната из "Азовстаља", од којих је 80 рањено, пренио је Ројтерс.

Проруске војне формације саопштиле су јуче да се 16. маја предало 256 украјинских војника, те да је међу њима 51 рањеник.  

09:32 Украјинска војска: Ракете на Одеску област

По Одеској области изведен је још један ракетни напад из правца Црног мора, саопштила је украјинска војска.

Мета напада је била војна инфраструктура.

Према прелиминарним информацијама, нема значајније штете и жртава, преноси Униан.

09:24Министарка Фрезер тражи искључење Шредера из СПД 

Министарка унутрашњих послова Њемачке Ненси Фрезер затражила је искључење бившег њемачког канцелара Герхера Шредера из Социјалдемократске партије (СПД).

Фрезер је, за недјељник "Велт", упитана да ли би Шредер и поред блиског контакта са руским предсједником Владимиром Путином, требало да остане члан СПД, одговорила јасно да би га требало „искључити".

Шредер је изложен оштрим критикама у Њемачкој јер се није дистанцирао од Путина због рата у Украјини.

У СПД већ су покренути поступци за разматрање његовог чланства.

Од врха странке до сада није било захтјева за његово искључење.

09:05 Британска министарка: Разматрамо како да користимо руску имовину за обнову Украјине

Велика Британија и друге чланице Г7 разматрају како руска имовина може да се искористи за финансирање обнове Украјине, изјавила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

"Потребан нам је нови Маршалов план за обнову Украјине и управо смо о томе разговарали на састанку Г7. Разматрамо шта можемо да урадимо да искористимо руску имовину као помоћ да то платимо", навела је Трас.

07:13 - Униан: Ракетни напад на Дњепар

Руска војска је извела ракетни удар на Дњепар, при чему је једна жена повријеђена, саопштио је предсједник Дњепропетровске регионалне војне управе Вадим Резниченко.

"Тешка ноћ и немирно јутро. Непријатељски напад на Дњепар. Наша противваздушна одбрана је оборила једну ракету. Крхотине су пале на приватно двориште. Двије куће су оштећене", рекао је Резиченко.

07:01 Аустралија увела санкције против осам руских новинара

Влада Аустралије увела је санкције против осам руских новинара, бројних владиних званичника и правних лица, саопштило је Министарство спољних послова и трговине (ДФАТ).

На листи се налазе генерални директор "Росија севодња" Дмитриј Кисељев, генерални директор "Раша Тудеј" Алексеј Николов, новинар Сергеј Брилев, генерални директор "Гаспром Медиа Холдинга" Александар Жаров, ТВ водитељ Михаил Леонтјев и војни дописници Јевгениј Подубни, Александар Коц и Дмитриј Стешин, јавља агенција ТАС, преноси Тањуг.

Осим тога, Аустралија је ставила на црну листу директора Музеја побједе Александра Школника, вршиоца дужности министра за ванредне ситуације Александра Чупријана, првог замјеника директора руске службе безбједности (ФСБ) Сергеја Корољова и првог замјеника начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Николаја Богдановског.

Компаније које су погођене санкцијама су руска приватна војна компанија "Вагнер" и два бјелоруска предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана