Сукоб у Украјини: Пушилин: У току активна фаза ослобађања града Црвени Лиман

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА/КИЈЕВ- Тачно је деведесет дана од почетка сукоба у Украјини. Најтеже борбе воде се у источном дијелу Донбаса. Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је састанак са руским предсједником Владимиром Путином могућ само ако на дневном реду буде питање окончања рата.

21:07 - Пушилин: Трибунал за суђење екстремистима из „Азовстаља" би требало да буде транспарентан

Важно је да међународни трибунал за суђење екстремиста из „Азовстаља" буде максимално транспарентан и доступан јавности, изјавио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

"Наш основни задатак је да трибунал буде максимално доступан јавности и максимално јасан. Веома је важно да велики број људи зна о злочинима неонациста, који су недопустиви", рекао је Пушилин

20:03 - Песков: Бондаров није с нама, он је против Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је јучерашњу оставку Бориса Бондарева, савјетника у сталној мисији Русије при УН у Женеви, на коју се одлучио због неслагања са руском специјалном војном операцијом у Украјини оцијенивши да је бивши руски дипломата "против Русије".

"Он није са нама, он је против нас. Критичан је према руском политичком руководству које подржава практично читаво становништво наше земље. Сходно томе, овај господин је иступио против наше земље", рекао је Песков, преноси ТАС С.

Портпарол председника Руске Федерације је рекао да Кремљ није проучио отворено писмо дипломате у којем објашњава разлоге за своју одлуку.

19:23 - ЛНР: Припадник ОЕБС-а прикупљао податке о јединицама Народне милиције ЛНР

Припадник Специјалне мониторинг мисије ОЕБС у Луганску прикупљао је податке о јединицама Народне милиције ЛНР за америчке специјалне службе, саопштило је Министарство државне безбједности ЛНР.

Против њега је подигнута оптужни за издају државе.

18:34 - Пушилин: у току активна фаза ослобађања града Црвени Лиман

Лидер ДНР Денис Пушилин рекао је да је у току активна фаза ослобађања града Црвени Лиман на сјеверу Републике.

Јединице војске Русије и Народне милиције ДНР већ су ушли у сам град.

Послије тога слиједи ослобађање Свјатогорска и Славјанска, рекао је он у емисији „Соловјов лајв".

Према његовим ријечима, најмање 28 насеља на сјеверу ДНР може се сматрати ослобођеним.

18:01 - Русија спрема нови закон

Русија се спрема да укине старосну границу за ступање у војну службу, према дневном реду Думе, доњег дома руског парламента, у јеку офанзиве на Украјину.

"Циљ приједлога закона је укидање старосне границе за грађане радног узраста (...) током које могу да закључе први уговор о служењу војног рока", наводи се у образложењу Предлога закона.

У њему се наводи да први уговор са војском тренутно могу закључити само грађани од 18 до 40 година. За странце је та граница између 18 и 30 година.

17:10 - Завршено разминирање луке у Маријупољу

Завршено је разминирање територије луке у Маријупољу, саопштило је Министарство одбране Русије.

Такође, од мина је очишћен и један део обале Азовског мора у близини луке.

17:00 - Ухапшени украјински војници који су одбили извршење задатка у Северодоњецку

Украјински војници из 115. бригаде, који су одбили да изврше борбени задатак у Северодоњецку и снимили видео о лошим условима, ухапшени су и послати у украјински истражни затвор због „дезертирања", пишу украјински медији.

Припадници ухапшене бригаде су снимили видео у коме су критиковали Зеленског и начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Залужног због тога што су бачени у прве редове, практично ненаоружани.

16:25 - Русија забранила улазак у земљу за 154 британска посланика

Русија је увела санкције за 154 члана британског Дома лордова, горњег дома парламента, и забранила им улазак у земљу, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Како је објаснило у саопштењу, овај потез је одговор на одлуку британске владе да стави на црну листу скоро све чланове руског Савјета федерације, горњег дома Федералне скупштине Руске Федерације, преноси Тасс.

"Санкције на личном нивоу уведене су на основу принципа реципроцитета за 154 члана британског парламента Дома лордова. Рад на проширењу руске црне листе ће се наставити"; поручило је руско министарство.

15:43 - Руска војска ослободила Лиман

Према непотврђеним информацијама, руска војска је ослободила Лиман.

Јуче је било саопштено да је војска ушла у град.

Руска војска ослобдила Лиман

 

15:23 - Град Москва директно учествује у обнови Доњецка и Луганска

Град Москва ће директно учествовати у обнови инфраструктуре Доњецка и Луганска, саопштио је агенцији РБК неименовани извор из администрације руске пријестонице.

Средства ће бити усмјерена из московског буџета, али није наведено о којој суми се ради.

14.50 -  Столтенберг: НАТО неће слати трупе у Украјину

НАТО неће бити део конфликта у Украјини и неће тамо слати трупе јер жели да избјегне рат са Русијом, изјавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је на Свјетском економском форуму у Давосу подсјетио да је од избијања рата НАТО "значајно појачао подршку Украјини како би задржала право на самоодбрану", преноси Тасс.

"Главна одговорност НАТО-а је да штити све савезнике и спријечи да овај рат ескалира. Не желимо да изазивамо конфликт, већ да га спријечимо и да сачувамо мир", истакао је Столтенберг.

Казао је да су од 2014. године земље чланице НАТО већ потрошиле десетине милијарди долара на обуку и опремање украјинске војске.

Додао је да су земље чланице Алијансе те године почеле да снаже сопствену безбједност и да је тренутно под командом НАТО 40.000 војника у близини граница са Русијом, у "значајна ваздушна и морнаричка средства, као и да их је још 100.000 у високој приправности.

Столтенберг је рекао да НАТО све те припреме сматра "мјерама одвраћања" с циљем да се отклони било каква могућност неспоразума или лоше процјене у Москви.


13.30 - Руска војска не планира да улази у Авдејевку, већ ће је блокирати, саопштио је портпарол народне милиције ДНР Едуард Басурин.


13.05 - Погођена жељезничка станица Сињељниково-1 

Експлозија у Дњепропетровској области. Погођена је жељезничка станица "Сињељниково-1".

Поред тога, руским ракетама погођена је и жељезничка трафостаница "Мерефа" у Харковској области, преноси Спутњик.


12.45 -  Шојгу: Свјесно успоравамо операцију ради евакуације цивила

Офанзива руске војске на Украјину свесно се успорава како би била омогућена евакуација цивила, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"Како би становници напустили опкољена насеља, проглашавају се режими тишине и отварају хуманитарни коридори. Наравно, то успорава темпо офанзиве, али то се ради свесно како би биле избегнуте цивилне жртве", рекао је Шојгу на састанку Савјета министара одбране ОДКБ-а, преноси РИА Новости.

Истакао је да ће Русија наставити специјалну војну операцију у Украјини док сви задаци не буду испуњени, упркос великој помоћи Запада Кијеву и санкцијама којима је изложена.

12.30 - Погинуло  неколико радника фабрике Азот у Северодоњецку

Оружане снаге Украјине пуцале су из артиљерије на фабрику Азот у Северодоњецку, неколико радника је погинуло, преноси Луганскиинформцентр.

12.00 -  Фон дер Лајен: Украјина мора да добије рат

 Предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да Кијев мора да добије рат против Москве, да направи од руског напада на Украјину стратешки неуспех руског предсjедника Владимира Путина.

На Свjетском економском форуму у швајцарском Давосу окупља се више од 2.000 политичких и бизнис лидера, као и бројних експерата, а Фон дер Лајен је истакла да "московски правилник као да долази из другог виjека", пренио је Ројтерс.

"Русија третира милионе људи, не као људска бића, већ као безличну популацију коју треба премештати или контролисати као бафер зону између војних снага, покушавајући да тенковима згази аспирације цијеле нације", сматра предсједница Европске комисије.

Она је нагласила да Украјина мора да добије рат и да се покаже да је Путинова агресија била "стретешка грешка".

Фон дер Лајен је истакла да Русија користи храну као оружје са глобалним последицама, понашајући се на исти начин као и у енергетском сектору.

"Глобална сарадња је противотров за руске уцјене. У руско-окупираној Украјини, војска Кремља конфискује житарице и машинерију, а руски бродови у Црном мору блокирају украјинске бродове пуне пшенице и уљарице", навела је Фон дер Лајен.




10.55 - ДНР и ЛНР успоставиле контролу над 217 насеља

Снаге Доњецке и Луганске Народне Републике су уз ватрену подршку руске војске ослободиле и успоставиле пуну контролу над 217 насеља на територији ДНР, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР, преноси Спутњик.

9.47 - Конашенков:  Борбени авиони Руске Федерације оборили су украјински авион МиГ-29 код Краматорска

Портпатол руског Министарства одбране Игор Конашенков је одржао јутарњи брифинг. :

-Руска авијација уништила је велико складиште украјинске војске у Донбасу гранатама за америчке хаубице М-777.

– Борбени авиони Руске Федерације оборили су украјински авион МиГ-29 код Краматорска.

– Оружане снаге Русије уништиле су високопрецизним ракетама дивизију 14. механизоване бригаде.

 - Руски ПВО системи оборили су 5 украјинских дронова и четири МЛРС гранате Смерч.

– Авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је зенитно-ракетни систем Бук-М1 у рејону у ДНР, за дан је погинуло више од 210 украјинских националиста.

– Оружане снаге РФ су од почетка специјалне операције уништиле 995 беспилотних летјелица и 3.243 оклопна возила Оружаних снага Украјине.


9.40 - Украјинска војска се повукла из Светлодарска

 Украјинске снаге су се без борбе повукле из Светлодарска у правцу Бахмута, преноси Спутњик.

9.15 - Известија: Жестоке борбе у Авдејевци

 
Како јавља дописник "Известија" Валентин Трушњин, у току су жестоке борбе у Авдејевци. Активна је артиљерија, вишецјевни бацачи ракета…

7.47 - Хабек: ЕУ за неколико дана договара ембарго на руску нафту

Европска унија ће вероватно договорити ембарго на увоз руске нафте "у року од неколико дана", изјавио је њемачки министар економије Роберт Хабек.

Хабек је синоћ, у изјави за њемачку телевизију Цет-Де-Еф, међутим упозорио да ембарго неће аутоматски ослабити Кремљ, јер му растуће цијене омогућавају да оствари већи приход од продаје мање количине нафте, пренио је Ројтерс.

Стога је једна од могућности била да се више не плаћа било која цијена нафте, већ да се договори о горњим границама, рекао је он.


7.40 -  Херсонска област жели да буде дио Русије, тражиће војну базу

Херсонска област не планира да буде посебна независна република, циљ је да постане руски регион, изјавио је замјеник начелника регионалне војно-цивилне администрације Кирил Стремоусов.

„Не планирамо да будемо посебна независна република. Наш главни задатак је да будемо субјект у оквиру Руске Федерације“, рекао је за РИА Новости Стремоусов.

Навео је да Херсонска област, налази на југу Украјине, неће журити са референдумом о самоопредјељењу.

"С обзиром да резултате референдума ионако неће признати западне земље, одржати га сада је губљење времена. Зато нисмо ни размишљали о одржавању референдума", навео је Стремоусов.

Према његовим ријечима, до краја године треба да буде завршен процес преласка на стандарде руског законодавства, па тек онда може да се одлучује о референдуму и будућем статусу области.

Стремоусов је истакао да ће власти Херсонске области затражити да у региону буде постављена руска војна база, која треба да буде гаранција безбједности.

Навео је и да ће руски језик, уз украјински, добити статус државног.

Херсонска област се налази на југу Украјине, а средином марта руске снаге преузеле су контролу над тим регионом.


7.21 -  Зеленски: Спремни смо одмах на размjену заробљеника

 Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је Кијев спреман на размену затвореника са Русијом "већ сутра" и позвао његове савезнике да додатно притисну Москву.

"Размjена људи, је хуманитарно питање, али и политичка одлука која зависи од подршке бројних земаља", казао је Зеленски синоћ путем видео линка присутнима на Свjетском економском форуму у Давосу, пренио је Ројтерс.


7.10 - Лавров: Западни политичари не знају шта је Русија

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра да западни политичари, који изјављују да је потребно поразити Русију „на бојном пољу“, вjероватно нису добро учили у школи и не познају је.

„Кажу да Русија мора да ''претрпи пораз'', да морају да ''побijеде Русију'', да је натjерају да ''изгуби на бојном пољу''. Вjероватно нису добро учили у школи", рекао је Лавров, преноси РИА Новости.

Према његовој оцjени, ти западни политичари извлаче погрешне закључке из свог схватања прошлости.

Руски министар је изразио увjерење да ће Запад на крају морати да призна „реалност која се ствара“ на земљи.

„Биће принуђен да призна да је немогуће стално некажњено угрожавати виталне интересе Русије, Руса, гдjе год да живе", истакао је Лавров.


7.00 - У гранатирању ЛНР повријеђен један цивил

 
Оружане снаге Украјине су током протеклог дана једном пуцале на територију ЛНР, а у посљедицама гранатирања један цивил је повређен, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

6.45 - Зеленски тражи још оружја - Европа каже да су њене залихе исцрпљене

Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручује да је састанак са руским предсједником Владимиром Путином могућ само ако је тема окончање рата. Тражи максималне санкције Москви и оружје које треба Украјини. Европа каже да су њене залихе оружја исцрпљене послије испорука Кијеву.

6.30 - Борбе на истоку Донбаса

На истоку Украјине највеће борбе су у региону Доњецка, гдје украјинска војска појачава гранатирање руских положаја. Руске снаге опкољавају украјинске трупе у Северодоњецку.

Са руске подморнице, у Црном мору, лансирала је четири крстареће ракете "Калибар". У луци Маријупољ, у току је деминирање индустријске зоне "Азовстаљ", а украјинским борцима из челичане - судиће власти самопроглашеног Доњецка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана