Сукоб у Украјини: Нуклеарка Запорожје поново гранатирана

ГС/Агенције
У току је 171. дан рата у Украјини
Foto: Танјуг/АП | У току је 171. дан рата у Украјини

MOСКВА/КИЈЕВ- У току је 171. дан рата у Украјини. Градоначелник Харкова објавио је да је град гранатиран током ноћи. Москва упозорила САД да би прешли тачку без повратка ако прогласе Русију спонзором тероризма. Украјински предсједник Володимир Зеленски поново је апеловао на земље чланице Европске уније да ускрате визе држављанима Русије.

21.00 Експлозија у близини фабрике авиона

У близини фабрике авиона "Сокол" у Новој Каховки, у области Херсон, данас је пријављена јака експлозија, а на лице мјеста су упућене екипе Хитне помоћи, саопштила је данас војно-цивилна окружна управа.
"Експлозија је пријављена у центру микроокруга погона авио-комбината жСоколж гдје има цивила. То је најгушће насељено подручје града", рекао је представник управе, преноси ТАСС.

За сада нема извјештаја о погинулима или повређенима.

Раније данас замјеник директора хидроелектране Каховка Арсениј Зеленски упозорио је да украјинска гранатирања бране ове хидроелектране могу да изазову нуклеарну катастрофу у Нуклеарној електрани Запорожје.

"Ако буде проблема са браном хидроелектране Каховка, биће великих проблема и у нуклеарки Запорожје и могућа је нуклеарна катастрофа", рекао је Зеленски на конференцији за новинаре.

19.00 Украјина добила самоходне хаубице из Словачке

Словачке самоходне хаубице Зузана 2 стигле су у Украјину, потврдио је данас на Телеграм каналу шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак.

"Словачке самоходне хаубице Зузана 2 су стигле у Украјину. Ријеч је о хаубицама калибра 155 мм за артиљеријска дејства домета до 40 километара", рекао је Јермак, преноси Укринформ.

Како је саопштено почетком јуна, министар одбране Словачке Јарослав Над изјавио је да је Братислава потписала са украјинском страном уговор о испоруци осам самоходних хаубица Зузана 2.

18.00 Украјинска војна команда: У селу Писки настављене жестоке борбе

Украјинска војна команда саопштила је данас да су у селу Писки у Доњецком региону настављене жестоке борбе.

Према наводима украјинског Генералштаба на Фејсбуку, руске снаге покушавају да пробију одбрану украјинских трупа у правцима Олександропоља, Краснохоривке, Авдијевке, Маријенке и Писког, пренео је Ројтерс.

"Жестоке борбе се настављају", додаје се у саопштењу.

Раније данас Интерфакс је, цитирајући руско Министарство одбране, јавио да су руске снаге преузеле потпуну контролу над селом Писки.

16.00 Нуклеарка Запорожје поново гранатирана

МОСКВА - Украјинске снаге поново гађају Енергодар и нуклеарну електрану Запорожје, саопштиле су власти Запорошке области.
Према ријечима очевидаца, у граду се опет чују експлозије.

Руске снаге су у потпуности ослободиле стратешки важно насеље Пески у Доњецкој Народној Републици /ДНР/, саопштено је из руског Министарства одбране.

Ријеч је о веома важној стратешкој тачки у предграђу главног града ДНР која је још 2015. године претворена у моћно утврђење украјинске војске, одакле артиљерија гађа стамбене четврти Доњецка.

Што се тиче људства, руско Министарство наводи да је за протекла 24 часа као резултат напада на 66. механизовану бригаду ликвидирано више од 100 украјинских националиста у близини мјеста Стари Терни, а уништено је и 10 јединица војне технике.

Истовремено, руска авијација прецизним ударима ликвидирала је 170 националиста 10. ударне бригаде у близини мјеста Перејездно и уништила 12 јединица војне технике, преноси “Спутњик”.

Украјинске снаге претрпјеле су губитке и у Харковској области када је нападима ракетних снага руске војске убијено 70 украјинских војника, док је око 300 рањено.

10.42 - Британија:Два моста за снабдијевање руских снага ван употребе

Два главна моста која омогућавају приступ џепу руске окупиране територије на западној обали Дњепра, у Херсонској области, сада су вјероватно ван употребе за потребе значајнијег војног снабдијевања, саопштила је данас британска војна обавјештајна служба.

-Чак и ако Русија успије да изврши значајне поправке на мостовима, они ће остати кључна слабост. Снабдијевање неколико хиљада руских војника на западној обали готово сигурно зависи од само два прелаза са понтонским трајектим -  саопштило је Министарство одбране Велике Британије на Твитеру, преноси Ројтерс.

Каже се и да, с обзиром да је њихов ланац снабдијевања ограничен, величина укупних залиха које је Русија успјела да успостави на западној обали може бити кључни фактор у издржљивости њених снага, преноси британска агенција.
 

10.06-Испловила још два брода из украјинске луке

Још два брода са кукурузом и сјеменкама сунцокрета напустила су данас украјинске луке у Црном мору, саопштено је данас из турског Министарства одбране.

Брод „Фулмар“ који плови под заставом Барбадоса напустио је луку Чорноморск са 12.000 тона кукуруза и плови ка турској провинцији Искендерун.

Брод „Тое“ под заставом Маршалских острва напустио је луку Чорноморск са 3.000 тона сјеменки сунцокрета и иде ка турској луци Текирдак.

У саопштењу се додаје да ће још један брод данас кренути из Турске у Украјину ради куповине житарица.

Према подацима турског Министарства одбране, од како је постигнут договор између Украјине и Русије посредством УН, украјинске луке је напустило 16 бродова.
 

8.34 - САД:Русија и проруске власти у Украјини да поштују право

САД су забринуте због извјештаја да су „нелегитимне власти у источној Украјини“ подигле оптужнице за британске, шведске и хрватске држављане, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

-Русија и њени пуномоћници имају обавезу да поштују међународно хуманитарно право, укључујући права и заштиту која се даје ратним заробљеницима - написао је Блинкен на Твитеру.

7.46 - Зеленски поново затражио укидање шенгенских виза за Русе

Украјински предсједник Володимир Зеленски поново је апеловао на земље чланице Европске уније да ускрате визе држављанима Русије, наводећи да тај блок не треба да постане "супермаркет у који може да уђе свако ко то жели".

Зеленски је рекао да се његов захтјев не односи на Русе којима је потребна помоћ, јер "ризикују слободу или живот противећи се политици руског председника Владимира Путина".

-Морају да постоје гаранције да руске убице или саучесници терористичке државе не користе шенгенске визе - објаснио је Зеленски у ноћном обраћању, преноси Ројтерс.

Додао је да не смије да буде уништена суштинска идеја Европе - заједничке европске вриједности.

-Зато Европа не смије да постане супермаркет гдје није битно ко улази и где је најважније да људи само плате за робу - поручио је Зеленски.

Зеленски је први пут затражио укидање виза руским држављанима у интервјуу Вашингтон посту раније ове недјеље.

7.37-Устенко: Нови зајам од ММФ-а увјерио би кредиторе Украјине

Обезбјеђивање новог зајма од пет милијарди долара од Међународног монетарног фонда (ММФ) помогло би увјеравању осталих кредитора Украјине да је макроекономска ситуација у ратом разореној земљи под контролом, изјавио је Олег Устенко, главни економски савјетник предсједника Украјине Володимира Зеленског.

-Свјеже финансирање из ММФ-а за око 18 мјесеци могло би да послужи као сидро за већи пакет од 15 до 20 милијарди долара који би помогао Украјини да преброди економску кризу изазвану нападом Русије - рекао је Устенко за Ројтерс.

Он је казао да су украјински званичници у контакту са ММФ-ом у вези са потенцијалним захтјевом, додајући да би циљ требало да буде да се крене напријед што је пре могуће.

Устенкова изјава услиједила је послије нешто више од двије недјеље након што је гувернер украјинске централне банке Кирило Шевченко рекао за британску агенцију да је тражио чак 20 милијарди долара од ММФ-а за период од две или три године.

Велики износ захтјева изазвао је интензивну дебату унутар ММФ-а покренувши питања о одрживости украјинског дуга.

07:35 - Градоначелник Харкова: Гранатирани цивилни објекти

Градоначелник Харкова Игор Терехов објавио је на Телеграму да је град гранатиран током ноћи.

-Окрузи града Харкова – Центар, Немишљански и Слободански, гранатирани су током ноћи. Оштећен је колеџ, оштећене су комуникације и критична инфраструктура, поломљена су стакла на неколико стамбених зграда, неколико тролејбуса је погођено гелерима - рекао је Терехов.

Према његовим ријечима, тамо гдје су пали непријатељски пројектили, нема ничега што би личило на војне објекте, већ само цивилна инфраструктура.

Терехов је такође нагласио да нема погинулих или повријеђених.

07:05 -Москва: Ако САД прогласе Русију спонзором тероризма, могућ прекид односа

Александар Дарчијев, шеф одјељења за Сјеверну Америку у Министарству спољних послова Русије, саопштио је да би односи са Сједињеним Америчким Државама били веома погоршани, чак би могли бити и и прекинути, ако Русија буде проглашена државом спонзором тероризма.

Дарчијев је истакао да би, ако Сенат САД донесе такву одлуку, то значило да је Вашингтон прешао тачку без повратка, наводи Тасс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана