Сукоб у Украјини: Москва спремна за конкретне кораке ка размјени затвореника

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Москва спремна за конкретне кораке ка размјени затвореника

Сто седамдесети други дан рата у Украјини. Настављају се жестоке борбе у региону Доњецка. Москва и Кијев се међусобно оптужују за нападе на нуклеарну електрану у Запорожју

18.30 - Брод са 23.000 тона жита испловио из Украјине за Етиопију

Брод натоварен са 23.000 метричких тона украјинског жита намијењеног Етиопији који су послале Уједињене нације испловио је данас под заставом Либерије из украјинске црноморске луке Јужне, као прва пошиљка у оквиру програма помоћи земљама које се суочавају са глађу.

Локални украјински званичник Максим Марченко рекао је да брод плови до Џибутија гдје ће жито бити истоварено и транспортовано у Етиопију у оквиру иницијативе Свјетског програма за храну, пренио је АП.


16.00 - Захарова: Москва спремна за конкретне кораке ка размјени затвореника

Руска страна спремна је на професионалан разговор и конкретне кораке ради размјене затвореника са САД, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је у интервјуу за емисију "Недјељно вече са Владимиром Соловјовом" на телевизији "Русија један" одговорила на питање у вези са изгледима за размјену руског држављанина Виктора Боута, који издржава затворску казну у САД, ове године, пренио је ТАСС.

"Желим још једном нагласим да је руска страна спремна за професионалан разговор и конкретне поступке у овом пољу. Али само професионално. Људи који се баве таквим стварима су спремни. Тај посао се не ради пред очима јавности", нагласила је Захарова.


13.00 Први брод са житом из Украјине приближава се сиријској луци

Први брод који је кренуо из Украјине са житом, на основу споразума склопљеног уз посредовање УН, приближава се сиријској луци Тартус, навели су извори из бродске компаније.

Брод “Разони” кренуо је из Одесе 1. августа на основу споразума који су постигле Русија и Украјина, а уз посредовање УН и Турске, наводи Ројтерс.

Његов товар жита био је намијењен Либану, али је украјинска амбасада саопштила да је првобитни купац одбио испоруку 26.000 тона кукуруза због кашњења у испоруци, па се брод затим кренуо ка Турској.

12.30 Руске снаге: Украјинска војска извела велики ракетни напад на Херсон

Украјинска војска извела је велики ракетни напад на Херсон и предграђа, речено је данас РИА Новостима у прес-служби управе Херсонске области, која је под контролом руских снага.

“Украјинске трупе су у суботу увече извеле велики ракетни напад на Херсон и његова предграђа. Систем ПВО је активиран. Већина пројектила је пресретнута, али према прелиминарним информацијама, има и погодака”, саопштила је администрација.

Информације о жртвама у овом тренутку нису познате, додала је администрација.

10.30 Биће одржан референдум о самоопредјељењу Херсонске области

Референдум о самоопредјељењу Херсонске области биће одржан без обзира на став САД, чије власти не треба да се мијешају у послове региона и да се према њему односе као према својој колонији, изјавио је замјеник начелника администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.


“Ми нисмо америчка колонија и све ове изјаве дате без узимања у обзир мишљења америчког народа немају никакве везе са нама. Нека САД размисле од колико су држава направиле своје колоније и колико иза себе оставиле сирочади и осиромашеног народа”, рекао је Стремоусов за “Спутњик”.

Према његовим ријечима, ослобођене територије никада неће бити америчке колоније.

“Оне ће увијек бити слободне у саставу једне велике уједињене Русије. Ми се сами бавимо својом културом и будућношћу која је неизбјежно повезана са Руском Федерацијом”, нагласио је Стремоусов.

Раније је високи представник америчке владе изјавио да САД не признају припајање Донбаса Русији, одбацују резултате могућег референдума и обећавају брз и оштар одговор у виду антируских санкција.

10.00 Кадиров запријетио западу: “Остаћете без зуба

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров поручио је Западу да ће “остати без зуба” ако пожели “залогај из туђе земље”.
“Западни свијет очигледно још не може да разумије једну ствар. Данашња Русија није Горбачовљева Унија република и није Јељцинова територија изграђена на државном удару, дефициту и дефолту”, написао је Кадиров на “Телеграму”.

Он истакао да је Русија јака и моћна, реорганизована, непопустљива и да западни политичари морају да преиспитају не стратегију распада Руске Федерације, већ однос према сарадњи са земљом коју је Запад опљачкао и понижавао у протеклих 20 година.

Кадиров је навео да Русија умије да склапа пријатељства и да је најбољи пријатељ међу свим земљама свијета онај који је поуздан, поштен.

“Али, како је исправно примјетио наш предсједник Владимир Путин, ако неко пожели залогај из туђе земље, остаће без зуба и до краја живота ће јести сажвакану храну коју му комшија сервира на кашичицу. Научите да будете пријатељи са Русијом - ваши зуби ће бити здравији”, написао је Кадиров.

9.00 Британски обавијештајци: Приоритет Русије је југ Украјине

Приоритет Русије током претходне недјеље је највјероватније био усмјерен на прегруписање јединица, како би ојачала своју акцију у јужној Украјини, објавила је данас британска војна обавијештајна служба.

Према ажурираним подацима британске службе, проруске снаге из самопроглашене Доњецке Народне Републике наставиле су са нападима сјеверно од града Доњецка, пренио је Ројтерс.

Најжешће борбе су се водиле око села Пески, у близини доњецког аеродрома, наводи британска служба на Твитеру.

Британци предвиђају да руски напад има за циљ да се освоји пут М04, што је главни пролаз ка Доњецку са запада Украјине.

08:00 Проруске власти: Напад украјинских снага на Доњецк, петоро мртвих

Пет особа погинуло је на територији Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, а 15 рањено у гранатирању украјинских снага током суботе, саопштио је Заједнички центар за контролу и координацију те области.

Замјеник командант народне милиције ДНР, Едуард Басурин рекао је да су украјинске снаге гранатирале девет насеља, пренијела је агенција Тас.

У тим нападима оштећено је 26 стамбених објеката, додао је Басурин.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана