Сукоб у Украјини: Лиман у потпуности ослобођен, лука Маријупоља деминирана

Г.С.
Foto: Риа Новости

Рат у Украјини ушао је у 92. дан.

22.00 - Кулеба: Војна ситуација на истоку Украјине гора него што се прича

Војна ситуација у источној Украјини је још гора него што људи кажу да јесте и земљи је сада потребно тешко наоружање да би се ефикасно борила против Русије, изјавио је данас украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, а пренио Ројтерс.

Кулеба је учествујући у директној сесији питања и одговора са корисницима Твитера рекао и да се мировни преговори са Русијом заправо не воде.

21:30 - САД расправљале са Украјином опасности од ескалације

Сједињене Државе су обавиле разговоре са Украјином о опасностима од ескалације, у случају да искористи оружје које су јој доставили савезници за напад на дубину Руске територије, преноси Ројтерс.

Забринутост је порасла откако су САД и њихови савезници почели да дају Украјини оружје већег домета, укључујући хаубице М777.

20:00  - Према прелиминарним информацијама, Лиман је у потпуности ослобођен.

19:20 -  Украјина: Број настрадалих у Харкову нарастао на седам

Број настрадалих у данашњем гранатирању Харкова порастао је на седам, саопштио је начелник Харковске регионалне војне управе Олег Синегубов.

Каже да је у руском нападу рањено 17 људи, укључујући деветогодишњу девојчицу.

Синегубов је упозорио грађане да не излазе напоље осим ако заиста не морају, као и да обрате пажњу на сирене за ваздушну опасност.

18:25 - Басурин: Три украјинска војника предала се данас у Азовстаљу

Најмање три украјинска војника предала су се данас у Азовстаљу, изјавио је портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Едуард Басурин.

„Колико сам разумео, три или четири човјека су се тамо предала, јер више нису могли да се крију", навео је Басурин и додао да ће вријеме показати колико је људи остало у Азовстаљу, преноси Тасс.

Он је раније изјавио да је могуће да се у челичани још увек налазе десетине украјинских екстремиста, наводи руска агенција.

18:05 - Лукашенко: Формирати оперативну команду на граници са Украјином

Предсједник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да је потребно да бјелоруска војска формира оперативну команду Јужне армије на граници са Украјином.

„Вријеме нас је тако брзо подстакло да постанемо свјесни потребе да одмах успоставимо ову оперативну команду", навео је Лукашенко на састанку у Министарству одбране, преноси Тасс.

Он је додао да ће ово бити нова грана бјелоруске армије, уз већ постојеће, Западну и Сјеверозападну команду, наводи Тасс.

17:50 - Лука Маријупоља деминирана

Лука Маријупоља је деминирана и могу је користити цивилни бродови, саопштило је Министарство одбране Русије.

Од 25. маја у 8.00 отворен је морски хуманитарни коридор у Азовском мору.

Русија је створила услове да луку безбедно напусти шест страних бродова: "Царевна" (Бугарска), "Азбург" (Доминикана), "Смарта" (Либерија), "Блу Стар" (Панама), "Азов Конкорд" (Турска), "Леди Августа" (Јамајка).

17:06 - Лавров: Кијев се удаљава од првобитног концепта споразума

Кијев се удаљава од првобитног концепта споразума између Русије и Украјине, тврди руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Кијев се удаљава од концепта који је првобитно промовисао", изјавио је Лавров, коментаришући идеју да се формира радна група о Украјини у којој би учествовао бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, преносе РИА Новости.

Лавров је подсјетио да је првобитни концепт био да постоји јединствен споразум који би садржао обавезе Украјине да не улази у блокове, да не посједује нуклеарно оружје и да гарантује неутралан статус.

17:00 - Министарство одбране Русије приказало је снимак лансирања пројектила П-500

Министарство одбране Русије приказало је снимак путање пројектила П-500, који је дио ракетног система "Искандер-Р", по војном објекту у Украјини

Овај пројектил је у стању уништити мале мете пречника три до четири метра.

16:46 - Зеленски: Неопходно усвојити шести и припремити седми пакет санкција

Предсједник Украјине Володимир Зеленски истакао је да је неопходно да се усвоји шести пакет санкција Европске уније против Русије, укључујући ембарго на нафту, али и да се припреми седми са још јачим ограничењима.

"Неопходно је не само да се коначно договори шести пакет санкција против Руске Федерације, укључујући ембарго на нафту, нафтне мјешавине и нафтне деривате, већ и да се припреми седми пакет санкција, са још јачим мјерама, како би се Русија спријечила да врши терор у Украјини", изјавио је Зеленски у обраћању парламенту Летоније.

16:31 - Шаманов: Демилитаризација Украјине би могла трајати пет до десет година

Бивши командант Ваздушно-десантних снага Русије Владимир Шаманов изјавио је да демилитаризација и денацификација Украјине могу трајати пет до десет година.

По његовом мишљењу, предстоји комплексан рад на „формирању власти која се није испрљала сарадњом са неонацистима".

Ако та два услова не буду испуњена, Украјина неће бити потребна Русији, изјавио је Шаманов на питање новинара да ли види Украјину у саставу Русије.

15:46 - Медији: Генералштаб Оружаних снага Украјине прави нову линију одбране

По неким информацијама са друштвених мрежа, Генералштаб Оружаних снага Украјине почео је да прави нову линију одбране како би избјегао стварање малих котлова на источном фронту.

Шеф генералштаба Валериј Залужни предложио је да се градови у Донбасу користе за формирање мреже утврђења у којима би се распоредила артиљерија и држала чврста одбрана.

Линија одбране Славјанск-Краматорск-Дружковка-Константиновка-Торецк смањиће фронт, а ови градови ће покривати један другог.

Наводно, Залужни већ тражи од Владимира Зеленског одобрење да повуче војску из Северодоњецка у правцу Славенска.

15:25 - Најмање четворо погинулих у руском гранатирању Харкова

Најмање четири цивила погинула су данас, а неколико их је тешко рањено у руском гранатирању града Харков на сјевероистоку Украјине, саопштио је регионални гувернер Олех Синехубов.

"Окупатори поново гранатирају регионални центар", написао је Синехубов на свом Телеграм каналу.

Он је апеловао на грађане да оду у склоништа.

 

14:45 - Руске снаге у Украјини обориле украјински хеликоптер Ми-24

Руске снаге у Украјини обориле украјински хеликоптер Ми-24 који је допремао муницију региону Одесе, а уништен је и украјинкси електронски обавештајни центар.

Ситуација у луци у Маријупољу се стабилизовала.

14:00 - Песков: Кијев да прихвати захтjеве Русије за преговоре

Русија чека да Украјина прихвати захтјеве за мировне преговоре, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући приједлог бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да Запад одустане од покушаја да се постигне војни пораз Русије у Украјини и истакао потребу да се Кијев убиједи да се врати преговорима.

 

"Чекамо да Кијев прихвати захтјеве Москве и схвати де факто ситуацију, реалну ситуацију која постоји", рекао је Песков на редовном брифингу, преноси Известија.

Кисинџер је у понедјељак на Свјетском економском форуму у Давосу оцијенио да би се постизање неутралног статуса Украјине и њено позиционирање као моста између Русије и Европе могло замислити као крајњи циљ у тренутној ситуацији.

13:31 - Два руска војника признала кривицу током суђења у Украјини

Двојица руских војника, које су заробиле украјинске снаге, изјаснили су се данас, током другог суђења за ратне злочине у рату у Украјини, кривим за гранатирање једног града у источном дијелу те земље.

Државни тужиоци затражили су током суђења у Окружном суду Котелевска у централној Украјини казну од 12 година затвора за Александера Бобикина и Александера Иванова због, како су навели, кршења закона о рату, преноси Ројтерс.

Адвокат одбране тражио је да суд буде благ и истакао да су двојица војника извршавала наређења и да су се покајала.

 

13:00 - Кијев: Могло би нешто да се догоди са нафтоводом "Дружба"

Савјетница украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту, а то је цијев нафтовода "Дружба" која иде преко украјинске територије и са којим би, како је рекла, „могло нешто да се деси".

Зеркаљ сматра да је Мађарска, која се противи увођењу санкција ЕУ на руску нафту, искористила ситуацију у Украјини и да је практично прибјегла уцјењивању ЕУ.

"У рукама Украјине је одлична полуга - нафтовод ''Дружба'' ", рекла је она на Кијевском форму о безбједности и подсјетила да одвојена цијев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом "нешто могло да се деси", преноси Спутњик.

12:15 Захарова: Протјераћемо новинаре ако Јутјуб блокира брифинге

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је данас да ће новинари из западних земаља бити протјерани из Русије уколико Јутјуб блокира приступ њеним брифинзима.
Захарова сваке недјеље држи брифинге о актуелним темама у вези са спољном политиком Русије, који преноси Јутјуб и друге платформе, подсјећа Ројтерс.

12:00 Руси користили "искандер" за удар на војни објекат у Украјини

Министарство одбране Русије објавило је данас снимак лансирања крстареће ракете Р-500 "искандер-к" на војни објекат у Украјини, јавља агенција РИА Новости.

На снимку се види како оперативно-тактички ракетни систем "искандер-к" стоји у шумовитом подручју.

Потом ракета Р-500 излијеће из лансера и полако се, окрећући се у ваздуху, креће ка циљу.

Портпарол министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков рекао да су током протеклог дана ракетне снаге и артиљерија погодиле 62 командна мјеста, 407 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, 47 артиљеријских и минобацачких јединица, као и три складишта муниције.

11:00 Анкара преговара са Москвом и Кијевом о отварању коридора

Анкара води преговоре са Москвом и Кијевом за отварање коридора преко Турске за извоз жита из Украјине, рекао је данас неименовани турски званичник.
"Турска је у преговорима са Русијом и Украјином о извозу жита. У случају отварања коридора постоји потражња за овим житом на циљаним тржиштима. Преговори и даље трају", изјавио је званичник који није желио да буде именован.

Луке у Црном мору блокиране су од почетка руске специјалне операције у Украјини и више од 20 милиона тона налази се у силосима.

Замјеник руског министра спољних послова Андреј Руденко рекао је јуче да је Москва спремна да отвори коридор за бродове са храном, а заузврат би биле укинуте одређене санкције Запада.

10:30 Пронађено тајно складиште оружја

Тајно складиште оружја украјинске војске откривено је у Херсонској области, на југу Украјине, изјавио је замјеник шефа Регионалне војно-цивилне управе Кирил Стремоусов.
"Војна полиција је на послу. Они су пронашли тајно складиште које су за собом оставиле терористичке организације, као што су Украјинска служба безбједности и друге структуре", навео је Стремоусов на "Телеграму".

Он је истакао да жели "искрено да каже да је Херсонска област ослобођена и да специјалне службе раде на тој територији како би уклониле цијело жзавјештањеж терористичких напада и нацизма".

Видео-снимак који је ТАСС добио са мјеста складишта приказује локацију у шумском подручју близу сеоског пута. Војна полиција пронашла је експлозив, ручни противтенковски бацач ракета и муницију.

09:00 Званичник ЛНР: Око 8.000 затвореника у ЛНР и ДНР

Тренутно се око 8.000 украјинских ратних заробљеника налази у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици (ЛНР), и тај број расте, изјавио је данас дипломатски представник ЛНР у Русији Родион Мирошник.

"Има много ратних заробљеника. Наравно да их је више на територији Доњецке Народне Републике, али и ми имамо доста, и сада их је укупно око 8.000", навео је Мирошник.

То је много, оцијенио је он и нагласио да се број заробљеника свакодневно повећава за неколико стотина, преноси ТАС С.  

Наведене тврдње нису потврђене из независнх извора.

08:30 Пушилин: Војна операција у Донбасу ће бити убрзана

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио је да ће војна операција у региону Донбас бити убрзана, јавила је агенција РИА Новости.

Пушилин је рекао да је Кијев блокирао снабдијевање водом у градовима сјеверних дијелова региона Донбас и позвао да се изведе војна акција.

08:15 Рогов: Украјина заувијек изгубила приступ Азовском мору

Члан Главног савјета војно-цивилне администрације Запорожја, Владимир Рогов, казао је данас за агенцију РИА Новости да је Украјина заувијек изгубила приступ Азовском мору, пошто се, према његовим ријечима, Запорошка и Херсонска област никада неће вратити под контролу Кијева.

"Азовско море је заувијек изгубљено за Украјину. Луке у Запорошкој и Херсонској области никада више неће бити украјинске. Сигуран сам да ће послије поновног уједињења наших региона са Русијом, Азовско море поново, као некад, бити искључиво унутрашње море Руске Федерације", рекао је Рогов.

Током специјалне операције, руска војска је преузела контролу над Херсонском области и Азовским дијелом Запорошке области на југу Украјине, наводи агенција РИА Новости.

07:45 Украјина: Напад на више од 40 градова у Донбасу, пет жртава

Најмање пет цивила је погинуло, а 12 је рањено у нападу руских снага на више од 40 градова у Донбасу, тврди украјинска војска.

"Окупатори су гранатирали више од 40 градова у Доњецкој и Луганској области и уништили или оштетили 47 цивилних објеката, укључујући 38 кућа и једну школу. Пет цивила је погинуло у гранатирању, а 12 је рањено", навеле су украјинске оружане снаге на Фејсбуку.

У саопштењу се наводи да је одбијено 10 напада, а да су уништена четири тенка и четири дрона. Тврди се и да су убијена 62 непријатељска војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана