Сукоб у Украјини: Кључна постројења нуклеарке нису оштећена

ГС/Агенције
У току је 170. дан рата у Украјини.
Foto: Танјуг/АП | У току је 170. дан рата у Украјини.

MOСКВА/КИЈЕВ- У току је 170. дан рата у Украјини. Све војне акције које угрожавају безбједност нуклеарне електране у Запорожју треба одмах прекинути, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси на сједници Савјета безбједности Уједињених нација. Русија ће помоћи у организацији посјете, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

21.00 Захарова о сједници СБ УН о Запоржју: Истина ће наћи пут

Позиција генералног секретара УН Антонија Гутереша у вези са Запорошком нуклеарном електраном покреће низ питања, посебно имајући у виду да није упутио никакав сигнал Кијеву, оцијенила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним ријечима, Москва није увјерена да Секретаријат УН неће ометати упућивање нове експертске мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) у нуклеарку.

У Савјету безбједности Уједињених нација синоћ је одржана сједница о Запорошкој нуклеарки а коментаришући исход, Захарова је рекла да позиција генералног секретара УН и даље покреће питања, пренио је Спутњик.

“Никаквих сигнала украјинском руководству с његове стране није било. Он или није способан или не жели да призна реалност, јер како другачије објаснити неодлучност која се граничи са попустљивошћу када су у питању украјински напади на нуклеарку?”, запитала се она.

Захарова је казала да управо због опструкција од стране генералног секретара и Секретаријата на чијем је челу почетком лета није реализована практично усаглашена и припремљена међународна мисија ИАЕА.

Нисмо увјерени да се то неће поновити када поново будемо припремали мисију на чијем челу ће бити секретар ИАЕА Рафаел Гроси, додала је она.

Захарова је истовремено позвала Кијев да не ствара нове потешкоће када је ријеч о слању мисије ИАЕА у Запорошку нуклеарку.

„Узнемирили су нас покушаји украјинског представника у сали Савјета безбједности да диктира ИАЕА услове реализације будуће мисије. Ако су са друге стране океана и у европским престоницама заиста заинтересовани да се мисија реализује, сада је прилика да се потчињени ставе на мјесто”, нагласила је она.

Према њеним ријечима, истина ће свакако наћи свој пут и експерти ИАЕА ће посјетити нуклеарку и видеће својим очима. “Позивамо украјинску страну и њене покровитеље да не стварају потешкоће када је ријеч о важном о одговорном послу ИАЕА”, навела је Захарова.

17.00 Гађана хемијска фабрика у Хорливци

Украјинска војска напала је данас хемијску фабрику "Стирол" у мјесту Хорливка у Доњецкој Народној Републици, изјавио је градоначелник Иван Прихотко.
Он је додао да је на простору фабрике избио пожар.

"Тренутно покушавамо да разјаснимо информације", рекао је Прихотко.

16.00 Украјинци гранатирали ХЕ Каховскаја у Херсонској области

МОСКВА - Украјинска војска гранатирала је данас хидроелектрану Каховскаја у Херсонској области, саопштио је замјеник шефа регионалне војно-цивилне администрације Кирил Стремоусов.

"Било је гранатирања. Генерално, напад је одбијен. Било је погодака, али нису били критични. Информације још пристижу", рекао је он за РИА Новости.

Агенција наводи да су оружане снаге Украјине више пута гранатирале територију хидроелектране у Новој Каховки.

Посебно снажан ударац задат је у ноћи 12. јула када су експлодирала складишта шалитре, а било је и погинулих и повријеђених.

16.00 Украјинци гранатирали ХЕ Каховскаја у Херсонској области

МОСКВА - Украјинска војска гранатирала је данас хидроелектрану Каховскаја у Херсонској области, саопштио је замјеник шефа регионалне војно-цивилне администрације Кирил Стремоусов.

"Било је гранатирања. Генерално, напад је одбијен. Било је погодака, али нису били критични. Информације још пристижу", рекао је он за РИА Новости.

Агенција наводи да су оружане снаге Украјине више пута гранатирале територију хидроелектране у Новој Каховки.

Посебно снажан ударац задат је у ноћи 12. јула када су експлодирала складишта шалитре, а било је и погинулих и повријеђених.

15.30 Два нова брода са житом и кукурузом испловила из украјинских лука

Два брода са прехрамбеним производима испловило је из украјинских лука у оквиру Прехрамбеног споразума, саопштило је Министарство одбране Турске.

Рijеч је о бродовима „Сормовски" који превози 3.050 пшенице, који је испловио из луке Черноморск, и „Стар Лаура" који превози 60.000 тона кукуруза, који је испловио из луке Јужни.

Ти бродови ће прво морати да прођу Босфор, гдjе ће бити обављена инспекција.

Брод „Сормовски" плови под заставом Белиза и упутио се у Текирдаг, док „Сат Лаура" плови под заставом Маршалових острва и плови ка Ирану.

Такође је саопштено је да је први теретни брод са украјинским житом „Разони" испловио из турске луке Мерсин и упутио се ка Египту.

Иначе, брод „Разони" је испловио из луке у Одесу 1. августа са 26.000 тона кукуруза након закључивања прехрамбеног споразума Русије, УН, Турске и Украјине у Истамбулу 22. јула и требало је да уплови у сјеверну либанску луку Триполи 7. августа, али је купац одбио да прими робу јер испорука касни више од пет мјесеци.

15.00 Украјина тражи да САД санкционишу све руске банке

Украјина позива администрацију америчког предсједника Џоа Бајдена да санкционише све приватне руске банке, изјавила је данас изасланица Кијева у Вашингтону Оксана Маркарова за "Блумберг".

Она је, у интервјуу њујоршкој агенцији, рекла да влада предсједника Володимира Зеленског жели да САД додају по неколико банака недјељно на своју листу санкционисаних руских финансијских институција.

Украјинска амбасадорка је напоменула да је захтијев пренијела Министарству финансија САД, преноси Раша тудеј (РТ).

„Санкције су важне колико и оружје. Чим се уведу санкције једној банци, нека друга приватна банка одједном постаје финансијер (руске) индустрије или војске", рекла је Маркарова, бивша министарка финансија, додајући да је свака руска банка легитимна мета санкција.

Она је навела даље да, иако би неколико банака могло да се поштеди за одређене намијене „све остале треба санкционисати, јер су све ангажоване на финансирању њихове терористичке машинерије која води рат", преноси РТ.

11.58  - Рогов: Украјина гађа Запорожје западним навођеним ракетама

Украјинске трупе гранатирају нуклеарну електрану Запорожје навођеним пројектилима западне производње, рекао је данас портпарол регионалне војно-цивилне администрације Владимир Рогов.

Он тврди да је једна од граната пала десет метара од складишта нуклеарног горива“, преноси РИА Новости.

Како је рекао, ти напади су опасни, јер ракете иду „баш тамо гдје они желе“.

-Имамо доказе да се у нападима користе баш те ракете, показаћемо их -рекао је Рогов.

Додао је да ће власти бити приморане да конзервирају електрану ако се гранатирање нуклеарке Запорожје настави.

Упозорио је и да ће Кијев остати без могућности да се из те електране снабдијева електричном енергијом.
-Нема сумње да ће бити проблема са снабијдевањем територије коју контролише Кијев, већ сад је производња струје сведена на минимум, таман толико да се са електраном ништа не догоди. Ускоро Кијев неће добијати ништа, а ми ћемо бити принуђени да конзервирамо нуклеарку, док ћемо сву ту производњу која постоји преусмерити на ослобођену територију -  рекао је Рогов.

11.23 - Једна европска банка ће примати уплате за транзит руске нафте

Једна европска банка пристала је да обрађује плаћања таксе за транзит руске нафте кроз Украјину, саопштила је словачка рафинерија Словнафт, чиме се отклања узрок прошлонедјељне обуставе испорука нафтоводом Дружба ка центраној Европи, извјештава Ројтерс.

Плаћање, уколико га потврде све стране, представљало би корак ка обнављању дотока нафте у Чешку након једнонедељне обуставе, и такође би створило услове за будућа плаћања транзитне таксе Украјини.

Руски оператер нафтовода Трансњефт извјестио је у уторак да је Украјина 4. августа зауставила проток нафте преко нафтовода Дружба ка Чешкој, Мађарској и Словачкој, јер западне санкције спречавају руског оператера да изврши плаћање транзитне накнаде украјинској транзитној компанији Укртранснафта.

11.17 - Кључна постројења нуклеарке нису оштећена

Кључна постројења нуклеарне електране Запорожје нису оштећена у гранатирању које су извршиле украјинске снаге и рад реактора није поремећен, изјавио је данас Владимир Рогов, члан главног савјета регионалне војно-цивилне администрације.
-Кључна постројења нуклеарне електране нису оштећена, рад реактора није поремећен. Радио је систем противваздушне одбране - рекао је Рогов телевизији „Русија 24“.
Званичник је напоменуо да је једна граната пала на 10 метара од објекта за складиштење нуклеарног отпада.

10.52-Украјина:Руси са 11 ракета током ноћи гађали Краматорск

Једанаест руских ракета погодило је у два часа после поноћи град Краматорск на истоку Украјине, саопштио је градоначелник Олександр Хончаренко.

-Уништене су приватне куће. Нема информација о жртвама. Окупатори уништавају све што им се нађе на путу - терористичка тактика“, написао је Хончаренко је на Фејсбуку, преноси британски Гардијан.

И украјински начелник Обласне војне управе Доњецка Павло Кириленко потврдио је да је извршен ракетни напад на Краматорск у коме је причињена материјална штета на стамбеним објектима, али да жртава није било.

Кириленко је поновио да Руси намјерно ударају на цивилну инфраструктуру и позвао је становништво да се евакуише како би спасило животе. Како је саопштено, руске трупе су јуче ујутро испалиле ракете С-300 на цивилни сектор Краматорска, оштетивши стамбене објекте, наводи Укринформ.

10.23-Резников: Британско наоружање стигло у Украјину

Украјински министар одбране Олексиј Резников изјавио је данас да је у Украјину стигла нова испорука наоружања из Велике Британије.

-Више вишецјевних ракетних лансера М270 стигло је у Украјину - навео је он.

На Твитеру је захвалио британском министру одбране Бену Воласу и британским грађанима на донацији која је раније обећана, преноси Гардијан.

-Ваша подршка је толико важна за Украјину. Наша војска ће спретно користити ову ''замену'' на бојном пољу -  рекао је он.

8.55- Кина: Обје стране да сједну за сто и договоре се око Запорожја

Пекинг је позвао Русију и Украјину да сједну за преговарачки сто у свјетлу ситуације око нуклеарке Запорожје, изјавио је стални представник Кине у УН Џанг Јун.

-Дефинитивно је тамо кризна ситуација и заиста нам је потребно да укључене стране сједну заједно за преговарачки сто и нађу рјешење - казао је он поводом сједнице Савјета безбједности УН посвећене ситуацији око нуклеарке Запорожје.

Уједињене нације забринуте су због наставка војне акције у близини нуклеарне електране Запорожје и надају се да ће нуклеарна станица и територија око ње бити демилитаризовани, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.

8.49- Британија:Експлозије на Криму нанијеле већу штету Русији

Експлозије на војном аеродрому Саки, на западу Крима, које су ове недјеље проузроковале губитак осам руских борбених авиона, нанијеле су значајну штету авијацији руске Црнорморске флоте, саопштило је данас британско министарство одбране.

Док оштећене летјелице представљају само дјелић укупне авијације флоте, Британија наводи да ће инцидент имати утицај на руске способности у Црном мору, пошто се аеродром Саки користи као примарна оперативна база, преноси Ројтерс.

-Базни аеродром је највјероватније остао у функцији, али је простор поред писти претрпио озбиљну штету - додало је министарство одбране у редовном обавјештајном билтену на Твитеру.

Експлозије, у којима је према саопштењу Русије једна особа погинула, а пет повријеђено, подстаћи ће њену војску да ревидира свој став о могућим претњама у региону, навело је британско министарство.

6.38 -Верешчук:Прије зиме евакуација становниства на истоку Доњецка

Украјина има за циљ да прије зиме евакуише двије трећине становника из области које контролише у источном подручју Доњецка гдје се одвијају борбе, између осталог и из забринутости да људи неће моћи да обезбиједе гријање усред ратом оштећене инфраструктуре, рекла је замјеница украјинског премијера Ирина Верешчук.

Она је навела да украјиска влада планира да евакуише око 220.000 људи од око 350.000, укључујући 52.000 дјеце, преноси Ројтерс.

Крајем прошлог мјесеца Украјина је најавила обавезну евакуацију људи из Доњецке области, која је била поприште борбе са руским снагама, како би спасила животе цивила.

Ројтерс додаје да, иако власти описују евакуацију као „обавезну“, становници могу да одустану тако што попуне формулар којим се изјашњавају о својој намјери да остану.

Вершчук је је навела да је од 1. августа евакуисано више од 3.900 особа и нагласила да хиљаде треба да оду прије него што дође зима јер су борбе уништиле инфраструктуру за струју и гријање.

Она је додала да ће евакуација можда морати да се прошири и на друге ратом погођене области, као што су Херсон, Харков и Запорожје.

6.59 - Два брода са житарицама испловила из украјинских лука

Два брода са товаром житарица напустила су данас украјинске луке, након одобрења Заједничког координационог центра у Истанбулу, који надгледа наставак извоза житарица из Украјине, преноси агенција РИА Новости.

Брод за расуте терете Стар Лаура испловио је из луке Јужни, превозећи 60.150 тона кукуруза, чије је одредиште ирански град Бандар Имам Хомеини, док је теретњак Сормовски 121 напустио луку Черноморск са 3.050 тона пшенице и кренуо за турски град Текирдаг.

Такође, начелно је одобрен пролазак још два брода, Ефе и Сара, ка Одеси, након што буду прегледани у Мраморном мору.

Споразумом између Русије и Украјине, којем су посредовали Уједињене нације и Турска, омогућено је да бродови са житарицама испловљавају из украјинских црноморских лука од 1. августа.

Овај договор је постигнут прошлог мјесеца, након упозорења да би обустављање испорука житарица из украјинских лука због сукоба могло довести до озбиљне несташице хране, па чак и избијања глади у неким дијеловима свијета.

6.5-Волас: Мало вјероватно да ће Путин успјети да окупира Украјину

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је у Копенхагену, гдје је одржана донаторска конференција за војну помоћ Украјини, да је мало вјероватно да ће руски предсједник Владимир Путин, како је рекао, „успјети да окупира Украјину“.

Како је рекао Волас, руска инвазија на Украјину је „успорена“ и „почела је да пропада“, пренио је Гардијан.

Волас је рекао да се и даље воде борбе, али да Русија слаби у многим областима.

-Нису успјели до сада и сумњам да ће икада успјети да окупирају Украјину. Њихова инвазија је посустајала и стално се мијењала до те мјере да су се заправо фокусирали само на дијелове југа и истока, који су далеко, далеко од њихове такозване специјалне операције која је требало да траје три дана - поручио је британски министар одбране.

Како је рекао, та три дана су се сада продужила на више од 150, што је скоро шест мјесеци, и уз значајне губитке у опреми и војницима.

-Путин се коцкао, мислио је да ћемо у августу, после неколико мјесеци, сви да се уморимо од овог сукоба и да би међународна заједница кренула у различитим правцима. Па се показало супротно - додао је Волас.

6.35- Марочко:ЛНР још не може да гарантује безбједност становницима

Самопроглашена Луганска Народна Република (ЛНР) је ослободила цијелу своју територију, али још не може да гарантује потпуну безбједност својих становника, рекао је портпарол Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

-Желио бих да објасним зашто су наше снаге на територији ДНР. Чак и након што смо потпуно ослободили територију ЛНР, још увијек нисмо у могућности да гарантујемо безбједност нашег народа, јер оружје које сада има украјинска војска погодило је градове и регионе у ЛНР, укључујући и оне у позадини - поручио је Марочко у интервјуу за агенцију ТАСС.

Како је нагласио, сада је "неопходно да се удаљи непријатељ довољно далеко од мјеста где не би могао да нанесе ударе".

Такође, како је рекао Марочко, самопроглашена Доњецка Народна Република је "њихов брат" од 2014. године.

-Многи људи чак и не праве никакву разлику. Сви себе сматрају становницима Донбаса - навео је он.

Подсјетио је да су снаге те две самопроглашене републике раније заједно извеле многе операције.

-Прва је била 2015. године, када је ослобођено Дебаљцево. Народна милиција ДНР и ЛНР учествовале су у тој борби. Било је то позитивно искуство. Сада се сво ово искуство користи у пракси. Заједно смо ослободили Маријупољ и друга насеља у ДНР - казао је Марочко.

6.23 - Запорожје контролишу Руси, нема логике да нападају сами себе

Нуклеарку Запорожје контролишу руски војници, који немају разлога да гранатирају ни само постројење, као ни град Енергодар, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја у Савјету безбједности УН.

-На Десетој прегледној конференцији страна уговорница о неширењу нуклеарног оружја, представници кијевског режима и друге делегације изнели су циничне и апсурдне оптужбе за нападе на нуклеарну електрану Запорожје против Русије - поручио је руски дипломата, а преноси агенција ТАСС.

Небензја је додао да је, како је навео, то "пропагандно смеће покупила западна штампа".

-Све ово се ради супротно здравом разуму, с обзиром на то да запорошку нуклеарку контролишу руске оружане снаге. Елементарна логика сугерише да наша војска нема разлога да гранатира постројење, град или себе - прецизирао је он.

Претходно је навео да, како је рекао, „злочиначке акције Кијева у погледу запорошке нуклеарне електране гурају свијет на ивицу нуклеарне катастрофе“.

6.20-Уљанов: Русија ће помоћи у организацији посјете ИАЕА Запорожју

Русија ће помоћи у организацији посјете мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани Запорожје, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

-На састанку Савјета безбједности УН генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси је детаљно објаснио зашто постоји хитна потреба да међународна мисија посјети нуклеарну електрану Запорожје - објавио је Уљанов на Телеграму, а преноси агенција ТАСС.

Како је додао, Русија је одмах потврдила спремност да помогне у организовању посјете мисије ИАЕА.

6.14 ИАЕА:Прекинути све војне акције које угрозавају НЕ Запорожје

Све војне акције које угрожавају нуклеарну безбједност нуклеарне електране у Запорожју треба одмах прекинути, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси на седници Савјета безбједности Уједињених нација.

-Свака војна акција која угрожава нуклеарну безбједност, као и нуклеарну безбједност електране мора одмах да престане - поручио је Гроси у видео обраћању учесницима састанка, пренио је ТАСС.

Како је рекао Гроси, ИАЕА тренутно не види директну пријетњу по нуклеарну безбједност у нуклеарној електрани Запорожје након гранатирања њених просторија.

Он је истакао да, према прелиминарним проценама експерата ИАЕА, није било директне пријетње по нуклеарну безбједност усљед гранатирања електране или друге војне акције.

Међутим, како је додао, ситуација сваког тренутка може да се промијени.

Такође је нагласио да се у последње време безбједносна ситуација у НЕ Запорожје нагло погоршала због гранатирања у близини станице.

Гроси је позвао на "тренутни прекид непријатељстава и организовање посете мисије ИАЕА нуклеарној електрани Запорожје што је прије могуће", пренела је агенција РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана