Сукоб у Украјини: Русија спремна за наставак разговора са Кијевом

ГС/АГЕНЦИЈЕ
Сукоб у Украјини: Русија спремна за наставак разговора са Кијевом

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 88. дан. Кијев поручује да неће прихватити било какав споразум са Москвом који укључује уступање територије. Члан руске делегације на преговорима са Украјином Леонид Слуцки каже да ће Москва проучити иницијативу за размјену заробљених војника Азова за украјинског политичара Виктора Медведчука.

20.45 - Медински: Русија спремна за наставак разговора са Украјином

Русија је спремна да настави разговоре са Украјином који су замрзнути на иницијативу Кијева, рекао је данас главни руски преговарач Владимир Медински.

"Ми смо са наше стране, спремни за наставак дијалога. Али, желио бих да нагласим да је лопта, када је ријеч о даљим мировним преговорима, у дворишту Украјине", рекао је Меденски.

 

18.20- Украјински парламент усвојио закон о забрани симбола руске инвазије

КИЈЕВ - Украјински парламент усвојио је закон о забрани симбола руске инвазије, укључујући и оне који садрже слова "З" и "В", објавио је данас посланик Јарослав Железњак.

Железњак је напоменуо да документ укључује приједлоге предсједника Украјине Володимира Зеленског, које је поднио када је ставио вето на претходни нацрт закона усвојен 14. априла.


14.05- Ратно стање и мобилизација у Украјини продужени до 23. августа

Ратно стање у Украјини продужено је до краја августа, пошто је парламент данас потврдио указ предсједника Володомира Зеленског, према којем се ванредно стање продужава од 25. маја за још 90 дана - до 23. августа.

Одобрена је и уредба према којој ће општа мобилизација трајати још 90 дана - такође до 23. августа, преноси Униан.

Приједлози тих докумената у Врховну Раду су упућени 18. маја.

Ратно стање у Украјини је уведено 24. фебруара, када је почела војна интервенција Русије против те земље.

13.24 - Зеленски: Ситуација у источном дијелу Донбаса изузетно тешка

Ситуација у источном дијелу Донбаса је и даље изузетно тешка јер руска војска покушава да напредује ка градовима Славјанску и Северодоњецку, изјавио је предсједник Украјине Володимир Зеленски.

-Оружане снаге Украјине се супротстављају офанзиви - рекао је он у синоћњем редовном обраћању нацији, пренио је BBC.

Он је додао да ће сваки дан када његове снаге успију да поремете руске планове помоћи да се дође до жељеног дана који сви толико чекају и за који се боре - дана побједе.

Генералштаб оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да руске снаге покушавају да пробију украјинску одбрану како би дошли до административних граница Луганске области.

13.23 - Дуда у парламенту УКР: Само ви одлучујете о својој судбини

Само Украјина има право да одлучује о својој будућности, изјавио је данас пољски предсједник Анжеј Дуда пред украјинским посланицима у Кијеву.

Дуда је први лидер стране земље који се уживо обратио у украјинском парламенту откако је Русија напала Украјину 24. фебруара, пренио је Ројтерс.

-Појавили су се забрињавајуће изјаве, у којима се наводи да би Украјина требало да изађе у сусрет Путиновим захтјевима. Само Украјина има право да одлучи о својој будућности. Никаква одлука о вама не може да се донесе без вас - казао је Дуда украјинским посланицима.

 

12.12 - Локална полиција: Градонацелник Енергодара повријеђен у експлозији

Градоначелник украјинског Енергодара Андреј Шевчик и двојица његових тјелохранитеља рањени су у експлозији, изјавио је данас припадник локалне полиције за ТАСС.

-Шевчик и његови тјелохранитељи су рањени данас у експлозији на улазу у његову кућу. Ручна експлозивна направа је постављена у кутију за електричне инсталације на улазу - рекао је припадник полиције.

Он је додао да је Шевчик неколико пута добијао пријетње од украјинске стране.

Експлозија се догодила у тренутку када је градоначелник улазио у стан у зграду.

Енергодар се налази у области Запорожје, у близини украјинске нуклеарне електране.

11.36 - МО Русије: Руски хеликоптери ''Алигатор'' уништили војну технику у Украјини

Руски ударни хеликоптери Ка-52 „Алигатор“ уништили су војну технику и камуфлиране положаје противника у Украјини, саопштило је Министарство одбране Русије.

На видео-снимку који је објавило Министарство види се како се пар хеликоптера Ка-52 најпре припрема за полијетање, затим патролира и изводи ракетни напад на војну технику и камуфлиране непријатељске положаје, а затим се враћа на аеродром.

-Мета је погођена са удаљености од пет километара. Имамо високопрецизне борбене функције с обзиром на то да је на хеликоптеру уграђена оптичко-електронска станица која омогућава откривање непријатеља на удаљености већој од 10 километара - прецизирао је навигатор хеликоптера.

Према његовим ријечима, та станица помаже и у коришћењу навођеног ракетног наоружања.

Хеликоптер Ка-52 „Алигатор“ направљен је на бази ударног хеликоптера Ка-50 „Црна ајкула“. Намијењен је за уништавање оклопне и неоклопне технике, људства и ваздушних мета на бојном пољу.

12.56 - Суд у Москви заплијенио имовину „Гуглове“ ћерке компаније 

Арбитражни суд у Москви је на захтјев телевизије „360“ заплијенио новчана средства, као и сву покретну и непокретну имовину д.о.о. „Гугл“, односно ћерке компаније „Гугла“, од укупно пола милијарде рубаља (око 7,6 милиона евра), саопштио је суд.

Према судској одлуци, мјере су предузете на основу захтјева телевизије која је тражила да се „Гугл Ајрланд лимитед“, „Гугл ЛЛЦ“ и д.о.о. „Гугл“ обавежу да врате приступ блокираним „Јутјуб“ каналима тужиоца.

Генерални директор телевизије „360“ Алексеј Какљугин изјавио је да је „Гугл“ у марту безразложно блокирао „Јутјуб“ канале „360“ и „Новости Подмосковља“, посвећене искључиво агенди Московске области.

Он је напоменуо да су „Јутјуб“ канали развијани од 2014. године и да су у тренутку блокирања имали више од два милиона пратиоца, пренио је „Спутњик“.

Какљугин је упозорио да ће телевизија поднијети тужбу против „Гугла“, уз захтјев да врати приступ „Јутјуб“ каналима и плати судску казну.

Припремно рочиште заказано је за 14. јули.

11.26 - Конашенков: Погођено око 700 украјинских војних мета

Руске ракетне и артиљерисјке снаге погодиле су око 700 украјинских војних мета током претходног дана, рекао је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је рекао да су погођене 583 групе непријатељских трупа и војне опреме, 41 командни положај, 76 артиљеријских и минобацачких јединица као и украјинска станица за електронска дејства Буковел у региону Николајев, пренио је ТАСС.

Конашенков је прецизирао да је у ваздушним ударима „уништено више од 210 националиста“ и да је из строја избачено 38 јединица украјинске војне опреме.

Он је додао да су руске оружане снаге од почетка специјалне војне операције уништиле 174 украјинска авиона, 977 дронова, 3.198 тенкова и оклопних возила и 408 система вишецјевних ракетних бацача.

10.48 - Украјинске снаге гранатирале Первомајск и Јасиновату

Украјинске снаге гранатирале су град Первомајск у самопроглашеној ЛНР испаливши на њега 10 пројектила, саопштено је из Заједничког центра за контролу прекида ватре.

Како се наводи, напад је изведен у раним јутарњим часовима, а коришћена је муниција калибра 122 милиметра, преноси Спутњик.

Истовремено, снаге Кијева гађале су и Јасиновату у самопрогашеној ДНР ипаливши три ганате калибра 120 милиметара.

За сада нема информација да ли је било повријеђених.



9.50 – „Гаспром“: Гас ће и даље ићи у Европу преко Украјине

Руски нафтни гигант „Гаспром“ саопштио је данас да ће наставити да снабдијева Европу гасом преко Украјине, кроз гранични прелаз Суџа.
Кроз ту улазну тачку, у Украјину ће данас проћи 44,7 милиона кубних метара, што је благи пад у односу на недјељу, када је било 45,9, пренео је Ројтерс.

„Гаспром“ је додао да је њихов захтјев да пребаце гас преко главне станице Сохрановка одбио Кијев

8.17 -Литванија од данас без гаса, нафте и струје из Русије

Министарство енергетике Литваније саопштило је да та држава од данас неће увозити струју из Русије, а у тој држави више неће бити руског гаса, нафте, ни струје.

Министар енергетике Дајњус Крејвис изјавио је да је то важна прекретница не само на путу Литваније ка енергетској независности, већ и израз солидарности са Украјином, преноси литвански портал Делфи.

-Не можемо дозволити да се нашим новцем финансира руска војна машина - рекао је Крејвис.
Поотребе Литваније за гасом подмирује ЛНГ терминал у Клајпеди, где гас стиже из Сједињених Држава, а када је реч о струји, Литванија ће се ослањати на производњу и увоз из земаља ЕУ преко Шведске, Летоније и Пољске.

Литванија је почетком априла престала да увози гас из Русије.

6.35 - Подољак: Неће бити уступања територије Русији

Украјина је одбацила могућност да пристане на прекид ватре са Русијом и рекла да Кијев неће прихватити било какав споразум са Москвом који укључује уступање територије.

Признајући да став Кијева о рату постаје све бескомпромиснији, савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак је у интервјуу за Ројтерс рекао да би се уступци осветили Украјини јер би Русија узвратила јаче послије сваког прекида борбе.

-Рат неће престати (послије било каквих уступака). Само ће бити стављен на паузу на неко вријеме - рекао је он Ројтерсу у добро чуваној предсједничкој канцеларији, гдје су неки прозори и ходници заштићени врећама пијеска.

Подољак је казао да ће послије извјесног времена Руси ојачати своје оружје и људство, и кренути у нову офанзиву, још крвавију и обимнију.

Он је одбацио, као веома чудне, позиве Запада на хитан прекид ватре који би укључио руске снаге које би остале на територији коју су окупирале на југу и истоку Украјине.

-Руске снаге морају напустити земљу и након тога ће бити могућ наставак мировног процеса - рекао је Подољак.

 

6.28 - Москва размишља о размјени украјинских заробљеника за Медведчука

Члан руске делегације на преговорима са Украјином Леонид Слуцки, током посјете Доњецку, изјавио је да ће Москва проучити иницијативу за размјену заробљених војника украјинског батаљона Азов за украјинског политичара Виктора Медведчука.

-Што се тиче размјене, проучићемо то питање. Не само ми, већ они који имају овлашћења у Москви да проучавају и доносе одлуке у вези са иницијативом за размјену Медведчука за припаднике Азова - рекао је Слуцки, пренијела је агенција РИА Новости.

Служба безбједности Украјине је ставила у притвор Медведчука по налогу предсједника Украјине Володимира Зеленског.

Касније је Зеленски понудио Русији да размијени Медведчука за заробљене грађане Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана