Сукоб у Украјини: Кадиров властима Пољске: Ако добијемо наређење, показаћемо вам

ГС
Foto: Тасс

Деведесет први дан рата у Украјини, који је и главна тема самита у Давосу


22:10 -  Русија:Отварамо два коридора за излазак страних бродова из лука

Министарство одбране Русије саопштило је да отвара два поморска хуманитарна коридора за излазак страних бродова из лука на Црном и Азовском мору.

Коридори ће бити отворени сваког дана од 8 до 19 сати по московском времену, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Михаил Мизинцев.

Навео је да ће у Црном мору за излазак из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни бити отворен коридор у дужини од 80 миља и ширини од 3 миље, у правцу југозапада од територијалног мора Украјине, преноси Интерфакс.

У Азовском мору биће отворен коридор за испловљавање бродова из луке Маријупољ дужине 115 миља и ширине две миље у правцу Црног мора.

Мизинцев је рекао да је у шест лука - Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни блокирано 70 страних бродова из 16 држава и даље је блокирано. Према његовим наводима, због опасности од украјинских мина бродови не могу да исплове.


21:31 - Подољак: Државе чланице ЕУ предлажу Украјини да преда Украјини дио територије ради прекида ватре

Државе чланице ЕУ предлажу Украјини да преда Украјини део територије ради прекида ватре и обустављања конфликта, саопштио је саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак.

По његовим ријечима, Кијев неће учествовати у тим разговорима.

"Данас нам предлажу да Русији поклонимо исток и југ. Хвала на савјету, али, прихватамо помоћ у оружју", истакао је он.

Подољак је додао да о замрзавању конфликта не може бити ни говора. 

Преговори ће, по његовим ријечима, бити настављени, када стране буду спремне да се договоре.

 

21:10 - Кулеба: Кијев не поставља унапријед захтјеве за наставак дипломатских преговора са Москвом

Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да Кијев не поставља унапред захтијеве за наставак дипломатских преговора са Москвом.

20:59 - Експлозије у Хмељницкој области

Вечерас су се чуле гласне експлозије у Хмељницкој области,на западу Украјине. 

Према прелиминарним информацијама, активна је противваздушна одбрана.

20:35 - Масовне гробнице откривене су на старом гробљу у Маријупољу

Масовне гробнице откривене су на старом гробљу у Маријупољу, саопштио је градоначелник града Константин Ивашченко.

 

Ту територију су контролисали екстремисти "Азова". 

Биће извршена експертиза која ће показати како су људи страдали.

​​​​​20:02 - Кадиров властима Пољске: Ако добијемо наређење, показаћемо вам

"Ако добијемо наређење, показаћемо вам!", обратио се чеченски лидер Рамзан Кадиров властима Пољске, изјавивши да Русија може уништити ту земљу "за неколико секунди", преноси Спутњик.

"Боље носите кући своје оружје и плаћенике", нагласио је он.

19:38 - Путин: Сви учесници специјалне војне операције за заштиту Донбаса су хероји

Сви учесници специјалне војне операције за заштиту Донбаса су хероји и према њима се треба односити као према херојима, саопштио је данас предсједник Владимир Путин.

Он је наложио Влади да повећа плату руским војницима, а руским регионима да пруже подршку породицама војника.

19:31 – Кадиров: Руске снаге ушле у Лисичанск, на улази су у Северодоњецк

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да су руске снаге ушле у Лисичанск, да су на улази у Северодоњецк, да је паника у украјинским снагама и да трпе губитке.

"У Луганску и Доњецку се одржавају веома добре специјалне манифестације, у којима учествују веома обучени, најбољи борци Министарства одбране, Руске гарде и милиције. Ушли су скоро у Северодоњецк. Ушли су у Лисичанск. Шејтани трпе губитке, влада паника. Тако и треба да буде. Тако увек бива када човјек није у праву или држава није у праву", рекао је Кадиров у видео поруци на Телеграм каналу.

 

19:05 - Небензија: Украјински војници који су се предали испричали да су имали наређење да пуцају на цивиле

Стални представник Русије при УН Василиј Небензији изјавио је да су украјински војници који су се предали испричали да су имали наређење да пуцају на цивиле и да не узимају заробљенике.

По његовим ријечима, само је питање времена када ће украјински војници одговарати за то. Он је истакао да се америчке хаубице у Украјини користе за гранатирање градова у Донбасу.

18:39 - Путин наредио повећање пензија и минималних плата за 10%

Предсједник Русије Владимир Путин наредио је данас повећање пензија и минималне плате за 10 одсто како би ублажио посљедице инфлације, негирајући да су сви економски проблеми у земљи повезани са ратом у Украјини.

Са годишњом инфлацијом од близу 18 одсто забиљеженом прошлог мјесеца, лидер Кремља је признао да ће 2022. година бити "тешка" за руску економију.

"Када кажем "тешка", то не значи да су све ове потешкоће повезане са специјалном војном операцијом у Украјини", рекао је Путин на видео састанку Државног савjета, преноси Ројтерс.

Путин је нагласио да је инфлација у Русији упоредива са оном у земљама Сјеверне Америке и Европе.

18:16 - Пушилин: Војна операција сада ће ићи брже

Лидер ДНР-а Денис Пушлин је рекао да ће војна операција "сада ићи брже", са обзиром да је капитулација "Азова" била од круцијалне важности.

Према њему, украјинске снаге се повлаче и више се предају.

 

17:36 - Сијарто: Наставићемо да помажемо Украјини

Мађарска ће наставити да помаже Украјини, рекао је данас министар спољних послова Петер Сијарто реагујући на изјаву украјинског предсједника Володимира Зеленског који је критиковао Будимпешту због одбијања да подржи ембарго на руску нафту.

Ако све што је Зеленски рекао у Давосу значи "хвала Мађарима због прихватања више од 750.000 избјеглица, хвала што се бринете о њима и дајете им посао, хвала што лијечите 130 украјинске дјеце и пружате болничку негу рањеним украјинским војницима, стипендирате хиљаду младих Украјинаца, онда је наш одговор: било нам је задовољство и наставићемо да помажемо", написао је Сијарто на Фејсбуку.

16:40 - Кулеба: Русија покушава да уцијени свијет

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба оптужио је данас Русију да покушава да уцијени свијет тиме што говори да је спремна да деблокира луке на Црном мору, ако јој се укину санкције.

Кулеба је на Твитеру навео да би сви који размишљају да прихвате "ову игру" требало да прво посјете "гробове убијене украјинске дјеце и разговарају са њиховим родитељима", преноси британски Гардијан.

Раније данас, замјеник шефа руске дипломатије Андреј Руденко рекао је да је Русија спремна да обезбједи хуманитарни коридор за бродове који превозе храну из Украјине, у замјену за укидање санкција, пренио је Интерфакс.

 

16:17 - Једна особа повријеђена приликом гранатирања села Журављовка

Једна особа је повријеђена приликом гранатирања села Журављовка у Белгородској области из правца Украјине, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Гладков

15:51 - Народна милиција ЛНР је опколила Северодоњецк

Народна милиција ЛНР је опколила Северодоњецк, изјавио је потпуковник војног ресора ЛНР Андреј Марочко Првом каналу.

"Заиста смо са три стране чврсто блокирали овај град. Из Северодоњецка се може изаћи само преко једног моста који је такође под нашом ватреном контролом. Зато се већ сада може говорити да је Северодоњецк оперативно опкољен", објаснио је он.

15:23 - Ракетни напад на запорошку војну фабрику "Мотор Сич" погодио је и украјински војни комплекс и турски

Данашњи ракетни напад на запорошку војну фабрику "Мотор Сич" погодио је, не само украјинску војни комплекс, већ и турски, јавља руски ратни репортер Евгеније Подубни.

Како је навео, прошле године је Турска наручила од украјинске фабрике 30 мотора Аи-450Т за 15 дронова Акинчи у вриједности од око седам милиона долара. Мотори су требали да се испоруче до краја ове године.

Поред тога, нови систем борбених дронова Бајрактар, чије тестирање је планирано за 2023. годину, требао би да добије од "Мотор сича" мотор АИ-25ТЛТ, закључио је Подубни.

 

15:27 - Запорошка област приступила припреми издавања руских пасоша

Запорошка област је у свјетлу указа предсједника Русије приступила припреми издавања руских пасоша, тренутно се прецизира списак људи, изјавио је члан главног Савјета војно-цивилне администрације региона Владимир Рогов.

Руски лидер Владимир Путин потписао је данас указ о поједностављењу додјељивања држављанства Руске Федерације становницима Запорошке и Херсонске области Украјине.

15:18 - Пацијенте у Црвеном Лиману украјинске снаге користе као живи штит

У Црвеном Лиману украјинске снаге користе пацијенте у локалној болници као живи штит, рекао је за Спутњик лидер ДНР Денис Пушилин.

У току је активна фаза ослобађања тог града.

14:41 - Захарова: Мировни план Рима је "фантазија"

Мировни план Италије за Украјину је "фантазија", рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Не можете са једне стране да достављате наоружање Украјини, а са друге да износити план о мирном рјешењу ситуације", нагласила је Захарова.

Италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо изнио је прошле седмице шире дијелове плана и навео да је о томе разговарао са генералним секретаром УН Антониом Гутересом током посјете Њујорку.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је јуче да Русија још није видјела мировни план Италије, али је изразио наду да ће га добити кроз дипломатске канале.

 

13:30 Декрет о држављанству за житеље Херсона и Запорожја

Руски предсједник Владимир Путин потписао је данас декрет којим се поједностављује процес издавања руског држављанства житељима украјинских области Херсона и Запорожја које су под контролом руских снага.

Декрет је у складу са шемом која постоји од 2019. године која важи за станонике области украјинских региона Луганск и Доњецк, преноси Ројтерс.

13:20 - ЕУ замрзла средства руских бизнисмена у вриједносто од 10 милијарди евра

ЕУ је у оквиру санкција Русији због тренутних догађаја у Украјини замрзла средства руских бизнисмена у вриједности од око 10 милијарди евра, јавила је новинска агенција ДПА, позивајући се на податке Европске комисије. Према извјештају, руски предузетници изгубили су приступ луксузним јахтама, некретнинама и другим средствима вриједности нешто мањој од 10 милијарди евра. У исто вријеме, прецизирано је да је та цифра до 8. априла износила 6,7 милијарди евра.

Европска комисија планира да данас представи закон који ће омогућити пљенидбу замрзнутих руских средстава, а новац би касније, како наводи ДПА, могао бити искориштен за обнову Украјине. Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је 24. фебруара да је руска војска започела специјалну војну операцију у Украјини, са циљем демилитаризовања и "денацификације" те земље.

 

11:30 Москва одбацује тврдње о кријумчарењу украјинских житарица

Москва у потпуности одбацује тврдње да руска војска кријумчари житарице из украјинских лука, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
"То у потпуности одбацујемо. Не крадемо ништа од било кога", рекао је новинарима Руденко, након што је Си-Ен-Ен раније објавио сателитске фотографије које, наводно, потврђују да Русија кријумчари житарице из Украјине преко Крима.

"Спутњик" подсјећа да је Свјетски програм за храну при УН позвао на проширење рјешења за суочавање са кризом која погоршава глобалну безбједност хране, усљед рата у Украјини и економске кризе.

Руденко је нагласио да је за рјешавање проблема са храном потребно да се деминирају воде близу украјинских лука и да је Русија спремна да обезбиједи хуманитарни коридор за пролазак пловила.

Коментаришући изјаве предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен како Русија, наводно, користи проблем са храном као оружје за уцјењивање и да је неопходно тражити прилике за дијалог са Москвом у вези са тим питањем, Руденко је нагласио да је руска страна увијек спремна за дијалог са свима који желе да питања ријеше мирним путем, јавио је ТАСС.

11:00 Лука у Маријупољу ради,спремни за деблокаду

Руско Министарство одбране саопштило је данас да лука у Маријупољу, која је под контролом руских снага послије тромесечне офанзиве, нормално ради и да не искључује могућност разговора за деблокаду украјинских лука.

Министарство је навело да је Русија у контакту с Уједињеним нацијама и да Москва "не искључује могућност разговора на међународном нивоу да се деблокирају украјинске луке", пренео је Ројтерс.

Москва је данас саопштила да је спремна да омогући да бродови који превозе храну напусте украјинске луке под условом да Русији буде укинут дио међународних санкција.

"Више пута смо саопштили да је рјешење за проблем хране свеобухватан приступ, укључујући укидање санкција које су уведене за руски извоз и финансијске трансакције", рекао је замјеник шефа руске дипломатије Андреј Руденко, преноси Интерфакс.

09:00 Зеленски на Форуму у Давосу: Разговораћу само са Путином, без посредника

Украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао, обраћајући се на Свјетском економском форуму у Давосу, да је спреман да разговара само директно са руским предсједником Владимиром Путином, а не преко посредника.

Ако руски предсједник "разумије стварност", постоји могућност да се нађе дипломатско рјешење сукоба, истакао је Зеленски.

Поручио је да ће се Украјина борити да поврати сву своју територију.

Украјински предсједник је рекао да Москва треба да повуче своје трупе на линије на којима је била прије него што је почела инвазију.

"То би могао бити први корак ка преговорима", рекао је Зеленски, оцијењући да Русија у разговорима са Украјином покушава да добије на времену.

08:20 Гувернер Луганска: Још шест погинулих у Сјеверодоњецку

Канцеларија предсједника Володимира Зеленског саопштила је да су руске снаге јутрос покренуле офанзиву у Сјеверодоњецку, граду на истоку Донбаса.

Гувернер Луганске области Сергеј Гајдај изјавио је да је Сјеверодоњецк на удару руских снага претходних дана.

Навео је да је јуче, током гранатирања, још шест особа погинуло, а најмање осам рањено.

Русија покушава да заузме Донбас и окружи украјинске снаге на истоку, пише Ројтерс.

Кључне тачке, пише агенција, су градови Сјеверодоњецк и Лисичанск, који се налазе на источној и западној обали ријеке Сјеверски-Доњец.

Руске снаге, наводи Ројтерс, долазе из три правца како би опколили градове.

 

08:00 Ванг: Потребан зелени коридор за извоз зитарица из Русије и Украјине

Министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је да је неопходно што прије направити "зелени коридор" како би био обезбјеђен извоз житарица из Русије и Украјине.

"У тренутној ситуацији међународна заједница треба да допринесе прекиду ватре што је прије могуће како би био обезбјеђен зелени коридор за извоз житарица из Русије и Украјине", рекао је Ванг током разговора у видео формату са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок.

Ванг је додао да Кина никада не остаје по страни када је ријеч о рјешавању питања која изазивају забринутост међународне заједнице и да је спремна да буде у контакту са свим странама када је ријеч о извозу житарица.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана