Сукоб у Украјини: Кадиров: Руске снаге преузеле контролу над Сјеверодоњецком

Г.С.
Сукоб у Украјини: Кадиров: Руске снаге преузеле контролу над Сјеверодоњецком

Деведесет четврти дан рата у Украјини.

22:00 Кадиров: Руске снаге преузеле контролу над Сјеверодоњецком

Лидер руске републике Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да су руске снаге и снаге самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) преузеле потпуну контролу над Северодоњецком.

Кадиров је на Телеграму написао да је Сјеверодоњецк, како је навео, “потпуно ослобођен”, преноси РИА Новости.

Додао је да је било планирано да Севјеродоњецк буде ослобођен за недјељу дана, да је данас „направио измјене и поставио задатак да контрола над градом буде преузета за три дана”, али да је град заузет за три сата.

14.45 Путин са Макроном и Солцом о дијалогу и извозу жита

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је данас телефоном са предсједником Француске Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом.

Он их је обавијестио да је руска страна отворена за обнову дијалога са Кијевом, пренио је Спутњик.

Такође, их је упозорио на то колико је опасно даље "пумпање" Украјине оружјем са Запада.

Како је рекао, то води ка дестабилизацији ситуације.

Са саговорницима је разговарао и о специјално војној операцији у Украјини истакавши да руске снаге стриктно поштују хуманитарно право.

Предсједник Русије је објаснио Макрону и Шолцу како се организује процес нормализације живота у Маријупољу и другим ослобођеним градовима Донбаса, саопштио је Кремљ.

Једна од тема разговора било је и питање прехрамбене безбједности.

"Русија је спремна да допринесе проналажењу варијанти извоза жита без препрека, укључујући и извоз украјинског жита из црноморских лука", рекао је руски лидер.

Он је објаснио француском предсједнику и немачком канцелару реалне тешкоће у вези са испорукама хране до којих је дошло услијед погрешне политике Запада.

14:00 Москва отвара хуманитарне коридоре за стране бродове

 Изјаве са Запада у вези са тим како Русија блокира стране бродове у Црном и Азовском мору немају основа јер Москва сваки дан отвара хуманитарне коридоре, али украјинске власти одбијају да сарађују, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
"Што се тиче изјава које су јуче изговорили званични представници страних земаља о томе како руска војска блокира страна пловила у водама Црног и Азовског мора, оне нису у складу са стварношћу. Лука у Мариупољу наставила је са радом након што су руска и доњецка војска преузеле контролу над њом, тако да су навигациони канали одблокирани и створени су услови за одлазак бродова", рекла је Захарова.
Према њеним ријечима, Оружане снаге Русије дневно отварају два поморска хуманитарна коридора, од 7.00 до 18.00 часова, али украјинске власти "одбијају интеракцију са представницима страних земаља и компанија у чијим су власнишву бродови како би обезбиједили сигуран излаз за блокиране бродове и практично држе чланове посаде као таоце", јавила је агенција РИА "Новости". /крај/пј

13:45 Урајина почела да добија ракете Харпун и самоходне хаубице

Украјина је почела да добија противбродске ракете Харпун из Данске и самоходне хаубице из САД, изјавио је данас украјински министар одбране Олексиј Резников, истакавши да ће то оружје ојачати снаге које се боре против руске инвазије.

"Обалску одбрану наше земље неће ојачати само ракете Харпун, њих ће користити обучени украјински тимови", написао је Резников на својој Фејсбук страници, пренио је Ројтерс.

Он је рекао да ће се ракете Харпун користити заједно са украјинским ракетама Нептун у одбрани обале, укључујући јужну луку Одесу.

Резников је казао да су испоруке пројектила Харпун резултат сарадње неколико земаља и додао да су испоруке из Данске обављене уз учешће британских пријатеља.

Он је навео да је Украјина добила, такође, већи број тешког артиљеријског оружја, укључујући модификоване самоходне хаубице М109 америчке производње које ће омогућити украјинској војсци да гађа циљеве са веће удаљености.

Прошлог мјесеца, високи званичник америчке одбране изјавио је да је америчка војска почела да обучава мали број украјинских војника да користе хаубице и додао да се обука одвија ван Украјине.

13:00 Из Мариупоља евакуисано више од 370 људи

Више од 370 људи, укључујући 42 дјеце, евакуисано је из Мариупоља у село Безимено у Доњецкој Народној Републици /ДНР/ у посљедња 24 часа, саопштено је из Генералштаба Територијалне одбране ДНР.
"У посљедња 24 часа, од јуче у 8.00 до данас у 8.00 часова, 374 људи, укључујући 42 дјеце, евакуисано је из Мариупоља у Безимено, у Новоазовском округу", наводи се у саопштењу.

Од 5. марта у Безимено су евакуисана укупно 37.334 лица, подсјећа агенција РИА "Новости".

Украјинске снаге су након офанзиве 2014. године заузеле Мариупољ, град у ДНР у којем живи 450.000 људи. Руско Министарство одбране саопштило је 20. маја да је потпуно ослобођена територија жељезаре "Азовстаљ" у Мариупољу, гдје је група милитаната из националистичког батаљона "Азов" блокирана од 21. априла.

11:00 Херсонска област прешла на московско вријеме

Херсонска област пребацила се на московско рачунање времена, изјавио је замјеник шефа војно-цивилне управе у овој јужноукрајинској регији Кирил Стремоусов.
"Пребацили смо се на московско вријеме и сада живимо по њему. Москва је центар времена у Херсонској области", рекао је он за "Спутњик".

Стремоусов је напоменуо да Херсонска област од ове године неће враћати сат на зимско вријеме, као што се то ради у Украјини, пренијела је агенција РИА "Новости".

Власти ослобођеног дијела Запорошке области најавиле су јуче да прелазе на московско вријеме.

Руска војска је током специјалне операције демилитаризовања Украјине преузела контролу над Херсонском облашћу и дијелом Запорошке. У регијама су успостављене војно-цивилне управе, почело је емитовање руских телевизијских канала и радио-станица, док су обновљене везе са Кримом.

10:00 Антонов: Надамо се здравом разуму Вашингтона

Русија се нада да ће се САД водити здравим разумом када буду одлучивали о испоруци пројектила великог домета Украјини, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
“Спутњик” подсјећа да је портпарол Пентагона Џон Кирби раније ове седмице рекао да САД нису донијеле коначну одлуку о слању артиљеријских ракетних система МЛРС Украјини.

“Тренутно полазимо од изјаве портпарола Пентагона Кирбија, који је рекао да још није донесена коначна одлука по том питању. Надамо се да ће превладати здрав разум и да Вашингтон неће направити тако провокативне кораке”, рекао је Антонов.

Он је напоменуо да је Москва у више наврата дипломатским каналима упозоравала Вашингтон да слање још оружја Украјини значајно повећава ризик од ескалације.

Према његовим ријечима, Американци добро знају да њихови поступци удаљавају од изгледа за мир, а САД се све дубље увлаче у кризу у Украјини, што има непредидиве посљедице по глобалну безбједност.

Антонов је изразио увјерење да би такво оружје, уколико се испоручи, могло да се размјести близу граница, чиме би се украјинској војсци омогућило да нападају руске градове. Амбасадор је нагласио да Русија неће толерисати такву ситуацију и да ће предузети неопходне кораке ради “елиминисања капацитета” украјинских снага.

Руски дипломата позвао је Вашингтон и Кијев да “прихвате реалност” и да се почну кретати ка политичком рјешењу за кризу.

09:50 Вашингтон одобрио слање ракетних система Кијеву

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена одобрила је слање вишецијевних ракетних система Украјини, јавио је лист “Њујорк тајмс”, позивајући се на неименоване изворе.
У извјештају се наводи да се можда ради о системима “М31 ГМЛРС”, односно наводећем вишецијевном систему за лансирање ракета.

Слање система, који ће бити дио сљедећег пакета оружја за Украјину, биће објављено сљедеће седмице, саопштили су званичници.

Осим ових система, постоји могућност да САД пошаљу и артиљеријске ракетне системе МЛРС, али су из Пентагона јуче поручили да још није донесена коначна одлука о томе, пренио је ТАСС.

9:45  Могуће повлачење украјинске војске из Луганска да не би били заробљени

Док руске трупе напредују ка истоку, украјинске снаге ће можда морати да се повуку из посљледњег џепа који контролишу у региону Луганска како би избјегле да буду заробљене, рекао је данас један украјински званичник.

Повлачење украјинских снага могло би да приближи руског предсједника Владимира Путина циљу да у потпуности заузме регионе Луганска и Доњецка на истоку Украјине, наводи Ројтерс.

Руске снаге су напредовале у ове двије области у Донбасу, потпуно сравнивши неке градове са земљом, извјештава британска агенција.

Гувернер Луганска Серхиј Гајдај рекао је да су руске трупе ушле у Севјеродоњецк, највећи град Донбаса који још увијек држи Украјина, након што су данима покушавали да тамо заробе украјинске снаге, али је додао да руске снаге неће моћи да заузму област Луганска “као што су аналитичари предвиђали”.

“Имаћемо довољно снаге и ресурса да се одбранимо. Међутим, могуће је да ћемо морати да се повучемо, да не бисмо били опкољени”, рекао је Гајдаи на Телеграму.

09:30 Руски истражиоци стигли у Херсон

Руски истражиоци стигли су у украјински град Херсон како би спровели истрагу о наводним случајевима мучења и гранатирања регије пројектилима “тачка-У” које су извршили украјински милитанти, изјавио је замјеник шефа војно-цивилне управе Кирил Стремоусов за “Спутњик”.
“Група руских истражилаца стигла је и започела истрагу о случајевима мучења које су починили украјински милитанти када је регија била под контролом власти у Кијеву, као и о гранатирању које су милитанти извршили пројектилима жтачка-Уж. Истражни органи тренутно раде”, рекао је он.

Током војне операције у Украјини, Русија је заузела цијелу Херсонску област на југу земље и дијелу Запорожја, након чега је успоставила војно-цивилну управу.

Руски телевизијски канали и радио-станице почели су емитовање у тој области, руска рубља проглашена је валутом, заједно са украјинском гривном, а у току су покушаји да се обнове везе са Кримом, пише агенција РИА “Новости”. /крај/пј

08:00 Гувернер: У Луганској области око 10.000 руских војника

Гувернер Луганске области Сергеј Гајдај рекао је да се у тој области тренутно налази око 10.000 руских војника, пренио је Ројтерс.

“То су јединице које су стално у Луганској области, које покушавају да нападну и да напредују у којем год могу смјеру”, рекао је Гајдај за украјинске медије. 

07:30 Стремоусов: Херсонска област затворила границе према регионима под контролом Кијева

Замјеник председника војно-цивилне администрације у Херсонској области Кирил Стремоусов рекао је да су административне границе те области, која је под конгролом руских снага, са регионима које контролише Украјина затворене из безбедносних разлога.

Стремоусов је за Риа новости рекао да је прелазак са стране Николајевске и Дњепропетровске области веома опасан, с обзиром на, како је навео, систематско гранатирање украјинских снага.

Додао је да су послије посљедњег украјинског гранатирања цивили који су завршили у тампон зони погинули.

Према ријечима Стремоусова, сада је из Херсонске области могуће путовати на Крим или у дио Запорошке области који је под контролом руских снага, а одатле у самопроглашене републике у Донбасу.

Херсонска област се налази на југу Украјине, а средином марта руске снаге преузеле су контролу над тим регионом.

07:00 Орбан и Џонсон разговарали о ситуацији у Украјини

Премијер Мађарске Виктор Орбан разговарао је телефоном са својим британским колегом Борисом Џонсоном о “забрињавајућој” ситуацији у Украјини, изјавио је Орбанов представник за медије, Берталан Хаваси.

Орбан је потврдио да је Мађарска спремна, као и увијек, да учествује у антиратним напорима Европске уније, али неће ризиковати своју енергетску безбједност, рекао је Хаваси, преноси МТИ.

Орбан и Џонсон су се сагласили да надаље остану у блиском контакту, рекао је Орбанов представник за медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана