Сукоб у Украјини: Још нема најаве о посjети ИАЕА нуклеарки у Запорожју

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Још нема најаве о посjети ИАЕА нуклеарки у Запорожју

МОСКВА, КИЈЕВ - Систем заштите у Запорошкој нуклеарној електрани је појачан због могућности покушаја напада украјинских снага, изјавио је члан регионалне војно-цивилне администрације Владимир Рогов. Рекао је да је украјинска војска испалила најмање седам граната на град Енергодар у Запорошкој области. У Харкову и Николајеву рано јутрос чуле су се експлозије, саопштили су градоначелници тих украјинских градова Игор Терехов и Олександар Сенкевич, а регионална служба за ванредне ситуације саопштила је да је у јутрошњим ракетним нападима на Харков једна особа погинула.

21.30- Развојжајев: Погођене мете изнад Симферопоља

Системи противваздухопловне одбране дејствовали су вечерас у Симферопољу и оборили све мете, међу којима је био и дрон, изјавио је гувернер Михаил Развожајев.
Он је рекао да је одбрана активирана у заливу и да се у центру града налази морнаричка артиљерија.

"Погођене су мете. Остајемо мирни. Војска обавља свој посао савршено. Подржимо их", написао је Развожајев на "Телеграму".

Синоћ је противваздухопловна одбрана погодила дрон у области аеродрома Белбек, недалеко од Симферопоља, рекао је овај званичник

20.30 -  УН: Још нема најаве о посjети ИАЕА нуклеарки у Запорожју

Још нема шта да се најављује о посjети мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) жапорошкој нуклеарној електрани, рекао је замjеник портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.

"Већ смо јасно рекли да имамо способност и механизме који могу помоћи да се ИАЕА тим доведе преко Кијева у Запорожје", рекао је Хак, преноси Тас.

Додао је да ће то бити урађено онда када буду постигнути потребни договори за тако нешто.


18.30 - Пентагон: Нови пакет војне опреме од 775 милијарди долара

Нови пакет америчке војне помоћи Украјини вриједи 775 милијарди долара и садржи муницију, извиђачке дронове и возила отпорна на мине, рекао је данас високи амерички званичник из Министарства одбране.
Званичник, који није желио да буде именован, рекао је да пакет садржи додатну муницију и хаубице.

Агенција РИА "Новости" преноси да је званичник рекао да ће САД послати и муницију за артиљеријски вишецјевни систем високе прецизности "ХИМАРС".

17.30 - Москва писала Савјету безбједности због Запорожја
Русија је доставила писмо Савјету безбједности УН са упозорењем на планиране "провокације" Кијева у нуклеарној електрани  Запорожје, на југу Украјине, јавио је ТАСС позивајући се на дипломатски извор. 

У писму је поновљена ранија тврдња Русије да Кијев за данас планира "провокацију" у атомској централи, наводи се у агенцијском извјештају.

15.04 Гутерес: Струја из Запорожја припада Украјини

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је данас да електрична енергија која се производи у атомској централи Запорожје, која је под контролом руских снага, припада Украјини и затражио да се тај принцип у потпуности поштује.

Електрана се налази у истоименом региону на југу Украјине.

На питање о могућем плану Русије да преусмјери струју у руску електроенергетску мрежу, Гутерес је рекао новинарима у Одеси да електрану треба демилитаризовати.

"Јасно је да је струја из Запорожја украјинска и нарочито је потребна украјинском народу током зиме. Овај принцип мора се потпуно поштовати", рекао је генерални секретар УН.

14.22 Снаге Русије и самопроглашене ЛНР ушле у град Соледар

Снаге Русије и самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) напустиле су индустријску зону Соледара и ушле у град гдје су под контролу ставиле неколико улица, изјавио је данас официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

"Што се тиче насеља Соледар, и ту има низ успјеха", рекао је Марочко, пренио је ТАС С.

Како је рекао Марочко, њихови војници изашли су из индустријске зоне и већ постоје улице тог града које су под њиховом контролом.

14.16 Естонија тражи осми пакет санкција против Русије

Влада Естоније одлучила је на данашњој сједници да Европској комисији упути формални приједлог за усвајање осмог пакета санкција Русији, преноси агенција БНС позивајући се на естонског министра спољних послова Урмаса Реинсалуа.

Како се наводи у извјештају, Естонија жели да осми пакет прошири на економске, енергетске и трговинске санкције Русији и да укључи додатне појединце на листу санкција.

Талин такође тражи значајно проширење санкција на кретање руских држављана, преноси Интерфакс.

Реинсалу је навео да Естонија ради на постизању политичког консензуса у цијелој шенгенској визној зони како би се увеле додатне санкције руским грађанима, као што су власти те земље већ урадиле.

Европска унија је до сада одобрила седам пакета санкција Русији због војне операције у Украјини.

13.50 Бивши градоначелник руског града именован на чело Харкова

Бивши градоначелник руског града Краснодара Андреј Алексејенко именован је на чело нове владе на сјевероистоку Украјине коју је поставила Русија, извијестила је данас руска агенција ТАС С, а преноси Ројтерс.

Андреј Алексејенко поднио је јуче оставку на мјесто градоначелника Краснодара, 16. по величини града у Русији.

Како наводи агенција ТАС С у извјештају позивајући се на декрет локалне администрације, Алексејенко ће сада бити на челу новог савјета министара у провинцији Харков који је именовала Русија.

Руски званичници саопштили су раније да се подручја која су заузели у Украјини никада неће вратити под контролу Кијева и да би референдуми о њиховом приступању Русији могли да буду одржани на јесен.

Украјина их је назвала "псеудо референдумима" и обећала да ће их спријечити.

Руске снаге тренутно контролишу мање од половине Харковске области, наводи Ројтерс.

13.42 Рјабков: Кијев спреман да изазове нови Чернобиљ

Власти Украјине изгубиле су осјећај за реалност и спремне су, ради политичких циљева, да изазову други Чернобиљ у ситуацији са нуклеарном електраном Запорожје, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Он је у интервјуу за телевизију "Русија један" рекао да немарност којом се непријатељи Русије играју са нуклеарном безбједношћу представља пријетњу највећем нуклеарном постројењу у Европи са потенцијалним ризиком за већу територију, не само око објекта већ иза украјинских граница, западно од Украјине и даље.

"Ово спокојство је доказ да су људи потпуно изгубили осјећај за реалност и да су, зарад својих политичких и геополитичких циљева, спремни да изазову нови Чернобиљ", истакао је Рјабков.

Рјабков је нагласио да је присуство руске војске која чува нуклеарку гарант да се такав сценарио неће остварити, пренио је ТАСС.

13.27- Уљанов:Посета ИАЕА НЕ Запорожје могућа почетком септембра

Делегација Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) могла би да посјети нуклеарну електрану Запорожје почетком септембра, изјавио је данас руски стални представник при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

-Прерано је било шта да се говори о детаљима, све су то веома осјетљива питања, разговарамо и наставићемо да разговарамо о модалитетима мисије, рути, броју људи који ће бити укључени, колико дуго ће остати у постројењу, за које задатке се тамо шаљу-  рекао је Уљанов на онлајн брифингу, преноси агенција ТАСС.

Како је рекао, што се тиче времена посјете, предвиђања нису увијек тачна, али би то могло да се деси почетком септембра, „осим ако нема неких страних фактора који немају везе са циљевима и задацима посјете ИАЕА3.

Према ријечима Уљанова, о могућој посјети мисије тренутно се разговара са Секретаријатом организације.

11.40 - Ердоган понудио састанак Зеленски-Путин у Турској

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да је током разговора у Лавову понудио украјинском колеги Володимиру Зеленском да Анкара организује његов састанак са руским лидером Владимиром Путином у Турској.

-Поновио сам да ће се наша солидарност и подршка територијалном интегритету и суверенитету Украјине наставити, баш као што сам рекао господину Путину током моје посјете Сочију. Подсјетио сам господина Зеленског да можемо да организујемо њихов сусрет - рекао је Ердоган који је јуче у Лавову боравио са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом.

Према његовим ријечима, током трилатералног састанка било је речи о корацима који се могу предузети за интензивирање активности механизма за извоз украјинског жита.

Ердоган је рекао да планира да разговара о ситуацији у нуклеарки Запорожје са руским лидером Владимиром Путином и затражи од њега да предузме конкретне мкере.

Оцијенио је да тема нуклеарке Запорожје „није случајна“ и поручио да Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) треба пажљиво да прати ситуацију и на себе преузме одређену одговорност за оно што треба да се уради.

-Када сам рекао: „Не желимо да доживимо нови Чернобил“, мислио сам на ово. Разговараћемо о овом питању са уваженим господином Путином и посебно ћемо га питати о томе, како би Русија допринијела у том важном кораку ка свјетском миру - рекао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Лавова.

11.23 - Соколов нови в.д. команданта Црноморске флоте

Вицеадмирал Виктор Соколов, који је раније вршио функцију шефа Поморске академије „Адмирал Кузњецов“, именован је за вршиоца дужности команданта Црноморске флоте.

„Именован сам за вршиоца дужности команданта Црноморске флоте“, рекао је Соколов на данашњем састанку са млађим официрима.

Он је прецизирао да је именован на основу указа министра одбране Русије Сергеја Шојгуа који је потписан 10. августа.

Соколов је вршио функцију шефа Академије од 2020. године. Након дипломирања у војној школи 1985. године, он је служио у разним флотама, а од 2013. до 2020. године био је замјеник команданта Сјеверне флоте, подсјећа ТАСС.

10.15- Патрушев: САД и Велика Британија биће одговорне у случају катастрофе у Запорожју

Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев изјавио је данас да ће Вашингтон, Лондон и њихови „послушници“ сносити пуну одговорност за могућу катастрофу у нуклеарки Запорожје.

Патрушев је у Ташкенту, на годишњем састанку секретара Савјета за безбједност чланица Шангајске организације за сарадњу, рекао да украјинске снаге, уз подстицаје Американаца, без престанка нападају виталну инфраструктуру Запорошке нуклеарке, преноси РИА Новости.

-Ако дође до техногене катастрофе, њене посљедице ће се осјетити у свим дијеловима свијета. При томе ће Вашингтон, Лондон и њихови послушници сносити пуну одговорност за то -  истакао је Патрушев.

Према његовим ријечима, Запад не престаје да се припрема за отворени оружани сукоб са Русијом.

9.38- ДНР:У украјинском гранатирању убијено пет цивила

Пет цивила је убијено, а још 23 су рањена у украјинском бомбардовању самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) на истоку Украјине током протеклог дана, саопштио је данас штаб територијалне одбране ДНР.

-У протекла 24 сата, пет цивила је убијено, а још 23 су рањена у украјинском гранатирању територије Доњецке Народне Републике - извјестио је штаб територијалне одбране ДНР на свом Телеграм каналу, а преноси ТАСС.

Представништво самопроглашене републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре саопштило је да су украјинске снаге данас три пута гранатирале територију ДНР.

Украјинске трупе испалиле су укупно 17 граната, од којих шест калибра 155 мм на Горловку и Новобахмутовку,наводи се у саопштењу мисије самопроглашене ДНР.

9.17- ФСБ: У Краснодару ухапшен агент Службе безбједности Украјине

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да је у Краснодару ухапшен руски држављанин који је прикупљао информације за Службу безбједности Украјине.

ФСБ је навео да је ухапшен на дјелу и да је против њега покренут поступак за издају, преноси Интерфакс.

Ухапшени је користио псеудоним „Арчи“, успоставио је контакт са представницима Службе за безбједност Украјине и, по њиховим упутствима, за новац, незаконито прикупљао и преносио у иностранство информације које могу бити искоришћене против безбједности Руске Федерације, навео је ФСБ.

Нису наведени други детаљи, а није откривен ни идентитет ухапшеног.

8.27- САД припремају нову војну помоћ Кијеву од 800 милиона долара

Америчка администрација предсједника Џозефа Бајдена припрема око 800 милиона долара додатне војне помоћи Украјини и то би могла да објави већ данас, саопштила су Ројтерсу три извора упозната са овим питањем.

Бајден би могао да одобри помоћ користећи предсједничко овлашћење које омогућава брзу испоруку вишка оружја из америчких залиха страним државама или организацијама у хитним случајевима, прецизирали су извори британској агенцији.

Извори, који желе да остану анонимни, навели су и да би најава ове помоћи могла да буде и следеће недјеље, уз прецизирање да предвиђени пакет наоружања може да промијени вриједност пре него што буде званично објављен.

Откако су руске трупе прешле украјинску границу у фебруару, због, како Москва наводи, „специјалне војне операције“, овај сукоб је прерастао у исцрпљујући рат који се води првенствено на истоку и југу Украјине, а током кога је Вашингтон влади у Кијеву послао милијарде долара безбедносне помоћи, подсећа Ројтерс.

8.09 - Рогов: Појачана заштита Запорошке нуклеарне електране

Систем заштите у Запорошкој нуклеарној електрани је појачан због могућности покушаја напада украјинских снага, изјавио је члан регионалне војно-цивилне администрације Владимир Рогов.

Он је за РИА Новости рекао да је систем заштите појачан, али да не може да открива све детаље.

-Овај дан дочекујемо потпуно спремни јер се од режима (украјинског предсjедника Володимира) Зеленског свашта може очекивати - додао је Рогов.

Раније је представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков изјавио да украјинска војска припрема провокацију на Запорошкој нуклеарној електрани, за врijеме посjете Украјини генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Нуклеарна електрана Запорожје је од марта под контролом руских снага.

7.41-Рогов: Испаљено седам граната на Енергодар

Украјинска војска испалила је најмање седам граната на град Енергодар у Запорошкој области, изјавио је члан врховног савјета Војно-цивилне управе Запорошке области Владимир Рогов.

-Извршено је најмање седам напада на град и сусједна подручја. Коришћена је артиљерија - рекао је Рогов за ТАСС.

Војно-цивилна управа саопштила је раније да су украјинске снаге гранатирале Енергодар, град у којем се налази највећа европска нуклеарна електрана.

У саопштењу се наводи да је у току провјера извјештаја о губицима и наношењу штете цивилној инфраструктури.

Рогов је на „Телеграму“ написао да је гранатирање почело синоћ у 22.50 часова по локалном времену.

7.20- УКР: У гранатирању Харкова једна особа погинула

У јутрошњим ракетним нападима руских снага на украјински град Харков једна особа је погинула, саопштила је регионална служба за ванредне ситуације.

Напади су изведени на три округа, а након тога дошло је до више пожара, преноси Интерфакс Украјина.

Додаје се да је погођена зграда једног од универзитета, хангар једног приватног предузећа и куће.
 

6.32-Украјина: Напади на Харков и Николајев

У Харкову и Николајеву рано јутрос чуле су се експлозије, саопштили су градоначелници тих украјинских градова Игор Терехов и Олександар Сенкевич. Терехов је навео да су руске снаге напале три округа Харкова, преноси Униан.

-Погођена је једна стамбена зграда, према првим информацијама нема жртава. Погођен је и инфраструктурни објекат. Тамо је избио пожар - написао је Терехов на Телеграму.

6.12-Ердоган у Лавову о размјени заробљеника

Турски предсхедник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је на састанку са украјинским лидером Володимиром Зеленским и генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом разговарао о размјени ратних заробљеника између Москве и Кијева.

-Разговарали смо о размјени ратних заробљеника и нашим иницијативама у вези са тим, желио бих да напоменем и да овом питању придајемо велики значај - поручио је Ердоган у четвртак на конференцији за новинаре у Лавову, пренијела је агенција РИА Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана