Сукоб у Украјини: Из фабрике Азот евакуисано још 250 људи

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА/КИЈЕВ - Сукоб у Украјини ушао је у 123. дан.

18.20 - Блинкен: Санкције Запада Русији имају значајан утицај

 Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да санкције Запада Русији због њеног напада на Украјину имају значајан утицај.

Он је у интервјуу за CNN на самиту Г 7 у Њемачкој рекао да иако Русија добија приходе од нафте по вишим цијенама, није у могућности да их потроши због контроле извоза, пренио је АП.

"Русија не може да набави оно што јој је потребно да модернизује свој одбрамбени сектор, да модернизује своју технологију, да модернизује своја енергетска истраживања, што значи да ће временом свака од ових области опадати", рекао је Блинкен.

Он се осврнуо на прогнозе према којима ће руска привреда сљедеће године бити у паду до 15 процената.

Блинкен је додао да ће Г 7 и НАТО "наставити да раде колективно све што је у њиховој моћи да осигурају да Украјинци имају оно што им је потребно да се одбране од руске агресије".

18.09 - Снаге ЛНР заузеле село Боровско

Снаге ЛНР уз подршку руских специјалних снага заузеле су село Боровско у предграђу Лисичанска, саопштио је новинарима званични представник Народне милиције републике Иван Филипоњенко.

17.35 - Оштећен жељезнички мост на Дњепру

Жељезнички мост преко Дњепра у Черкасној области је први мост који је прецизним ракетама озбиљно оштећен од почетка операције у Украјини.

17.30- Северодоњецк: Из фабрике Азот евакуисано још 250 људи

Припадници милиције самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) евакуисали су још око 250 цивила из комплекса хемијске фабрике Азот у Северодоњецку, саопштено је данас из Луганског Информативног центра.

"Многи људи су јуче евакуисани. Око 200 цивила. Данас је евакуисано око 250 људи, а биће их још. Ми их прво одведемо на безбједну локацију одакле их људи из министарства за ванредне ситуације ЛНР воде у Старобелск", изјавио је портпарол војне команде ЛНР, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, међу евакуисанима има много дјеце која су четири мјесеца провела у подрумима фабрике Азот, без дневне свјетлости.

Амбасадор самопроглашене ЛНР у Русији Родион Мирошник изјавио је раније да је од евакуисаних сазнао да још стотине цивила чекају да буду евакуисане.




16.13 - Предало се 70 украјинских војника из фабрике "Азот"

Око 70 украјинских војника који се налазе у фабрици "Азот" у Северодоњецку се предало, саопштио је амбасадор ЛНР у Москви Родион Мирошњик.

"Како прво, тамо је доста милитаната ликвидирано, јер су вођене активне борбе. Дио њих је покушао да се пробије у правцу Северног Донца, један дио је и успио. Није заробљено много – око 50-70 особа, о чему говори локално становновштво", рекао је он.

Један број је могао побјећи, претворивши се да су цивили који се крију у склоништима.


15:05 - Мирошник: Снаге ЛНР-а у индустријској зони Лисичанска

Војска Луганске Народне Републике активно напредује с југа ка Лисичанску и већ се налази у његовој индустријској зони, саопштио је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник

14:44 - Украјина:Погинула једна особа, пет рањено у близини Черкасија

Једна особа је погинула, а пет је рањено када су две руске ракете пале данас у близини централног украјинског града Черкаси, саопштиле су регионалне власти, преноси Ројтерс.

“Данас је непријатељ извео ракетне нападе на Черкаску област. Два удара су била у близини регионалног центра. Једна особа је погинула, а петоро је рањено. Инфраструктура је оштећена”, објавио је на Телеграму регионални гувернер Игор Табурец.

14:20 - У индустријској зони Северодоњецка још око хиљаду украјинских екстремиста

У индустријској зони Северодоњецка остало је још око хиљаду украјинских екстремиста, саопштио је представник Министарства унутрашњих послова Луганске Народне Републике Виталиј Кисељов.

“Индустријска зона у Северодоњецку још није очишћена. Тамо се налазе добровољачки батаљон патролне службе специјалне полиције 'Луганск 1' и припадници територијалне одбране Украјине. Њих је нешто више од хиљаду. Надамо се да ће у наредна три до четири дана епопеја с тим злочинцима ипак бити завршена”, рекао је Кисељов.

 

13:45 - Кијев: Једна особа погинула, ракета погодила стамбену зграду

Једна особа је погинула, а још пет је рањено када је руска ракета погодила данас стамбену зграду и комплекс обданишта у центру Кијева, саопштили су украјински званичници.

Ватрогасци су угасили пожар у тешко оштећеној деветоспратној стамбеној згради у централном Шевченковском округу, наводи се у саопштењу службе за ванредне ситуације, преноси агенција Ројтерс.

“Спасиоци су извукли седмогодишњу дjевојчицу. Она је жива. Сада покушавају да спасу њену мајку”, објавио је на Телеграму градоначелник Кијева Виталиј Кличко и додао да има људи под рушевинама.

Тaкође је рекао да је неколико људи већ хоспитализовано.

13:09 - Џонсон: Рјешавање сукоба у Украјини у овој фази ће ојачати позицију Москве

Покушаји да се ријеши сукоб у Украјини у овој фази ће само допринијети даљој нестабилности у свијету и јачању позиције Москве, изјавио је британски премијер Борис Џонсон током сусрета с предсједником Француске Емануелом Макроном у Њемачкој, на маргинама самита Г7.

“Премијер је нагласио да ће сада покушај да се ријеши сукоб само довести до нестабилности и дати предсједнику Русије Владимиру Путину одријешене руке да непрестано манипулише како сувереним државама, тако и међународним тржиштем”, саопштено је из канцеларије британског премијера.

Лидери две земље се, како је наведено у саопштењу, слажу да је сада „одлучујући тренутак за ток тог сукоба и да постоји могућност да се ситуација преломи ратом”.

12:40 - ЕУ спремна да размотри могућност увођења забране на извоз злата из Русије

Европска унија је спремна да размотри могућност увођења забране на извоз злата из Русије, али таква мјера не смије да буде на штету ЕУ, рекао је шеф Европског савјета Шарл Мишел на конференцији за новинаре у оквиру самита Г7.

12:02 - Руска авијација оборила украјински МиГ-29

Руска авијација је оборила украјински авион МиГ-29 изнад Дњепропетровске области Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

“У ваздушном боју оборен је авион МиГ-29 Ваздухопловних снага Украјине у области насеља Зеленодољск у Дњепропетровској области”, наведено је у саопштењу.

 

11:09 - Ројтерс: Двије експлозије у јужном предграђу Кијева

Двије експлозије чуле су се данас у јужном предграђу Кијева, након што је ракета погодила зграду у центру пријестонице у раним јутарњим часовима, јавља Ројтерс.

Како наводи британска агенција, није било могуће одмах потврдити шта је изазвало експлозије.

Претходно је начелник украјинске полиције Игор Клименко изјавио на националној телевизији да је најмање пет особа рањено, када је јутрос пројектил погодио зграду у центру Кијева.

10:48 - Британци признали: Велики успјех за Русију

Најновији извештај британске обрамбене обавештајне службе каже да је руско заузимање Северодоњецка у источној Украјини било “значајно постигнуће” за Москву.

“Већина Украјинаца се повукла са својих преосталих одбрамбених положаја у Донбасу”, додаје се у извјештају.

10:20 - Кијев: Најмање пет особа рањено, пројектил погодио зграду

Најмање пет особа рањено је када је јутрос пројектил погодио зграду у центру Кијева, изјавио је начелник украјинске полиције Игор Клименко на националној телевизији.

Раније данас је градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио да се неколико експлозија догодило рано јутрос у Шевченском округу украјинске пријестонице, пренио је Ројтерс.

“Екипе Хитне помоћи и спасиоци су упућени на лице мјеста. Детаљније информације саопштићемо касније”, навео је Кличко.

09:52 - Шојгу извршио инспекцију руских трупа у Украјини

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руских трупа у Украјини, саопштило је данас Министарство одбране те земље.

“На командним местима руских јединица генерал армије Сергеј Шојгу саслушао је извјештаје команданата о тренутној ситуацији и дејствима Оружаних снага Русије у главним оперативним областима”, наводи се у саопштењу Министарства, преноси агенција РИА Новости.

Како наводи агенција, није познато место где је Шојгу боравио.

 

09:30 - Литванија: Нема уступака у санкцијама ЕУ према Калињинграду

ВИЉНУС - Литванија неће правити уступке по питању транзита санкционисане робе у руску енклаву Калињинград, написао је данас предсједник те земље Гитанас Науседа на својој Фејсбук страници.

“Савршено је јасно да Литванија мора да примјени и да ће примјенити санкције ЕУ. Литванија мора да задржи контролу над робом која се транспортује преко њене територије, а било какви коридори не долазе у обзир, као што не долазе у обзир уступци Русији”, навео је Науседа, преноси ТАСС.

08:50 - Канцеларија Зеленског: Украјина неће предузимати ништа да ступи у НАТО

Украјина неће предузимати никаква дејства за ступање у НАТО, пошто је та алијанса одбацила тежње Кијева, изјавио је замјеник руководиоца канцеларије Владимира Зеленског Игор Жовква у интервјуу за Фајненшел тајмс.

“Чланице НАТО-а су одбациле наше тежње да ступимо у ту алијансу. Нећемо радити ништа у вези с тим питањем”, изјавио је Жовква.

Према његовим ријечима, украјинска страна очекује да ће НАТО уклонити из своје стратешке концепције напомене о Русији као партнеру. Жовква је додао да Кијев очекује од НАТО-а строжа и јаснија упозорења упућена Москви.

08:25 - ЛНР:Украјинске снаге поново употребиле ракетни систем Точка-У

Украјинске оружане снаге поново су употребиле ракетни систем Точка-У за гранатирање територије самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР), саопштила је данас мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

У саопштењу се наводи да су украјинске снаге испалиле једну ракету на град Стаханов, преноси ТАСС.

У последњих неколико дана украјинска војска је скоро свакодневно гранатирала ЛНР, користећи ракете Точка-У.

08:14 - Украјинске снаге су приликом одступања срушиле мост у области Золотог

Украјинске снаге су приликом одступања срушиле мост у области Золотог у Донбасу, рекао је за Спутњик припадник Народне милиције Луганске Народне Републике.

08:01 - Украјинска војска испалила осам граната на Горловку

Украјинска војска испалила је осам граната калибра 122 милиметра на Горловку у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

7:30 - Кличко: Неколико експлозија у Кијеву, ангазовани спасиоци

Неколико експлозија догодило се рано јутрос у Шевченковском округу украјинске пријестонице Кијева, саопштио је градоначелник Виталиј Кличко у апликацији за размјену порука Телеграм.

"Екипе Хитне помоћи и спасиоци су упућени на лице мјеста. Детаљније информације саопштићемо касније", навео је Кличко, преноси Ројтерс

7.11 - Амерички медији: Тајна мрежа командоса и шпијуна помаже Украјини

Тајна мрежа шпијуна и командоса из САД помаже Украјини са давањем обавештајних информација, док на десетине командоса спроводе операције на украјинској територији, саопштава лист „Њујорк тајмс“.

Позивајући се на неименоване америчке и европске чиновнике, лист наводи да, поред давања обавјештајних података, командоси спроводе и обуке украјинским војницима.

Наводи се и да се већина тих операција спроводи ван територије Украјине, у базама у Њемачкој, Француској и Великој Британији.

Међутим, како пише лист, неколико десетина командоса, и то не само из Америке већ и из других земаља НАТО-а – Велике Британије, Француске, Канаде и Литваније, активни су управо на територији Украјине.

Све догађаје из претходног дана (25.јун) можете прочитати ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана